Despre litotritia extracorporeala (ESWL), tratamentul pietrelor la rinichi
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce sunt pietrele la rinichi?
Rinichii sunt cei ce filtreaza toxinele din sange si mentin echilibrul apei in organism. Din cauza acestui proces de filtrare, deseori, in aparatul urinar se depun depozite de minerale si saruri ce cresc treptat in dimensiuni si astfel apar calculii renali. Pietrele la rinichi pot fi de marimi si forme diferite, de la un fir de nisip pana la dimensiuni mai mari (3/4/5 cm). Rotunde sau colturoase, de culori diferite, dar si de structura chimica diferita, pietrele la rinichi pot sa nu aiba simptome pana cand incep sa se miste in interiorul rinichilor sau coboara pe ureter.
Simptome – cum stii daca ai pietre la rinichi?
Primele semne care pot indica prezenta pietrelor la rinichi sunt urinarea frecventa si durerea la nivelul lombelor, insotita de stari de greata si chiar febra sau frisoane. Durerea resimtita este cel mai deranjant simptom al pietrelor la rinichi si cu siguranta nu poate fi ignorata. Pe langa aceasta, urina poate fi tulbure, cu miros intepator si pot fi cazuri de aparitie a sangelui in urina.
Este esential sa descoperim prezenta calculilor renali inca de cand sunt de dimensiuni mici, cu ajutorul screeningului periodic la medicul urolog!
In Clinica de Diagnostic GRAL se pot face programari pentru screening urologic. Netratati la timp, calculii renali pot duce la afectiuni extrem de grave ce pot afecta intregul organism:
• Hidronefroza – determinata de un calcul obstructiv, poate distruge ireversibil functia rinichilor intr-un timp relativ scurt
• Rinichiul se dilata si tesutul functional este afectat
• Infectiile urinare, chiar puroi la nivelul rinichilor cu efecte biologice grave, imediate si tardive
• Insuficienta renala cronica
• Necesitatea dializei in situatii extreme, tardive
Cat de predispus esti sa faci pietre la rinichi? Ce factori de risc exista?
Pietrele la rinichi sau litiaza renala, isi fac aparitia preponderent in cazul barbatilor, dar nici femeile nu sunt ocolite de aceasta afectiune. Pe langa factorii de risc pe care ii putem controla si tin de mentinerea unui stil de viata sanatos, studiile au aratat ca pietrele la rinichi sunt si o consecinta a mostenirii genetice.
Factorii de risc privind aparitia pietrelor la rinichi sunt in primul rand deshidratarea, apoi regimul alimentar, obezitatea, bolile digestive, ereditatea, consumul anumite medicamente, in special antibiotice, imobilizarea prelungita.
Nu putem preintampina aparitia bolilor dar putem avea un stil de viata sanatos si astfel reducem sansele de aparitie.
Investigatii pentru diagnosticarea pietrelor la rinichi
De la aparitia disconfortului si a durerilor lombare, primul pas este efectuarea unui consult urologic pentru stabilirea corecta a diagnosticului. Medicul va recomanda analize medicale pentru identificarea disfunctionalitatilor de la nivelul rinichilor, de ex. identificarea calciului si acidului uric in sange, sumar de urina si urocultura. Analizele de sange si urina sunt completate cu investigatii imagistice: ecografie abdominala, radiografie abdominala pe gol, urografie sau Computer Tomograf. Medicul, in urma acestor investigatii va fi cel in masura sa stabileasca diagnosticul final si metoda de tratament.
,,Exista un set de analize care este recomandat sa fie facut o data pe an, de catre fiecare dintre noi, inclusiv, o ecografie abdominala generala pe an. Ecografia este cel mai bun “detector de pietre”, dar sa nu ramanem cu ideea ca am facut o ecografie si am aflat ca avem pietre. Este absolut obligatoriu ca acesti calculi sa fie eliminati din rinichi, prin metode naturale sau medicale, chiar chirurgicale, in functie de dimensiunea acestora” Sustine dr. Victor Mirciulescu, medic primar urologie.
Tratamentul pietrelor la rinichi prin litotritie extracorporeala ESWL – cum beneficiezi de litotritie?
Tehnologia evolueaza si este evident faptul ca si in domeniul medicinei se cauta continuu cele mai eficiente metode de tratament pentru cresterea calitatii vietii pacientului.
Odata cu aparitia disconfortului creat de pietrele la rinichi, se va cauta rapid o metoda de tratament. Teama de operatii, bisturiu si incizii poate fi evitata cu ajutorul tratamentului de litotritie. Tratamentul de litotritie extracorporeala – ESWL reprezinta procedura de spargere a pietrelor prin unde de soc, fara bisturiu si fara incizii! Nu se utilizeaza radiatii ionizante.
Tratamentul de litotritie a fost realizat pentru prima oara in sectorul privat in Clinica de Diagnostic GRAL.
De la primele simptome la tratament complet
1. Primul pas este efectuarea consultului urologic.
2. Dupa ce s-a stabilit prezenta pietrelor la rinichi, pacientul va trebui sa efectueze un set de analize si investigatii inainte de tratamentul de litotritie. Analizele pot fi realizate in Centrele GRAL Medical.
3. Investigatiile imagistice sunt obligatorii pentru localizarea calculilor renali. Acestea pot fi realizate in Clinica GRAL Radiologie.
4. Dupa efectuarea setului de analize, medicul urolog va interpreta rezultatele si va stabili planul de tratament personalizat conform dosarului medical al fiecarui pacient.
Sedintele de litotritie se fac in ambulatoriu, procedura dureaza aproximativ 30 minute. In timpul procedurii, pacientului i se fragmenteaza calculii renali cu ajutorul undelor de soc, in pietre de dimensiuni mai mici, care pot fi eliminate prin urina. Nu este necesara anestezie, procedura nefiind dureroasa. Dupa tratament, pacientul poate pleca acasa si isi poate continua fara griji activitatile zilnice. Pot fi necesare mai multe sedinte de litotritie. Numarul necesar al sedintelor va fi stabilit de catre medicul urolog, in functie de dimensiunile si compozitia pietrelor. Medicul urolog va examina starea clinica a pacientului la fiecare sedinta.
Beneficiile tratamentului pietrelor la rinichi prin litotritie - ESWL
• scapi de pietre la rinichi fara interventie chirurgicala
• litotritia este un tratament nedureros
• nu este necesara efectuarea anesteziei
• tratamentul se realizeaza rapid, in ambulatoriu
• tehnologie moderna si eficienta
• decontare CNAS
Contraindicatii pentru tratament prin litotritie extracorporeala - ESWL:
• Piatra nu trebuie sa depaseasca dimensiunea de 2 cm
• Piatra trebuie sa se gaseasca in interiorul rinichiului si sa poata fi vizibila ecografic
• Exista anumite afectiuni cronice care contraindica procedura – se discuta cu medicul urolog.
Dintre afectiunile care reprezinta contraindicatii absolute sunt bolile de sange (discraziile sanguine) alaturi de tratamentul care nu poate fi oprit cu anticoagulante si malformatiile scheletale care nu permit pozitionarea pacientului. Multe alte afectiuni sunt doar contraindicatii relative care trebuie bine evaluate in discutiile cu medicul.
Scapa de durere si disconfort! Programeaza-te inca de la primele simptome la Dr. Victor Mirciulescu, medic primar urolog in Clinica de Diagnostic GRAL!
Consultatia, investigatiile si tratamentul, toate se realizeaza in acelasi loc -> Clinica de Diagnostic GRAL