Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Bolile cardiovasculare, cauze si factori de risc 

Controlul riscului cardiovascular are ca scop prelungirea sperantei de viata cu cel putin 10 ani. In cazul bolilor cardiovasculare preventia este esentiala.

0
0

Cauze ale aparitiei bolilor cardiovasculare


Principala cauza a bolilor cardiovasculare este ateroscleroza, adica ingrosarea peretelui arterelor prin depunerea de grasimi. Ateroscleroza debuteaza inca din copilarie si progreseaza incet. Ea este accelerata de expunerea la factorii de risc cardiovasculari. 
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), bolile cardiovasculare constituie principala cauzade deces in lume. In Romania, peste jumatate din totalul deceselor se datoreaza bolilor cardiovasculare, devansand cu mult alte cauze cum sunt cancerul, afectiunile aparatului respirator sau accidentele.

Factori de risc


Cei mai importanti factori de risc cardiovascular sunt: varsta, sexul masculin, istoricul familial de boli cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea, sedentarismul, factorii psihosociali (stresul profesional sau personal, depresia, lipsa suportului social).

In afara de varsta, sex si ereditate, ceilalti factori de risc pot fi modificati si tinuti sub control.

Factorii de risc cardiovascular nemodificabili:

Varsta: Barbatii care au peste 45 de ani si femeile cu varsta de peste 55 de ani sunt mai predispusi la bolile cardiovasculare.
Sexul masculin: incidenta bolilor cardiovasculare este mai mare la barbati fata de femei inainte de 50 de ani.
Ereditatea: este considerat factor de risc cardiovascular istoricul familial de boala cardiaca ischemica prematura la rudele de gradul I de sex masculin < 55 de ani, respectiv de sex feminin < 65 de ani.

Factorii de risc cardiovascular modificabili:

Obezitatea: definita la adult ca o circumferinta abdominala> 94 cm la barbati si > 80 cm la femei.
Sedentarismul: creste riscul cardiovascular de 1,5-2 ori fata de persoanele active.
Fumatul, inclusiv fumatul pasiv fiind dovedit a creste riscul cardiovascular.
Hipertensiunea arteriala (HTA): definita ca valori ale TA > 140/90 mmHg. HTA reprezinta una dintre cele mai importante cauze prevenibile de deces cardiovascular, contribuind la aproximativ jumatate din mortalitatea cardiovasculara globala.
Dislipidemia: cresterea Colesterolului total, a LDL colesterolului si scaderea HDL colesterolului.
Diabetul zaharat este considerat un echivalent de boala cardiaca ischemica. Controlul optim al diabetului zaharat poate duce la scaderea ratei de complicatii cardiovasculare.

Factorii psihosociali:
Stresul profesional sau personal, depresia, lipsa suportului social au impact important asupra sistemului cardiovascular, ducand la cresterea riscului cardiovascular.

Perceptii gresite


Dr. Calinescu Cornelia, Medic specialist cardiolog in Clinica Gral Stefan Cel Mare, ne prezinta cateva perceptii gresite despre factorii de risc cardiovascular:

Bolile cardiovasculare sunt apanajul varstnicului. Bolile cardiovasculare se intalnesc din ce in ce mai frecvent la tineri si, exista din ce in ce mai multi tineri care sufera un infarct miocardic la 30-40 de ani.
Doar persoanele obeze sau supraponderale au colesterolul mare. Chiar si persoanele slabe pot avea probleme cu colesterolul.
Daca ati avea hipertensiune arteriala v-ati simti rau. Hipertensiunea arteriala evolueaza frecvent silentios. Este importanta masurarea la intervale regulate de timp a tensiunii arteriale.
Despre fumat: riscul cardiovascular ramane crescut si pentru cei care fumeaza mai putin de 5 tigari pe zi sau pentru cei care fumeaza tigari cu continut redus de nicotina („light"), care, in afara nicotinei, elibereaza monoxid de carbon si alte gaze toxice pentru organism. Ideea ca un stil de viata echilibrat poate contrabalansa efectul fumatului nu este adevarat. Inclusiv fumatul pasiv creste riscul cardiovascular.

Asocierea mai multor factori de risc creste probabilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare, si multe persoane au, in acelasi timp, mai multi factori de risc (au in familie un istoric de boli cardiovasculare, duc o viata stresanta, fumeaza, sunt sedentari, au valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului, etc).

Vizita la medic nu trebuie sa aiba loc numai in cazuri de urgenta, ci si pentru preventie.
In Clinica Gral Stefan cel Mare beneficiati GRATUIT cu bilet de trimitere de la medicul de familie de consult cardiologic, electrocardiograma, analize de sange (glicemie, profil lipidic complet, TGO, TGO, creatinina, uree, potasiu seric, hemoleucograma) pentru a va determina riscul cardiovascular. Suplimentar, se acorda discount de 25% pentru ecografia cardiaca.
 
Deoarece plafonul cu casa de asigurari este limitat, promotia este temoporar inactiva. Mai multe detalii aici
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00


« Inapoi

Vizualizari: 3896
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Profilul lipidic! Spune DA sanatatii!

Profilul lipidic este unul dintre cele mai importante controale anuale de rutina. De multe ori se constata valori anormale pentru persoane care sunt supuse stresului, dereglarilor hormonale sau din cauza altor afectiuni. Profilul lipidic impreuna cu o baterie de analize extinsa va vor ajuta sa preintampinati instalarea timpurie a bolilor cardiovasculare.

Spune DA sanatatii, noi te ajutam! >>detalii si programari

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici