Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Enterocolita acuta

Enterocolita acuta  este o suferinta a intestinului (subtire si gros) cu substrat iritativ sau inflamator, de etiologie diversa, exprimata clinic prin prezenta sindromului diareic si a semnelor de suferinta abdominala si generala, cu sau fara febra.

Publicat de BOSONEA Paul / 12.07.2016 / Clinica de Diagnostic Gral
0
0

De ce apare?

Cauzele sunt infectioase (cele mai frecvente) si neinfectioase.
Sursa/ modul de contaminare poate fi consumul de apa sau alimente contaminate, contact cu persoane sau animale bolnave sau prin vectori (muste, tantari, rozatoare).

Agentii infectiosi pot fi bacterii (Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter, Clostridium Difficile), virusuri (enterovirusuri, rotavirusuri, adenovirusuri), ciuperci (candida - in special la pacientii imunodeprimati sau cu tratament antibiotic anterior) si paraziti (Giardia, etc - de multe ori produc o diaree cronica).

Dintre cauzele neinfectioase ar fi de mentionat intoxicatiile alimentare cu ciuperci necomestibile, unii pesti tropicali; cu metale grele (plumb, mercur, arsenic, cupru etc) sau medicamente (laxative, imunosupresoare / citostatice, reactii adverse ale antibioticelor care distrug flora bacteriana intestinala). 
 

Simptomele diareei acute

Semnul cardinal este diareea acuta – adica scaune multiple (>3 scaune/24h), moi-apoase, abundente. Debutul poate fi brusc cu febra, fatigabilitate, cefalee, mialgii; ulterior apar manifestarile abdominale cu durere abdominala difuza, adesea colicativa; greata, varsaturi si diaree.
In formele severe se merge pana la alterarea marcata a starii generale prin deshidratare si semne de infectie sistemica (sepsis) cu hipotensiune, oligurie, stare de soc. 
 

Investigatii necesare / Diagnostic

Diagnosticul se stabileste de medic pe baza anamnezei si examenului obiectiv. In diagnosticul etiologiei cel mai important este examenului coprologic (al scaunului) care cuprinde: examen macroscopic, coprocitologic si coprocultura; uneori coproparazitar, diverse toxine (ex toxina Clostridium Difficile) si alti markeri. Sunt necesare pentru evaluarea afectarii generale si teste sangvine (hemograma, probe de inflamatie, electroliti, teste renale etc) si uneori rectosigmoidoscopia
 

Tratament

Medicatia se administreaza numai la indicatia medicului curant, in functie de etiologia enterocolitei si starea clinica a pacientului. Acesta cuprinde: solutii de rehidratare, tratament simptomatic (antispastic, antiemetic), medicatie antidiareica, terapie adsorbanta, de refacere a florei intestinale, tratament antimicrobian etc.

Pentru tratarea formelor grave se impune spitalizarea bolnavului. Pentru formele mai usoare se recomanda repaus la pat si inlocuirea lichidelor care s-au pierdut prin consum crescut de saruri de rehidratare, apa plata, ceai neindulcit, supa de morcovi sau zarzavat. Regimul alimentar este bazat pe orez, carne fiarta, branza, paine prajita. Se exclud laptele dulce si cruditatile. 
 

Sfaturi pentru prevenire

Dr. Paul BosoneaMedic Specialist Gastroenterolog, in clinica de Diagnostic Gral ne spune ca enterocolita acuta este o boala care poate fi in mare masura prevenita prin respectarea normelor de igiena personala (spalatul mainilor) si alimentara (spalare alimente, verificare termen de valabilitate, consum alimentar doar din sursa sigura). Trebuie evitata autoadministrarea antibioticelor si respectate sfaturile medicale inclusiv in anumite cazuri vaccinarea (ex calatorii in tari exotice)

Enterocolita acuta
are in general o evolutie autolimitata in timp, regimul alimentar bogat in lichide si de protectie digestiva, fiind cheia remisiunii formelor necomplicate.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00


« Inapoi

Vizualizari: 2125
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Campanie Avantaj Dublu

In cadrul campaniei “Avantaj Dublu” se ofera reducere de 50% atat la pachetul de screening pentru afectiunile tiroidiene cat si pentru cancerul la san. Campania se desfasoara pana la sfarsitul anului 2018 in 8 orase din tara (Bucuresti, Ploiesti, Focsani, Bacau, Sibiu, Pitesti, Valcea, Craiova).

Pentru a evita zeci de suferinte intra in campanie si alege unul sau ambele pachete de screening. Mai multe gasiti >> aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici