Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Glutenul, benefic sau periculos? 

Conform Celiac Disease Foundation, boala celiaca este o tulburare autoimună genetică grava care afecteaza 1 din 100 de persoane din intreaga lume.  

Publicat de ONCEANU Sorina / 20.03.2017 / Clinica Gral Baneasa
0
0

Ce este glutenul?

Strict medical, glutenul reprezinta proteinele continute in grau, secara, orz, unele varietati de ovaz, alac si hibrizii acestora; deci, intalnim gluten in orice produs derivat din aceste cereale (ex: paine, bere, paste, produse de patiserie etc.).

Glutenul se refera la proteinele intalnite in endospermul boabelor de cereale, avand rolul de a hrani embrionii plantelor in timpul germinatiei; de asemenea, el este cel care confera elasticitatea aluatului framantat din faina de cereale.
Beneficiile consumului de gluten asupra sanatatii sunt de fapt cele ale consumului de cereale integrale (reducerea riscului de boli cardiovasculare, neoplazii, diabet, obezitate etc.).
 

Diagnostice cauzate de gluten

Din pacate, pentru o mica parte din populatie (~1%), glutenul este “dusmanul” pentru pacientii diagnosticati cu:

boala celiaca (afectiune genetica, autoimuna care apare ca o reactie la consumul de gluten de catre persoanele cu predispozitie genetica, in contextul unor triggeri (stres, traumatisme, posibil infectii virale), cu afectarea epiteliului intestinului subtire (atrofie viloasa si aplatizarea celulelor parietale), ce duce la malabsorbtia nutrientilor; simptomele clasice includ diaree, balonare, constipatie, scadere ponderala, anemie, intarziere de crestere la copii; alte simptome: migrene, infertilitate, fatigabilitate, dureri articulare, osteoporoza prematura, depresie. Lezarea intestinului subtire se produce la fiecare ingestie de gluten, chiar daca simptomele nu sunt prezente!)

dermatita herpetiforma (forma de boala celiaca, manifestata predominant la nivel tegumentar prin aparitia de vezicule pruriginoase determinate de depunerea de anticorpi de tip IgA in straturile superficiale ale pielii; afectarea intestinului subtire este mai putin severa decat la pacientii cu boala celiaca.)

intoleranta la gluten (afectiune nu foarte bine definita, cu simptome asemanatoare celiachiei, dar cu rezultate negative la testele de diagnostic pentru boala celiaca sau alergia la grau)

alergie la grau (o forma rara de alergie mediata IgE, cu simptome la nivelul tegumentelor, tractului respirator sau intestinal determinate de reactia sistemului imun la una din sutele de proteine prezente in grau (nu neaparat gluten!).
 

Ce efecte are renuntarea la gluten?

Fiind un amestec de proteine cu valoare nutritionala si biologica scazuta, din punct de vedere nutritional, excluderea din alimentatie strict a glutenului nu determina probleme importante. Din pacate, este greu sa separam glutenul de restul componentelor de care avem nevoie din cerealele integrale. De aceea, decizia de a adopta o alimentatie fara gluten ar trebui facuta doar daca exista motive medicale care sa o justifice.

Nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze ca o astfel de abordare are efecte benefice pentru mai mult de 90% din populatie, care nu sufera de afectiuni legate de consumul de gluten; dimpotriva, poate afecta echilibrul bacteriilor din tractul digestiv, determinand cresterea excesiva a bacteriilor “rele”, deoarece oligozaharidele din cerealele integrale (ce contin si gluten) actioneaza ca prebiotice, hranind bacteriile “bune”.

De asemenea, o dieta fara gluten poate duce la deficiente nutritionale, deoarece acele cereale integrale sunt bogate in vitamine si minerale (vit D, grupul de vitamine B, fier etc). Si nu in ultimul rand, dieta fara gluten poate afecta scaderea ponderala, deoarece, desi restrictiile asociate cu un astfel de stil de viata pot duce la pierderea catorva kg (mai ales cand “amidonul” este inlocuit cu optiuni mai sanatoase), consumul unor cantitati prea mari de alimente “fara gluten” poate duce la crestere ponderala, deoarece multi producatori adauga grasimi sau zaharuri pentru a ameliora gustul produselor, facandu-le astfel cel putin la fel de calorice ca si echivalentele lor traditionale.
In concluzie, dieta fara gluten este sanatoasa atat timp cat celelalte alegeri de alimente pe care le facem sunt sanatoase!
 

Alternative pentru gluten

Pe de alta parte, pentru pacientii cu boala celiaca sau intoleranta la gluten, alimentatia fara gluten este salvatoare. Poate fi utila, de asemenea, si unei categorii de pacienti diagnosticati cu sindrom de colon iritabil, prin eliminarea zaharidelor (mono, di, oligo) fermentabile continute in cereale.
Important este ca pacientii cu indicatie clara de eliminare a glutenului din alimentatie sa stie ce alternative au la dispozitie; exista cereale ce nu contin gluten (pseudocereale), care se pot adauga listei de alimente recomandate.

Dr. Sorina Onceanu, Medic Specialist Medicina Interna, Clinica Gral Baneasa, recomanda "O atentie deosebita trebuie data ambalajelor, pentru a evita sursele ascunse de gluten: de exemplu, multiplele nume sub care se gaseste faina de grau (durum, graham, semolina, kamut, spelta (alac)), proteinele vegetale hidrolizate, siropul de glucoza (produs deseori din grau), germeni de grau (wheatgerm), malt, aromele (chiar naturale), dextrina, coloranti (caramel) etc."

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00
 


« Inapoi

Vizualizari: 1559
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Pachet analize pentru sanatatea tiroidei

Pacientii din Bacau pot beneficia de un pachet de analize medicale cu reducere 50%. Orice modificare a functiei tiroidei atrage dupa sine dezechilibre in productia hormonala ducand la hipotiroidie (scadere) sau hipertiroidie (crestere) si va afecta intreg organismul, prin aparitia unor multitudini de simptome.

Mai multe detalii legate de campanie gasiti >> aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici