Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Ganglionii, informatii care iti pot salva viata 

Ganglionii limfatici sunt mici noduli situati pe traiectul vaselor limfatice. Sunt implicati in apararea locala sau generala a organismului, fiind componenta a sistemului imunitar.

0
0

Ce sunt ganglionii?

Ganglionii sunt localizati superficial, imediat sub piele, in zona gatului si capului, in axila, inghinal (la radacina coapsei) sau pot fi localizati profund, la nivelul organelor interne sau in jurul vaselor de sange. Ganglionii superficiali pot fi examinati usor prin palpare. Cei profunzi nu sunt accesibili examinarii directe si pot fi evaluati folosind investigatii imagistice cum ar fi radiografia pulmonara si CT/RMN toracic pentru adenopatiile mediastinale, ecografia, CT/RMN abdominal pentru adenopatiile abdominale.
Ganglionii normali au 0,5-1cm sunt ovalari, elastici, nedurerosi si mobili. In mod normal nu sunt palpabili cu exceptia copiilor mici si a persoanelor slabe.
 

Adenopatia ganglionilor

Marirea de volum a ganglionilor limfatici se numeste adenopatie. Poate fi localizata la un grup ganglionar sau generalizata. Infectiile sunt cauza cea mai frecventa de adenopatie. Ele pot fi determinate de virusuri, paraziti, ciuperci sau bacterii. Adenopatia poate fi localizata la grupul ganglionar regional, in cazul unor infectii localizate (ex: amigdalita, infectii ale urechii, infectii cutanate) sau poate prinde mai multe grupe ganglionare (ex: mononucleoza infectioasa, toxoplasmoza, infectie HIV).

Sunt infectii care determina adenopatii specifice, a caror localizare orienteaza asupra cauzei: adenopatia TBC este localizata in zona laterocervicala si are tendinta la fistulizare in absenta tratamentului, adenopatia din sifilisul primar este localizata inghinal. Unele boli imunologice pot fi cauze de adenopatie: sarcoidoza, poliartrita reumatoida in perioadele de activitate, lupusul, unele medicamente pot determina reactii alergice insotite de poliadenopatie.

Adenopatiile maligne pot fi impartite in doua categorii:
- adenopatii metastatice, sunt dispuse in functie de localizarea cancerului primar (de exemplu cancerul de san determina adenopatie axilara, cancerul pulmonar poate metastaza in ganglionii localizati superiorde clavicula, cancerul gastric poate determina metastaza in ganglionii supraclaviculari stangi)
- adenopatiile din hemopatiile maligne (limfoame, leucemii) pot afecta initial un grup ganglionar sau pot fi generalizate, in functie de stadiul bolii.

Caracteristicile adenopatiei pot orienta catre o anumita cauza. Durerea ganglionara spontana, ganglionii elastici, neaderenti sugereaza o adenopatie inflamatorie. Se cauta focarul infectios si se trateaza cauza. In metastazele neoplazice ganglionii sunt duri, aderenti intre ei, uneori formeaza blocuri adenopatice, sunt aderenti la piele si la planul profund. In limfoame adenopatia poate prinde initial un ganglion sau un grup ganglionar si se poate extinde la celelalte grupe pe masura evolutiei bolii. Adenopatia este de regula nedureroasa, cu consistenta elastica sau usor crescuta, uneori se formeaza conglomerate ganglionare impresionante. Pielea supraiacenta nu are modificari de culoare, temperatura si nu adera la masa ganglionara.

Sunt importante si alte semne care se asociaza cu adenopatia cum ar fi: scaderea in greutate, starea generala modificata, febra persistenta, transpiratiile nocturne, anemia, splina marita, care pot sugera o etiologie maligna. Toate acestea sunt semne de alarma care ar trebui sa determine pacientul sa consulte un medic.

Dr. Gabriela Spalatelu
, Medic Specialist Medicina Interna, Clinica Gral Stefan cel Mare ne spune “Adenopatia mai mare de 1cm nu este normala la persoanele adulte, dar nu inseamna obligatoriu cancer. In majoritatea cazurilor sunt adenopatii inflamatorii.” Adenopatia persistenta, fara o cauza infectioasa/inflamatorie evidenta sau care nu dispare dupa tratarea presupusei infectii, sau care se insoteste de semnele de alarma mentionate mai sus necesita consult medical si investigatii pentru stabilirea cauzei.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00
 


« Inapoi

Vizualizari: 2157
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Profilul lipidic! Spune DA sanatatii!

Profilul lipidic este unul dintre cele mai importante controale anuale de rutina. De multe ori se constata valori anormale pentru persoane care sunt supuse stresului, dereglarilor hormonale sau din cauza altor afectiuni. Profilul lipidic impreuna cu o baterie de analize extinsa va vor ajuta sa preintampinati instalarea timpurie a bolilor cardiovasculare.

Spune DA sanatatii, noi te ajutam! >>detalii si programari

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici