Biopsia mamara: procedura, beneficii și riscuri
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este biopsia mamara?
Cuvintele utilizate cu referinta la zona suspecta sunt: nodul, leziune, calcificare sau tumora. Explorarile imagistice precum mamografia sau ecografia pot fi folosite pentru a ghida procedura.
Tipuri de biopsie sân
- biopsia prin aspiratie cu ac fin (fine needle aspiration biopsy): un ac fin este utilizat pentru aspirarea de tesut sau fluide cu prezervarea structurii histologice a tesutului biopsiat.
- punctia biopsie cu ac gros (core needle biopsy) sau biopsia cu dispozitiv de taiere (tru-cut): prelevarea unui cilindru tisular din formatiunea tumorala cu ajutorul unui pistol de punctie, procedura care se efectueaza sub anestezie locala.
- biopsia asistata de vaccum in care aspirarea se face activ.
-excizia chirurgicala a tesutului presupune indepartarea in totalitate a unei formatiuni tumorale cu o zona de tesut sanatos inconjurator.
Când este cazul să faci o biopsie?
Motive clinice pentru care ar trebui sa consultati specialistul:
- durere si/sau inflamatie la nivelul sanului
- modificari de forma sau volum ale sanului
- roseata, iritatia, retractia sau inflamatia pielii la nivelul sanului
- retractia mamelonului sau scurgeri mamelonare in afara lactatiei.
În timpul examinării, într-o manieră relaxată, fără rețineri, veți comunica medicului momentul în care a apărut/ați detectat formațiunea, ce dimensiuni avea la debut comparativ cu momentul examinării, unde este localizată și obligatoriu, veți informa medicul dacă luați medicamente care pot afecta coagularea sângelui. Protocolul de diagnostic depinde de dimensiunea și localizarea tumorii, starea de sănătate a pacientei (boli și tratamente asociate) și de tehnica biopsica recomandata în urma consultului chirurgical. În cadrul Gral Medical, biopsiile mamare sunt programate în cadrul Centrului de Chirurgie sau la cabinetul de ecografie, după ce medicul specialist a realizat consultul, dar si online, AICI.
Deși la bărbați cancerul mamar este o neoplazie foarte rară, incidența în cazul lor prezintă un raport de 1 la 100 de bărbați diagnosticați cu aceasta boală. Prin urmare biopsia mamară este recomandată atât femeilor cât și bărbaților.
Anestezia in biopsia mamara
Durerea si complicatiile
Cât durează rezultatul biopsiei la sân?
Gral Medical este prima Clinica din Romania care ofera rezultatul biopsiei cu testarea imunohistochimica a probei in 7 zile.
La intrebarea "în cât timp e gata rezultatul la biopsie?" este important de reținut ca Gral Medical a creat un centru de excelenta in prelevarea si analiza biopsiei, pacientii avand sansa unica in Romania de primi rezultatul de imunhistochimie in termen de 7 zile de la prelevarea tesutului. Uneori sunt necesare teste speciale, ceea ce poate întârzia rezultatul. Poate fi necesară resecționarea țesutului prelevat cu evidențierea unor straturi mai profunde pentru a permite evaluarea optimă din partea medicului anatomopatolog, alteori sunt necesare teste imunohistochimice. Indiferent de situație, aceste întârzieri nu reprezintă motiv de alarmare.
Un alt avantaj al biopsiei efectuate la Gral Medical este testarea pana la epuizare a tuturor markerilor tumorali, astfel ca rezultatul va fi precis si corect.
Interpretare rezultat biopsie
Anatomopatologul examineaza proba recoltată în urma puncției la microscop pentru a identifica tesutul malign (canceros) sau benign (necanceros). În cazul în care se confirmă diagnosticul de cancer, se va detecta tipul acestuia cu stabilirea ulterioară a unui protocol terapeutic.
Biopsia la san este periculoasa?
Medicii Gral Medical ne spun că în general biopsiile nonchirurgicale sunt mai puțin invazive, fără cicatrici la nivelul pielii, fără cicatrici interne (procese de fibroză) care pot interfera cu acuratețea unei viitoare mamografii, iar riscul de complicații este minim. Cu toate acestea biopsiile nonchirurgicale nu sunt întotdeauna viabile precum biopsiile chirurgicale în stabilirea diagnosticului. Într-un mic procent din cazuri, rezultatul puncției poate fi neconcludent, situația în care va fi urmată de o procedura excizională pentru examinarea completă a întregii formațiuni tumorale. Medicul va face recomandarea și tipul de biopsie în funcție de caz.
Cat costa o biopsie?
Biopsiile mamare diferă din punct de vedere al procedurii, în funcție de localizarea tesutului ce trebuie analizat. Acestea se pot face sub ghidaj ecografic, ghidaj CT sau prin intermediul intervenției chirurgicale clasice. Prețurile pentru fiecare dintre acestea pot fi consultate aici.
Pentru detalii și programari ne puteti contacta la 021-323.00.00 sau AICI.
Surse foto:
https://broadplacesradiology.com/
https://www.cancer.org/
https://www.drbevfosh.com.au/
https://www.drbevfosh.com.au/
#interpretare rezultat biopsie #biopsie san #cat costa o biopsie #punctie biopsie san pret #punctie biopsie mamara pret #cat dureaza rezultatul biopsiei la san #biopsia la san este periculoasa