Sarcoidoza
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Despre sarcoidoza
Sarcoidoza este o afectiune de cauza necunoscuta, care debuteaza cel mai frecvent insidios (oligo sau asimptomatic) cu localizare in special intratoracic cu afectarea ganglionilor care se maresc (adenopatii) si care morfologic (histologic) se caracterizeaza prin formarea de granuloame epitelioide necazeificate.
Lipsa cazeificarii este de multe ori argumentul in favoarea sarcoidozei eliminand tuberculoza.
Evolutia bolii poate fi catre rezorbtie spontana sau evolutie catre fibroza hialina.
Cauzele aparitiei sarcoidozei raman necunoscute chiar daca boala a fost descrisa de peste 100 ani. Au fost incriminate diverse substante organice sau anorganice, polenuri, infectii etc..., dar pana la aceasta data nici una din cauzele presupuse nu au fost confirmate. Se vorbeste si de o predispozitie familiala dar nici din acest punct de vedere nu exista certitudini.
Datorita faptului ca boala se dezvolta de multe ori asimptomatic, descoperirea este intamplatoare si confirmarea se face prin examen histologic prin biopsia zonelor afectate.
Debutul acut apare aproximativ in 15% din cazuri si se refera la eritem nodos asociat cu adenopatie mediastinala si artralgii (Sindrom Loefgreen) sau Sindrom Herford (paralizie faciala cu parotidita si corioretinita).
90 % din cazuri au localizare in torace in special la nivelul ganglionilor limfatici dar sunt si localizari intrapulmonare a caror evolutie catre fibroza este elementul cel mai defavorabil. Sarcoidoza poate afecta in proportii variabile toate tesuturile si organele.
Se mai fac unele investigatii (IDR la tuberculina – frecvent negativ, dozarea angiotensinconvertazei serice, ACS s.a. ), dar ele nu aduc certitudine. Examenul bronhoscopic este folositor atunci cand arata modificari mai modeste decat ar sugera modificarile radiologice dar permite prelevarea de tesut pentru examenul histologic sau lavajul bronhiloalveolar care poate oferi informatii privitoare la profilul citologic din lichidul de lavaj.
Cum se trateaza sarcoidoza?
Intrucat nu se cunoaste cauza sarcoidozei nu exista un tratament etiologic. Tinta tratamentului este prevenirea dezvoltarii fibrozei pulmonare si se refera in special la medicatie antiinflamatorie. Coticoizii fiind in principiu cei mai eficienti agenti antiinflamatori sunt si cei indicati in tratamentul sarcoidozei.
Prof. Dr. Paul Ioan Stoicescu, Profesor Doctor Pneumolog in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca daca boala a fost diagnosticata in stadiul 1, sansa ca rezorbtia spontana sa se produca este suficient de mare pentru a se recomanda espectativa cu monitorizarea tendintei evolutive.
Cand exista localizare pulmonara sau exista si afectarea unor organe vitale, sistem nervos, cord, ochi, etc... indicatia de tratament este certa si se introduc corticoizii in doze relativ moderate si descrescande dar pe o durata care poate fi de un an sau mai mult. Pentru cazurile rezistente la corticoizi se fac tratamente cu medicamente imunosupresoare apelandu-se chiar si la citostatice.
Intrucat nu se cunoaste cauza sarcoidozei nu exista mijloace de prevenire.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00