Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Biopsia de ganglion santinela in cancerul de san

Biopsia ganglionilor limfatici santinela este o procedura eficienta, care ofera o evaluare precisa a metastazelor ganglionare pentru pacientele cu cancer de san.

Publicat de OLIVEIRA Anabela / 04.12.2017 / OncoFort Chirurgie
0
0

Despre biopsia de ganglion santinela

Biopsia de ganglion santinela reprezinta o alternativa promitatoare care presupune identificarea, excizia si examinarea anatomopatologica a ganglionului primar in circulatia limfatica de la nivelul tumorii.

In cazul in care ganglionul santinela este negativ, toate celelalte grupuri ganglionare axilare vor fi negative, iar acest lucru implica raspandirea ordonata a celulelor cancerului de san in axila - un fenomen bine stabilit. Prin definitie, ganglionul santinela este de regula primul ganglion din lantul limfatic care primeste limfa dintr-o regiune anatomica si este, din punct de vedere imunologic, responsabil pentru acea regiune.

Starea ganglionilor limfatici axilari este unul dintre cei mai importanti factori de prognostic la pacientele cu cancer de san. Examinarea histologica a ganglionilor este cea mai buna metoda pentru evaluarea metastazelor la acest nivel.
Este esential ca pacientele sa primeasca evaluarea adecvata a axilei inainte de o interventie chirurgicala. Cazurile examinate suboptimal pentru ganglioni afectati clinic inainte de interventia chirurgicala prezinta un risc mai mare de recidiva.
 

Indicatii

Biopsia ganglionilor limfatici santinela este indicata pentru stadializarea pacientelor cu cancer de san incipient (T1,T2) si ganglioni axilari negativi clinic (la palpare), indiferent de tratamentul chirurgical al sanului. Se indica de asemenea in caz de suspiciune de carcinom mamar, atunci cand datele clinice si imagistice sugereaza o leziune invaziva. Femeile cu indicatia de mastectomie sunt candidate pentru biopsia de ganglion santinela in cadrul aceleiasi interventii, datorita sectionarii canalelor limfatice in timpul mastectomiei, ceea ce nu permite efectuarea unei astfel de proceduri bioptice ulterior.
 

Contraindicatii

Doua contraindicatii absolute pentru o biopsie de ganglion santinela includ pacientele cu boala inflamatorie de san si pacientele cu ganglioni axilari clinic pozitivi. Aceste cazuri necesita disectia ganglionilor limfatici axilari.
Chimioterapia preoperatorie poate induce rezultate histolopatologice fals negative in cadrul biopsiilor de ganglion santinela, motiv pentru care se recomanda biopsia anterior terapiei citostatice.
 

Tehnica

Chirurgul injecteaza o substanta radioactiva, un colorant albastru, sau ambele pentru a localiza pozitia ganglionului limfatic santinela. Anatomic, injectarea colorantului sau a produsului radioactiv variaza cu diferite regiuni ale sanului, cum ar fi regiunea periareolara (intradermica sau subdermica), peritumorala sau intratumorala, rata de succes fiind una independenta de locul injectarii. Se foloseste apoi un dispozitiv care detecteaza radioactivitate pentru a gasi ganglionul santinela sau cauta ganglionii limfatici colorati cu colorant albastru.

Odata ce ganglionul santinela este localizat, chirurgul face o mica incizie (1,5-2 cm) urmata excizia acestuia. Ganglionul este apoi verificat pentru prezenta celulelor canceroase de catre un anatomopatolog. In cazul in care cancerul este prezent, chirurgul va indeparta restul ganglionilor limfatici axilari, fie in timpul aceleiasi proceduri de biopsie, asociat rezectiei tumorale mamare/mastectomiei, fie ulterior.

Dr. Oliviera Anabela, Medic Specialist Chirurgie Generala in cadrul Spitalului OncoFort ne spune ca biopsia ganglionilor limfatici santinela ramane o procedura eficienta, care ofera o evaluare precisa a metastazelor ganglionare pentru pacientele cu cancer de san. Aceasta tehnica a condus la o scadere a procentului de cazuri cu efecte adverse locale ale limfodisectiei axilare, cum ar fi limfedemul si parestezia, care pot scadea semnificativ calitatea vietii si functionalitatea, uneori avand consecinte grave, cum ar fi infectiile plagilor, celulita si infectiile sistemice. Reprezinta o metoda tot mai abordata in chirurgia oncologica, astfel incat chirurgul aplica interventii mai putin invazive, mentinand in acelasi timp un standard de ingrijire cu reducerea morbiditatii si mortalitatii in cancerul de san.

Inainte de internarea in Spitalul OncoFort, pacientii beneficiaza de o consultatie la medicul chirurg pentru a putea fi analizat dosarul medical. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).


« Inapoi

Vizualizari: 1500
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Testul Mammaprint GRATUIT pentru pacientele din Bucuresti

Gral Medical este partener afiliat in proiectul “Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente”. Acest parteneriat vine in sprijinul pacientelor diagnosticate cu cancer de san, care vor beneficia de un VOUCHER in valoare de 17.000 lei.
Suplimentar se ofera gratuit testul BRCA 1 si BRCA 2 din sange (secventiere).

Mai multe detalii legate despre acest proiect gasiti >> aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici