Mortalitatea cardiovasculara este responsabila de peste 60 % din mortalitatea generala in Romania. Numarul pacientilor bolnavi de cardiopatie ischemica, aflati in evidentele MS, se ridica la aproape 1 milion de cazuri. Cardiopatia ischemica (angina pectorala, infarctul miocardic, insuficienta cardiaca) se afla pe primul loc in topul cauzelor de deces din Romania (din 100 decese 60 sunt produse de bolile cardiovasculare). In fiecare an bolile cardiovasculare produc aproape 60000 de decese - conform statisticilor oferite de Ministerului Sanatatii pentru anul 2008.

Cu tot tratamentul maximal aplicat bolnavilor cu cardiopatie ishemica, un numar de bolnavi raman cu angina pectorala (angina refractara), iar la altii angina apare dupa un interval de timp de la aplicarea metodelor clasice de tratament. 




Prevalenta anginei refractare:

  • 41% din cazurile de angina pectorala tratata farmacologic cu scheme medicamentoase complete, dupa un an de tratament, manifesta recurenta anginei;
  • 24 – 30,3% din pacientii cu by-pass aorto-coronarian au recurenta anginei in primul an de la interventie si 40% din acestia in primii 6 ani;
  • Dupa PTCA (angioplastia coronariana percutanata transluminala): 25 -31% din pacienti au angina la 2 ani de la interventie.

Noua metoda de tratament utilizata in cardiologie foloseste undele acustice, cu ajutorul carora circulatia in zonele afectate de boala arterelor coronare este refacuta. Metoda este utila mai ales pentru pacientii cu angina pectorala la care angina pectorala nu raspunde la tratamentul recomandat sau la pacientii cu angina pectorala care nu pot beneficia de operatia de bypass sau angioplastie cu implantare de stent (vase coronarine prea mici, riscul operatiei prea mare, afectiuni asociate ce contraindica procedurile sau bolnavul nu este de acord cu operatia).


Tratamentul se aplica cu ajutorul unui aparat de ultima generatie, un echipament medical complex in care sunt integrate 3 aparate:
  • electrocardiograf;
  • ecocardiografcare (ce poate detecta zona in care vascularizatia inimii este deficitara);
  • emitator de unde acustice (undele acustice sunt dirijate in zona de suferinta a inimii, zona ischemica, unde produc dezvoltarea circulatiei coronariene).