Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Cauzele usturimilor urinare

Cele mai frecvente cauze ale usturimii mictionale sunt reprezentate de infectiile urinare, litiaza, infectiile uretrale si leziunile care pot apare la nivelul uretrei.

Publicat de MIRCIULESCU Victor / 30.07.2018 / Clinica de Diagnostic Gral
0
0

Mictiunea fiziologica

Mictiunea fiziologica este un proces indolor – nu doare. Durerea la mictiune semnaleaza o problema care trebuie rezolvata. Aceasta poate avea multiple manifestari, de la o mica jena (cum o descriu unii pacienti), usturime sau chiar o durere importanta care poate apare inainte, in timpul sau dupa mictiune. Fiecare dintre acestea semnifica o posibila patologie care trebuie tratata.

Sigur ca modul in care percepem durerea are o mare variabilitate individuala; unii pacienti descriu o usturime mictionala, iar altii o durere sfasietoare cu toate ca au aceeasi patologie. Este datoria medicului sa identifice cauza reala a durerii si sa o trateze.
 

Cauzele si tratamentul usturimii mictionale

Cele mai frecvente cauze ale usturimii mictionale sunt reprezentate de infectiile urinare, litiaza, infectiile uretrale si leziunile care pot apare la nivelul uretrei.

Infectia urinar
a este cea mai frecventa cauza a durerii / usturimii mictionale. Poate avea o sumedenie de etiologii dintre cele mai frecvente fiind expunerea la frig, constipatia, litiaza urinara, malformatii urinare sau alte patologii care se complica cu infectii urinare - cum ar fi adenomul de prostata la barbati.

Tratamentul infectiei urinare se adreseaza in primul rand cauzei acesteia. Acesta trebuie realizat doar dupa efectuarea uroculturii - analiza de urina care arata atat microbul incriminat in infectie cat si sensibilitatea acestuia pentru un anumit antibiotic. Nu se administreaza niciodata un antibiotic fara indicatie si fara antibiograma.
In cazurile in care infectiile sunt secundare unor altor boli, alaturi de tratamentul adresat infectiei trebuie sa tratam si afectiunea generatoare in caz contrar recidiva este asigurata.

Litiaza este o alta cauza frecventa de aparitie a usturimilor mictionale in special datorita eliminarii de mici fragmente litiazice asa numitul “nisip urinar”. Acesta produce microleziuni la nivel uretral iar momentul in care urina acida, ajunge in aceste leziuni apare aceasta simptomatologie suparatoare. De mentionat ca alaturi de aceasta actiune mecanica, litiaza urinara favorizeaza aparitia infectiei la randul ei generatoare a simptomatologiei mensionate.

Infectiile uretrale (uretritele) sunt iarasi o cauza frecventa a aparitiei simptomatologiei urinare. In aceste cazuri intensitatea simptomelor poate varia de la o “usoara usturime” pana la dureri severe intramictionale. Alaturi de acest disconfort urinar pacietii cu uretrita prezinta si scurgerea permanenta a unui lichid prin uretra uneori abundent, apos, incolor, alteori mai dens, galbui sau chiar sub forma unei singure picaturi matinale urat mirositoare.

In cazul uretritelor este absolut necesar un tratament tintit functie de germenele responsabil si sensibilitatea sa la antibiotic. Neglijarea tratamentului in cazul uretritelor se traduce in timp prin posibila aparitie a stricturilor de uretra – ingustarea diametrului uretral (in special la barbati) al caror tratament este exclusiv chirurgical.

Orice leziune aparuta la nivel uretral determina usturime la mictiune. Leziunile pot fi atat traumatice cat si urmarea unui act medical. Unii pacienti cu afectiuni urologice care necesita instrumentare uretrala pot de asemenea prezenta usturime la mictiune dupa efectuarea gestului medical, intrucat substanta care este folosita pentru anestezie locala are in compozitie si un antiseptic urinar, substanta care este iritanta pe mucoasa uretrala.
 

Sfatul specialistului

Dr. Victor Mirciulescu, Medic Primar Urologie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca prevenirea infectiilor urinare (care sunt cele mai frecvente) presupune evitarea constipatiei, expunerea la frig in special in zona inferioara a bazinului si a membrelor inferioare, aport minim de 2 litri de lichide zilnic. Adresarea la medic in momentul aparitiei simptomatologiei urinare sunt cheia sanatatii tractului urinar.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725).


« Inapoi

Vizualizari: 483
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Testul Mammaprint GRATUIT pentru pacientele din Bucuresti

Gral Medical este partener afiliat in proiectul “Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente”. Acest parteneriat vine in sprijinul pacientelor diagnosticate cu cancer de san, care vor beneficia de un VOUCHER in valoare de 17.000 lei.
Suplimentar se ofera gratuit testul BRCA 1 si BRCA 2 din sange (secventiere).

Mai multe detalii legate despre acest proiect gasiti >> aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici