Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

 Histerectomia radicala laparoscopica pentru cancerul de col uterin

Histerectomia reprezinta indepartarea pe cale chirurgicala a uterului, in totalitate (cu indepartarea colului uterin) sau partial (prezervarea colului uterin). Doar 10% din histerectomii sunt efectuate pentru cancerul de col uterin.

Publicat de OLIVEIRA Anabela / 13.07.2017 / OncoFort Chirurgie
0
0

Ce este histerectomia

In cele mai multe cazuri, histerectomia este o procedura chirurgicala electiva, folosita in tratamentul afectiunilor ginecologice necanceroase (prolaps uterin, fibroame, sangerari uterine abundente, durere pelvina, boala inflamatorie pelvina, endometrioza) care nu au raspuns satisfacator la alte variante de tratament. Doar 10% din histerectomii sunt efectuate pentru cancerul de col uterin.

Pentru pacientele cu diverse forme de cancer de col uterin, corp uterin (endometru) si ovar, histerectomia totala face parte din tratament si este insotita de ablatia ganglionilor limfatici din vecinatate, cu sau fara anexectomie (extirparea trompelor uterine si a ovarelor), in functie de stadiu si varsta pacientei.
 

Histerectomia laparoscopica

Tipul de cancer stabileste complexitatea tratamentui oncologic propus la comisia multidisciplinara.
Histerectomia laparoscopica este tehnica ideala in stadiile incipiente ale cancerului de col uterin, fiind asociata cu reducerea perioadei de spitalizare, a infectiilor de perete abdominal si pierderilor de sange, precum si o recuperare mai rapida comparativ cu histerectomia deschisa. Insa pentru stadiile avansate unde iradierea preoperatorie este obligatorie, laparoscopia nu este o optiune.

Procedura consta in cateva mici incizii, cu introducerea unor trocare (tuburi) prin care sunt manevrate instrumentele de lucru si camera video. Aceasta metoda ofera avantajul unei recuperari postoperatorii rapide (2-3 zile de spitalizare urmate de o perioada recuperatorie de 2-3 saptamani, comparativ cu 3-5 zile spitalizare si 4-6 saptamani de recuperare necesare in histerectomia deschisa). Aceasta operatie se realizeaza sub anestezie generala.

Dupa adormirea pacientei, in interiorul abdomenului va fi insuflat gaz (dioxid de carbon), permitand ca spatiul dintre organele intraabdominale sa fie destins pentru ca acestea sa poata fi vizualizate cat mai bine. Instrumentul optic va fi introdus prin ombilic, iar celelalte instrumente prin 2-3 incizii minime (1cm) in etajul abdominal inferior.

Dupa separarea uterului de elementele de sustinere (ligamente), acesta va fi exteriorizat prin fragmentarea cu un instrument special (morcelator). Transa vaginala este suturata laparoscopic sau pe cale vaginala. Inainte de extragerea instrumentelor cavitatea abdominala este bine verificata pentru sângerare si se lasa un tub de dren intraabdominal pentru a detecta precoce eventuale complicatii. Gazul este apoi exsuflat iar inciziile suturate.
 
O alternativa o constituie histerectomia vaginala asistata laparoscopic, tehnica moderna, insemnand extragerea uterului pe cale vaginala la care se adauga un timp laparoscopic de eliberare a uterului din mijloacele sale de sustinere.

Exista diverse cauze ce pot duce la imposibilitatea indepartarii uterului pe cale laparoscopica. Acestea pot fi preexistente sau pot sa apara in timpul operatiei, impunand conversia abdominala (transformarea operatiei din abord laparoscopic in abord abdominal deschis). Aceste cazuri se intalnesc insa destul de rar.

Dr. Oliveira Anabela, Medic Specialist Chirurgie Generala in cadrul Spitalului OncoFort, ne spune ca inainte de a se decide operatia si tipul de abord (laparoscopic / deschis), pacienta va fi evaluata minutios pentru stabilirea diagnosticului corect si complet, respectiv in legatura cu operatii anterioare, alte probleme de sanatate, istoric de tromboflebita sau tulburari de coagulare, medicatii prezente, alergii la medicamente, probleme anterioare la anestezie.

Dupa terminarea operatiei pacienta va petrece cateva ore in sectia de Terapie intensiva fiind apoi transportata in rezerva. In intervalul de spitalizare postoperator va beneficia de tratament antibiotic, antiinflamator si antitrombotic, incurajata la mobilizare cat mai rapida.
 

Recomandarile medicilor la externare

- regim igienodietetic cu hidratare corespunzatoare si prevenirea constipatiei
- mobilizare activa cu efort redus
- evitarea spalaturilor vaginale
- repaus sexual minim 6 saptamani

In acest timp pacienta se va prezenta la consult chirurgical conform recomandarilor si in oricare din urmatoarele situatii:

- durere si edem la nivelul membrelor inferioare
- durere abdominala care nu cedeaza la tratament
- durere, inflamatie sau secretii la nivelul inciziilor
- tulburari de tranzit intestinal sau urinare
- tulburari respiratorii, tuse, dureri de cap

Dupa stabilirea rezultatului histopatologic pacienta se va reevalua oncologic pentru continuarea algoritmului terapeutic.
Unul din parametrii esentiali asociati unei astfel de interventii chirurgicale il constituie supravegherea psihologica initiata preoperator si sustinuta pe tot parcursul complexului terapeutic. Aceasta contribuie la reducerea semnificativa a tulburarilor emotionale, inevitabile in aceste cazuri.

Inainte de internarea in Spitalul OncoFort, pacientii beneficiaza de o consultatie la medicul chirurg pentru a putea fi analizat dosarul medical. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).


« Inapoi

Vizualizari: 2987
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Testeaza mutatiile ereditare pentru cancerul de san si cel ovarian

Cancerul de san si cel ovarian sunt doua boli necrutatoare cu care se confrunta si femeile din Romania.
Cele mai multe forme de cancer ereditar, de san sau ovar, se datoreaza unor mutatii ale genelor BRCA1BRCA2, CHEK2 si PALB2.

In laboratoarele Gral Medical testul analizeaza prin secventiere de noua generatie, toate cele 4 gene, la pretul promotional de 1600 lei.
Mai multe detalii gasiti >>aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici