Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Cauzele si tratamentul litiazei renale

Litiaza renala sau pietrele la rinichi cum sunt cunoscute, reprezinta o afectiune frecventa in clinicile urologice.

Publicat de MIRCIULESCU Victor / 07.05.2019 / Clinica de Diagnostic Gral
0
0

Despre litiaza renala

Afectiunea este mentionata inca din antichitate, printre primele cazuri identificate fiind un calcul vezical la o mumie egipteana datand din anul 4800 i.e.n. Prezenta pietrelor la nivelul aparatului urinar a constituit o preocupare permanenta a urologilor inca din acele vremuri indepartate, tratamentul mergand de la diverse solutii naturiste pana la cel chirurgical modern - endoscopic din zilele noastre.

Incidenta crescuta a litiazei a condus la studierea atat a mecanismelor de producere a pietrelor, cat si la dezvoltarea unor strategii de prevenire a acestora, tratamentul litiazei nefiind suficient pentru prevenirea reaparitiei calculilor. Progresul tehnicilor de tratament, aparitia litotritiei extracorporeale, a tehnicilor minim invazive endoscopice a condus la o scadere pana la nivelul de 1-4% a numarului interventiilor chirurgicale deschise pentru litiaza.

Care sunt cauzele?

Exista mai multe tipuri de calculi clasificati functie de aspectul radiologic, localizarea lor, prezenta complicatiilor in momentul diagnosticului, si compozitia chimica a calculilor.
Exista mai multe teorii care sustin formarea calculilor, cele mai cunoscute fiind suprasaturarea urinara in ioni care cristalizeaza si astfel formeaza calculii. Aceasta teorie explica necesitatea aportului lichidian suficient pentru a preveni cristalizarea ionilor.

O alta teorie este reprezentata de prezenta inhibitorilor urinari. Acestia previn de asemenea cristalizarea ionilor, asfel jucand un rol important in eliminarea ionilor cu potential litogen. Un calcul nu se poate forma spontan, are nevoie de o matrice, de regula proteica, care reprezinta cca 3% din greutatea calculului.

Actionand pe aceste 3 componente vom putea preveni formarea calculilor. Exista o multitudine de alte afectiuni care pot genera pietre la nivel renal (boli enzimatice, guta, boli metabolice, cauze obstructive ale aparatului urinar, etc). Intotdeauna trebuie cautata cauza aparitiei unui calcul, tratamentul acestuia nefiind suficient pentru prevenirea recidivei litiazice.
 

Simptomatologia litiazei

Simptomatologia litiazei este variata mergand de la lipsa acuzelor pana la durere de intensitate variabila, culminand cu colica renala. Simptomele frecvente ale litiazei urinare sunt:
  • Durerea – cel mai frecvent simptom. Poate avea intensitate variabila, sediul durerii este lombar cu iradiere in hemiabdomenul ipsilateral catre organele genitale externe. Colica renala poate fi insotita de manifestari digestive (greata, varsaturi), manifestari urinare (mictiuni frecvente, disurie, hematurie, urina tulbure), semne neurologice (anxietate). 
  • Hematuria este secundara deplasarii calculului 
  • Infectia urinara este determinata de obstructia la nivelul caii urinare determinata de prezenta calcululi

O
atentie deosebita trebuie sa acordam pacientilor cu un singur rinichi (congenital sau dobandit), precum si colicii renale bilaterale, situatie in care obstructia la nivelul caii urinare duce la o afectiune care necesita tratament de urgenta prin drenarea caii urinare.

Complicatiile litiazei urinare sunt determinate in primul rand de obstructie, astfel inregistrandu-se de la ureterohidronefroza pana la anurie obstructiva si complicatii infectioase cu manifestari clinice variind intre o banala infectie urinara pana la pionefroza si soc septic.
 

Tratamentul litiazei

Tratamentul litiazei renale include o multitudine de aspecte, putand fi efectuat atat medicamentos cat si prin litotritie extracorporeala (SWL- Shock Wave Lithotripsy), interventii endoscopice (ureteroscopie semirigida sau flexibila, nefrolitotomie percutanata) laparoscopic sau chiar chirurgical deschis.

Tratamentul medicamentos
Se adreseaza in primul rand calculilor de dimensiuni mici (3-4mm), care se pot elimina spontan fara durere. Unii calculi pot fi eliminati spontan chiar daca au dimensiuni mai mari, functie de particularitatea fiecarui pacient, folosind un tratament adecvat care determina dilatarea ureterului si faciliteaza pasajul calculului.

Litotritia extracorporeala

Pentru calculii situati la nivel renal cu dimensiuni mai mici de 2cm se poate efectua litotritie extracorporeala (SWL), fragmentarea calculilor prin unde de soc fiind o metoda eficienta dar numai pentru anumite tipuri litiazice.

Astfel exista anumiti calculi care nu se pot sparge folosind SWL-ul (cistina), altii se fragmenteaza foarte dificil (oxalat monohidrat, etc), iar altii sunt foarte friabili (acid uric, oxalat dihidrat).
Din pacate nu se poate face decat o estimare a sanselor de fragmentare a calculilor, vom sti precis numai dupa efectuarea SWL-ului daca acel calcul specific se fragmenteaza sau nu.


Ureteroscopia
Pentru calculii care nu se fragmenteaza (SWL rezistenti) sau in cazul in care pacientul doreste ca litiaza sa fie inlaturata complet printr-o unica procedura, este recomandata ureteroscopia (flexibila pentru calculii renali, semirigida pentru cei ureterali). Ureteroscopia este o interventie chirurgicala endoscopica si se efectueaza sub anestezie in sala de operatie.
Cu toate ca prin ureteroscopie flexibila se poate aborda orice calcul de orice dimensiune, calculii mai mari de 2-2,5cm nu pot fi fragmentati complet printr-o unica procedura.

Nefrolitotomia percutanata
Pentru calculii mai mari este indicata nefrolitotomia percutanata (NLP), procedura prin care se introduce printr-o punctie percutanata un endoscop prin care se va fragmenta calculul si se vor extrage fregmentele litiazice.

Chirurgia clasica 
este rezervata in prezent litiazei complicate, de dimensiuni mari, cu calculi care muleaza intreg sistemul pielocaliceal.
 

Sfatul specialistului

Dr. Mirciulescu Victor, Medic Primar Urologie, in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca “Este esential pentru a preveni formarea unor noi calculi ca fragmentele litiazice sa fie analizate in laborator. Doar cunoscand compozitia chimica a calculilor putem institui un regim alimentar care vapreveni formarea unor noi calculi.

Preventia formarii litiazei consta de fapt in regimul igienodietetic tintit pentru tipul litiazic, alaturi de inlaturarea altor conditii patologice care favorizeaza aparitia litiazei.

Exista in prezent mai multe modalitati de tratament medicamentos, dar una dintre cele mai eficiente masuri de preventie este consumul unei cantitati suficiente de lichide.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).


« Inapoi

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Radioterapie moderna la Pitesti!

Consultatii de specialitate in RADIOTERAPIE decontate la unul dintre cele mai moderne spitale private oncologice din judetul Arges.

Serviciile de radioterapie sunt oferite de unul dintre cei mai apreciati si experimentati medici de radioterapie din judet ce ofera optiuni terapeutice eficiente in oncologie >> Detalii

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici