Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Boala autoimuna Lupus eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic (LES) face parte din bolile autoimune. Este o boala foarte complexa, care afecteaza pielea (circa 70% din bolnavi) si in multe cazuri, organele interne. Cauza bolii este necunoscuta. LES este greu de diagnosticat, din cauza multiplelor semne clinice, biologice, paraclinice, simptome care pot mima alte boli. Diagnosticarea presupune corelarea intre acestea pe baza unor criterii bine stabilite. 

Simptome Lupus eritematos sistemic

Pacienta tanara: ,,Am fost la mare unde m-am simtit foarte bine, ca de obicei. Dar, nici nu m-am intors bine acasa, caci pe fata mea, inainte frumos bronzata, a aparut o roseata care se intinde pe ambii obraji, in jurul nasului. Mai rau, bronzul a inceput sa treaca, dar roseata ramane. A inceput sa imi cada parul si ma simt obosita. Am facut temperatura din senin si au inceput sa ma doara, cand o mana, cand alta, cand un genunchi, cand altul. Inainte nu era asa. De 4-5 zile mi-au aparut un fel de bube in gura, care ma impiedica sa inghit. Imi simt gura uscata. Chiar si ochii imi par uscati. Ce sa fac?”

Raspunsul nostru: S-ar putea sa suferiti de o afectiune care necesita sa va prezentati la un medic specialist reumatolog. Este posibil sa suferiti de o boala autoimuna grava, numita Lupus eritematos sistemic.
 

Cum se stabileste diagnosticul bolii Lupus eritematos sistemic?

Dr. Cristina Sava, Medic Primar Medicina Interna, ne spune ce investigatii sunt necesare pentru a stabili diagnostocul acestei boli:

Pentru a fi suspectat de Lupusul eritematos sistemic (LES), un bolnav trebuie sa prezinte anticorpi antinucleari (ANA) in sange (test pozitiv). In acest caz, conform noilor criterii ACR-EULAR, diagnosticarea presupune evaluarea pe baza a 22 de criterii, prin sumarea unui punctaj atribuit fiecarui criteriu. Bolnavul este declarat ca suferind de LES daca punctajul rezultat depaseste baremul minimal stabilit (10 puncte). Criteriile de evaluare includ sapte domenii clinice - constitutional, hematologic, neuropsihiatric, mucocutanat, seros, musculoscheletal, renal si trei imunologice - dozare de anticorpi antifosfolipidici, dozare de complement seric, teste de anticorpi specifici LES. Aceasta evaluare este realizata de medicul de medicina interna dupa efectuarea unor investigatii clinice de catre paceint.
 

Analize si investigatii necesare pentru diagnosticarea Lupusului eritematos sistemic

In centrele GRAL Medical se efectueaza examene de laborator si imagistice necesare in diagnosticarea Lupusului eritematos sistemic (LES):

Analize de laborator:
• Hemoleucograma completa
• Creatinina serica
• Examen sumar de urina cu microscopie
• Nivelul VSH sau PCR
• Nivelul de complement
• Teste ale functiei hepatice
• Creatinkinaza
• Filtrat glomerular
• Testele de autoanticorpi

Investigatii de imagistica:
• Radiografie articulara
• Radiografie toracica si tomografie toracica
• Ecografie cardiaca
• RMN cerebral

Simptomele bolii Lupus eritematos sistemic pot fi asociate eronat altor afectiuni. Medicul este cel care stabileste diagnosticul, de aceea este recomandat ca de la primele simptome sa consultati un medic de specialitate!

Programeaza-te la Dr. Cristina Sava, Medic Primar Medicina Interna in Clinica GRAL Stefan cel Mare inca de la primele simptome! 021 323 0000 sau online https://www.gralmedical.ro/Programari-online

Referinte:
Aringer M, et al., 2019 European League Against Rheumatism/American College of Rheumatology classification criteria for systemic lupus erythematosus. Ann Rheum Dis. 2019; 78(9):1151-1159 (ISSN: 1468-2060)
Aringer M, et al., 2019 European League Against Rheumatism/American College of Rheumatology Classification Criteria for Systemic Lupus Erythematosus Arthritis Rheumatol. 2019; 71(9):1400-1412 (ISSN: 2326-5205
https://emedicine.medscape.com/article/332244-overview
https://emedicine.medscape.com/article/332244-workup#
David Isenberg and Susan Manzi, Lupus Second Edition, in thefacts, Oxford University Press 2008. 


« Inapoi

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT - PCR COVID-19 cu rezultat bilingv online, rapid in 24/48 de ore

Ai luat contact cu un bolnav de COVID-19? Ai simptome si crezi ca ai luat de undeva boala? Autoritatile vamale iti solicita prezentarea unui rezultat negativ al testuluI? Cea mai buna cale de a afla este sa faci un test RT-PCR Covid-19! Unde poti efectua testul? In centrele GRAL Medical!

Detalii complete aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici