Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Diskinezia biliara

Printre simptomele diskineziei biliare se numara durere/jena subcostal dreapta sau in epigastru (capul pieptului), greata si varsaturi, gust amar, balonare, cefalee.

Publicat de BOSONEA Paul / 27.04.2018 / Clinica de Diagnostic Gral
0
0

Ce este diskinezia biliara?

Este o tulburare functionala a vezicii biliare si a unei parti din tractul biliar numita sfincter Oddi. Este caracterizata printr-o evacuare anormala a bilei in absenta unei afectiuni organice (adica in absenta pietrelor sau problemelor ‘’fizice’’ ale colecistului).

Tipuri de diskinezie biliara:

- Hipertona (‘’fiere nervoasa’’) – apare cand vezica se contracta des si foarte puternic, dar in schimb sfincterul nu se relaxeaza complet. Astfel bila nu se evacueaza corespunzator si apare durere violenta la stimuli caracteristici urmata de diaree biliara (scaune moi, verzui)
- Hipotona (‘’fiere lenesa’’) – mai frecventa, evacuarea incompleta si intarziata duce la staza care predispune la infectii biliare si formarea calculilor. Se manifesta prin greutate in hipocondrul drept, gust amar, balonare, migrena.
 

Cauze si factori de risc

Vezica biliara are rol de rezervor biliar si cand e stimulata, se evacueaza minim 40% in intestin pentru digestia grasimilor. In anumite conditii precum stres, tulburari neurodegenerative sau hormonale, obezitate, sex si varsta (frecvent la femei intre 30-50 ani) sau malformatii biliare - functia este alterata golindu-se mai mult sau mai putin.
Printre simptomele diskineziei biliare se numara durere/jena subcostal dreapta sau in epigastru (capul pieptului), greata si varsaturi, gust amar, balonare, cefalee.
   

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor de mai sus cu durere la palpare subcostal dreapta coroborate cu analize de sange, ecografia care arata lipsa litiazei (pietrelor) sau a sludge-ului (noroiului) biliar, evaluarea fractiei de ejectie a vezicii care este sub 40% si a endoscopiei digestive pentru a exclude o suferinta gastrica.

Dr. Bosonea Paul, Medic Specialist Gastroenterologie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca regimul alimentar este foarte important in cazul acestei afectiuni si consta in evitarea alimentelor care pot declansa o criza dureroasa si excesele alimentare: grasimi, prajeli, afumaturi, condiment, ciocolata. Este important ca mesele sa fie regulate, cu portii mici.

Tratamentul consta in antispastice (in diskinezia hipertona) si prokinetice (stimuleaza golirea) - in diskineziile hipotone, antialgice, antiinflamatorii, acid ursodeoxicolic si rar – colecistectomia.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725).


« Inapoi

Vizualizari: 930
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Testul Mammaprint GRATUIT pentru pacientele din Bucuresti

Gral Medical este partener afiliat in proiectul “Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente”. Acest parteneriat vine in sprijinul pacientelor diagnosticate cu cancer de san, care vor beneficia de un VOUCHER in valoare de 17.000 lei.
Suplimentar se ofera gratuit testul BRCA 1 si BRCA 2 din sange (secventiere).

Mai multe detalii legate despre acest proiect gasiti >> aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici