Hiperhidroza, cauze si tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Ce este hiperhidroza
Hiperhidroza este transpiratia in cantitate excesiva, localizata la anumite zone ale corpului sau difuza.
Transpiratia este eliminarea prin piele a unei secretii alcatuita din apa, substante organice si anorganice, avand ca rol eliminarea excesului de caldura din organism. Aceasta functie este reglata in cea mai mare parte prin intermediul sistemului nervos si in mai mica masura prin intermediul sistemului endocrin si prin alte mecanisme mai putin cunoscute.
Rolul principal il are hipotalamusul, acea parte a creierului care este responsabila si de mentinerea echilibrului termic si hidroelectrolitic. Acesta dirijeaza activitatea sistemului nervos periferic, vegetativ, care, la randul sau stimuleaza sau inhiba transpiratia.
Cauzele hiperhidrozei
Cauzele hiperhidrozei pot fi multiple, dar cel mai frecvent aceasta este datorata influentarii activitatii hipotalamusului de catre alte parti ale creierului in sensul producerii unei cantitati excesive de transpiratie in pusee cu o frecventa mare.
Aceasta afectiune este numita hiperhidroza esentiala focala si afecteaza zonele axilare, palmele si talpile. Desi nu pare o tulburare periculoasa, hiperhidroza esentiala focala aduce persoanelor cu forme severe multe prejudicii estetice, sociale si psihologice. Este important de mentionat ca activitatea hipotalamusului poate fi influentata de stimulii emotionali, de aceea in hiperhidroza esentiala focala acestia declanseaza valuri multiple si persistente de transpiratie care il pun pe pacient in situatii jenante. Nici celelalte forme de hiperhidroza nu trebuie ignorate, intrucat ele pot avea acelasi impact psihologic si pot semnala afectiuni mai serioase.
Aceste afectiuni acopera o paleta foarte larga:
- afectiuni neurologice (traumatisme care afecteaza creierul sau maduva spinarii, accidente vasculare cerebrale, tumori, lezarea nervilor, neuropatii de cauze variate, sindroame congenitale cu dezechilibru vegetativ) - unele infectii cronice (tuberculoza)
- boli endocrine (acromegalia, feocromocitomul)
- unele cancere
- reactii postmedicamentoase (la atipsihotice, antidepresive, analgezice opioide)
Extensia si intensitatea hiperhidrozei sunt evaluate prin aplicarea de pudra continand amidon iodinat si alizarina sodica pe zonele afectate. La contactul cu sudoarea, pudra isi schimba culoarea, care este cu atat mai intensa cu cat sudoratia este mai intensa. Astfel pot fi delimitate zonele care trebuie tratate. Pot fi folosite de asemenea diverse investigatii imagistice sau de laborator pentru a se identifica bolile asociate, in cazul in care exista suspiciuni ca acestea ar exista.
Tratamentul hiperhidrozei
Dr. Constantin Stoian, Medic Specialist Dermatologie in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare ne spune ca tratamentul hiperhidrozei are doua componente si anume:
- limitarea sudoratiei prin aplicarea locala de compusi care inhiba sudoratia, prin medicamente administrate oral sau prin interventii chirurgicale
- eliminarea cauzei (boala asociata) atunci cand ea este identificata.
Impiedicarea sudoratiei excesive se poate face prin aplicarea locala de substante anticolinergice (glicopirolat), prin iontoforeza sau prin injectarea intradermica de toxina botulinica in zonele afectate, administrarea orala de substante care impiedica generarea de stimuli nervosi care sa stimuleze sudoratia (clonidina) si interventiile chirurgicale (liposuctie, chiuretare si simpatectomie).
Eliminarea cauzei consta in tratarea afectiunii neurologice, endocrine, infectioase sau in modificarea tratamentului care induce hipersudoratia, cand acestea de mai sus sunt prezente ca si factori declansatori sau favorizanti ai hiperhidrozei.
Astfel, hiperhidroza desi este o afectiune complexa din punct de vedere al abordarii diagnostice si terapeutice, este controlabila printr-o atitudine medicala profesionista.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00