Cum recunoastem infectiile acute respiratorii de cauza virala?
Doresc sa aflu mai multe detalii
1. RACEALA OBISNUITA, GUTURAIUL (rinofaringita acuta)
Raceala este o infectie acuta a cailor respiratorii superioare (nas si gat) cauzata cel mai frecvent de rinovirusi. Suntem contagiosi cu 1-2 zile inainte de aparitia simptomelor si pana la aproximatix 7 zile dupa, atunci cand simptomele se opresc.
Simptomele racelii obisnuite, guturaiul
Se manifesta prin dureri in gat (disfagie), stranut, nas infundat (congestie nazala), scurgeri de mucozitati nazale (rinoree), tuse care apare in a 4-5 a zi de la debut, si uneori febra usoara.
In general, nu este nevoie de consultul unui medic, simptomatologia dispare in cel mult o saptamana si necesita doar tratament simptomatic: repaus la pat, hidratare 2 litri de apa/zi, antipiretice (paracetamol, aspirina).
Este necesar insa un consult medical in cazul pacientilor in varsta, sau cunoscuti cu boli cronice, precum si in cazul unei stari de sanatate precara a bolnavului - de exemplu, daca nu suporta efortul de tuse.
Pentru programare la consult de specialitate apelati la 021 323 000
2. GRIPA
Gripa este o boala infectioasa a cailor respiratorii superioare (nas, gat) si inferioare (bronhii, parenchimul pulmonar). Gripa poate fi determinata de: virusul syncytial respirator, influenza, para-influenza, adenovirus, rhinovirus, enterovirus, coronavirus etc. Cele mai multe imbolnaviri apar din cauza virusului influenza, acesta este de 3 tipuri: A, B, C.
Virusii de tip A si B sunt responsabili de epidemiile anuale, dar numai virusul de tip A poate genera pandemii gripale. Virusul gripal de tip A este cel mai frecvent si mai virulent. La el se disting mai multe subtipuri pe baza antigenului lor de suprafata, hemaglutinina (de la H1 la H16) si neuraminidaza (de la N1 la N9). În timp ce foarte putine imbolnaviri sunt cauzate de virusul de tip C.
Gripa are o perioada de incubatie de 24-48 ore, din momentul contactului cu o persoana infectata si pana in momentul aparitiei primelor simptome. Contagiozitatea tine in medie 6 zile, pana la disparitia simptomelor.
Restabilirea unui pacient, care era sanatos anterior infectiei, se face, in general dupa 1-2 saptamani. Dar pot exista cazuri cu o evolutie mai severa si o durata crescuta, de exemplu la pacientii care prezinta rezistenta scazuta la boala.
Simptomele specifice gripei
Diferenta dintre raceala si gripa este data de intensitatea simptomelor.
Cand unui bolnav îi curge nasul, stranuta si-l doare in gat, probabil ca are doar o raceala obisnuita sau un guturai, simptome care dureaza cateva zile pana la o saptamana.
In schimb, simptomele gripei sunt mai grave decat în cazul racelii si se dezvolta rapid, ca si cum “te lovesc toate odata” si este implicat intregul corp. Astfel gripa se manifesta prin: cefalee, dureri musculare, tuse seaca, voce ragusita, dureri in gat, febra importanta (pana la 41 grade), frisoane, transpiratii, oboseala, inapetenta, somnolenta.
Un pacient cu stare generala alterata de o infectie respiratorie necesita un consult medical inca de la debutul bolii, pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului necesar.
La pacientii care prezinta rezistenta scazuta la boala, se administreaza un tratament antiviral, de exemplu un inhibitor de neuraminidaza, care daca este administrat in primele 48 de ore de la debutul simptomelor va reduce durata si intensitatea acestora.
La persoanele care nu prezinta o fragilitate particulara, organismul este capabil de a combate eficace infectia gripala, cu conditia ca pacientul sa respecte repausul la pat, hidratarea corecta si controlul febrei cu medicamente (antipiretice: paracetamol, aspirina). Un pacient, care era sanatos inainte de aparitia gripei, isi va reveni intr-o saptamana sau doua.
Putem preveni aparitia gripei prin vaccinare antigripala. Perioada cea mai buna pentru vaccinare este din luna octombrie pana la mijlocul lunii decembrie. Organismul are nevoie de 15 zile pentru a produce anticorpii. Poti efectua vaccinul antigripal in Clinicile GRAL Medical. Mai multe detalii la telefon 021 323 0000.
Daca ai motive de ingrijorare si prezinti simptome este indicat sa iti faci un test rapid de gripa. Acesta va depista daca ai sau nu gripa. Testul rapid de gripa depisteaza si daca aceasta este de tip A sau B, informatie care il va ajuta pe medic pentru a oferi un tratament adecvat. Testele rapide de gripa A/B pot fi efectuate in centrele GRAL Medical. Detalii la 021 323 0000.
3. COVID-19
Covid-19 este o boala infectioasa determinata de virusul SARS-Cov-2, un coronavirus recent descoperit odata cu aparitia focarului infectios din Wuhan, China, in decembrie 2019 si care inca nu este cunoscut bine.
Simptome specifice infectiei cu COVID 19
COVID-19 se manifesta cu o gama larga de simptome, care difera ca intensitate si frecventa.
Acestea afecteaza aparatul respirator, iar uneori si intregul organism. Majoritatea persoanelor infectate dezvolta o forma usoara sau moderata a bolii si se recupereaza fara spitalizare.
Manifestarile tipice intalnite pana in prezent in infectia virala COVID-19 sunt: febra importanta, tuse seaca, dificultate in respiratie, dureri musculare, oboseala.
Manifestarile mai putin tipice sunt: acumulare de mucus in gat, durere de cap, expectoratii cu sange, diaree. Rar apar manifestari atipice ca rinoree si dureri in gat.
La unii bolnavi infectati cu SARS-Cov-2 s-au descris de asemenea leziuni cutanate, asemanatoare celor din urticarie, sau cu aspect vezicular (asemanator varicelei), sau papulo-scuamoase, care sunt explicate in prezent ca fiind din cauza unei vasculopatii, si care dispar in aproximativ 10 zile.
In formele severe de COVID-19, care reprezinta urgente medicale si necesita internare in spital, pacientul poate prezenta: tulburari grave de respiratie, durere toracica sau presiune constanta in piept, buzele sau fata albastruie (cianoza), stare de confuzie cu instalare brusca, somnolenta, semne de accident vascular cerebral (o parte a fetei cazuta, gura stramba, scaderea fortei musculare la nivelul unui membru superior si/sau inferior).
Infectia COVID-19 are o perioada de incubatie de 5-14 zile, mai lunga in comparatie cu gripa.
Pacientii suspecti de COVID-19, conform Institutului National de Sanatate Publica din Romania trebuie sa se prezinte la medic.
Institutul National de Sanatate Publica din Romania a dat urmatoarele definitii de caz pentru bolnavul de COVID-19:
- orice persoana cu infectie respiratorie acuta: debut brusc cu tuse, dificultati de respiratie, febra; sau
- orice persoana cu pneumonie, bronho-pneumonie, cu sau fara pleurezie; sau
- orice persoana cu infectie repiratorie acuta severa: febra sau istoric de febra, tuse si dificultati marcate de respiratie, care necesita internare de urgenta in spital.
Efectueaza testul RT-PCR COVID-19 in centrele GRAL Medical. Oferim rezultatul bilingv in maxim 48 de ore sau 24 de ore in regim de urgenta. Vezi toate informatiile necesare aici.
Daca ai fost pozitiv sau suspectezi ca ai luat contact cu virusul si nu ai prezentat simptome, poti efectua testul de Anticorpi Anti SARS-CoV-2 (COVID-19). Testul de identificare a anticorpilor este util pentru evidentierea expunerii anterioare la virus. Rezultatul va fi interpretat in context clinico-epidemiologic, de catre medicul clinician si corelat atunci cand este posibil si cu rezultatul RT-PCR. Testul Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 il poti efectua intr-unul din Centrele GRAL Medical. Mai multe detalii la telefon 031 1000 200.
4. BRONSITA ACUTA
Bronsita acuta este definita ca o inflamatie acuta a mucoasei bronsice si a bronhiolelor, la un subiect fara antecedente de bronsita cronica. Bronsitele de cauza virala survin cu varietate sezoniera sau epidemica.
Bronsita poate debuta ca o infectie acuta a cailor respiratorii superioare, care coboara in plamani dupa 2-4 zile de la debut.
Simptomele bronsitei acute
Bronsita acuta se manifesta clinic prin tuse uscata, iritativa, dureroasa, apoi tuse cu expectoratie sero-mucoasa sau muco-purulenta, dupa supra-infectare bacteriana, febra usoara-moderata, simptomatologie care dispare in 2-3 saptamani la indivizii sanatosi anterior.
Simptomatologia clinica este mai grava la pacientii cu comorbiditati (diabet, afectiuni cardiace, renale, hepatice etc), sau persoane in varsta.
Diagnosticul de bronsita acuta este confirmat de examenul clinic medical, care evidentiaza prezenta ralurilor bronsice la ascultatia plamanului, si de examenul radiologic pulmonar, care exclude bolile pulmonare de alta cauza, care pot fi mai grave. Programari la 021 323 0000
Tratamentul este simptomatic: controlul febrei, repaus la pat, hidratare buna, umidificarea aerului din mediul ambiant, sedarea tusei uscate daca este greu de suportat, fluidifierea secretiilor bronsice cand tusea devine productiva.
Tratamentul antibiotic este necesar in suprainfectiile bacteriene, care apar de obicei la persoanele tarate, cele care au si alte afectiuni: de exemplu, persoanele cu diabet zaharat, insuficienta renala cronica, sau persoanele varstnice.
Bronsita acuta, care este o boala benigna, poate fi insa o sursa de morbiditate si mortalitate la subiectii tarati, care nu suporta simptomatologia generala sau tusea extenuanta.
Bronsita acuta determina o crestere a numarului de consultatii medicale si este la originea unor prescriptii nejustificate de antibiotice, contribuind la cresterea rezistentei la antibiotice a bacteriilor comunitare (bacteriile care exista in mediul de viata al persoanei).
5. PNEUMONIA ACUTA VIRALA
Pneumonia acuta virala este definita ca o infectie acuta a parenchimului pulmonar (bronhiole si alveole) de origine virala. Cand sunt afectate de asemenea bronhiile, vorbim de bronho-pneumonie, care se diferentiaza de bronsita, in care sunt infectate doar bronhiile.
Exista doua tipuri de pneumonii:
- Pneumonii comunitare care sunt declansate de agentii infectiosi prezenti in mediul de viata al pacientului;
- Pneumonii nosocomiale care sunt declansate de agenti din mediul spitalicesc sau institutii de copii, azile, penitenciare, acolo unde agentii infectiosi sunt tulpini selectate, polirezistente.
Simptomele pneumoniilor acute
Pneumoniile virale sunt in general putin simptomatice si de aceea sunt subdiagnosticate (persoanele infectate nu consulta medicul).
Exista insa si pneumonii virale grave. De exemplu, virusul gripal poate da o pneumonie acuta severa, de asemenea in absenta suprainfectiei bacteriene. Pneumonia virala se poate manifesta cu o simptomatologie echivalenta cu cea din gripa: febra, curbatura (dureri musculare generalizate), fatigabilitate (oboseala), tuse, dispnee (jena respiratorie) de intensitate variabila. Nu exista nici un semn cu valoare predictiva care sa excluda diagnosticul de pneumonie virala.
De subliniat ca absenta oricarui semn de gravitate, precum si absenta unei anomalii auscultatorii pulmonare, reduc suficient probabilitatea unei pneumonii, ne mai fiind nevoie de analize suplimentare. Insa radiografia pulmonara trebuie facuta cand datele clinice sunt evocatoare pentru o pneumonie si cand contextul aparitiei lor (pacienti peste 75 ani, cu comorbiditati, institutionalizati) poate da o semiologie inselatoare si exista riscul unei evolutii complicate.
Medicul este cel care recomanda bolnavului investigatiile cat si tratamentul pe care acesta trebuie sa il urmeze. Toate investigatiile pot fi efectuate la GRAL medical. Informatii si programari la 021 323 0000
Pneumonia virala necesita doar un tratament simptomatic, in lipsa unor complicatii. Este necesara internarea in spital cand administrarea tratamentului si supravegherea bolnavului se fac doar aleatoriu (in conditii social-economice defavorabile, sau de izolare, varsta inaintata), dar si cand exista suspiciunea aparitiei unei complicatii severe (suprainfectare bacteriana, abcedare, pleurezie purulenta).
SFATURI PENTRU PREVENIREA INFECTIILOR RESPIRATORII ACUTE COMUNITARE
1. Consultati medicul, respectati sfaturile primite, nu va tratati singuri si nu cumparati medicamente fara prescriptie medicala din farmacii.
2. Respectati igiena vietii:
• spalarea regulata a mainilor, purtarea mastii, acoperirea gurii la tuse si stranut, limitarea contactelor sociale, aerisirea locuintei cel putin 20 minute/zi;
• reducerea greutatii corporale pentru obezi, exercitii fizice, sporturi blande;
• evitarea frigului, curentului de aer, schimbarilor bruste de temperatura;
• kineziterapie (gimnastica) respiratorie;
• vaccinarea contra gripei in fiecare toamna;
• cure termale;
• oprirea fumatului permite stoparea evolutiei bolii.
3. Reguli speciale in perioada pandemiei generate de COVID-19:
• Carantina pentru contactii cu bolnavi infectati sau pozitivi asimptomatici si pentru cei veniti din zonele de risc infectios. Carantinarea se face la domiciliu pe perioada stabilita prin decizia DSP, de regula 14 zile. Persoanele in carantina trebuie sa locuiasca singure, daca nu este posibil vor intra in carantina si persoanele cu care locuiesc.
• Izolarea este pentru bolnavii simptomatici sau pozitivi asimptomatici
• Izolarea se face in spital, pentru primele 48 ore, apoi la cerere, pacientul poate fi izolat la domiciliu pe perioada stabilita de medicul curant (medicul din spital), de regula 14 zile.
• Iesirea din carantina se face la sfarsitul perioade stabilite de DSP, daca nu au aparut simptome.
• Iesirea din izolare se face atunci cand pacientul este declarat vindecat in urma evaluarii medicale.
Nu ezitati sa cereti sfatul medicului daca aveti unele dintre simptomele enumerate mai sus! Pentru consultatii la dna Dr. Marilena Ciortea, medic primar medicina interna in Clinica de Diagnostic GRAL va puteti programa la 021 323 0000 si online: https://www.gralmedical.ro/Programari-online