Medicul oncolog Dr. Adela CHIRILA ofera servicii medicale de top pentru pacientii din Judetul Arges
Doresc sa aflu mai multe detalii
Dr. Adela CHIRILA - medic oncolog cu vasta experienta in tratamentul oncologic, a venit cu o viziune noua si cu solutii tintite pentru pacientii neoplazici din intreg judetul. Serviciile medicale oncologice (chimioterapia si medicamentele) sunt decontate 100% de CNAS. Pentru programari la medicul oncolog puteti suna la Call center: 0348-410.201 sau 0739-884.566. Medicul oncolog ofera consultatii de specialitate la Spitalul OncoFort Pitesti in fiecare zi.
Ce tipuri de tratament se utilizeaza in oncologie?
Cancerul este un termen generic care reuneste o varietate extrem de larga de boli. Cancerele sunt caracterizate prin cresterea necontrolata, anarhica a unor celule modificate, care invadeaza si distrug atat tesuturile din jur cat si organele si tesuturile aflate la distanta de tumora primara.
In functie de tipul cancerului si extensia bolii, se pot utiliza:
- Tratamente loco-regionale: chirurgia, radioterapia, chimioterapia locala, imunoterapia locala
- Tratamente sistemice: chimioterapia, hormonoterapia, agenti biologici, terapia genica (metoda terapeutica ce utilizeaza genele si informatia pe care ele o poarta pentru a trata o boala genetica sau pentru a modifica un comportament celular)
In general, tratamentul unui cancer este multimodal, adica este necesara o asociere de tratamente loco-regionale si/sau sistemice. Tratamentul oncologic este personalizat in functie de stadializarea bolii si planul de tratament stabilit in comisia de tumor-board.
Ce este chimioterapia?
Chimioterapia este o tehnica terapeutica folosita in tratarea cancerului, care consta in administrarea substantelor chimice, numite citostatice. Medicamentele folosite pot opri sau incetini cresterea celulelor canceroase, dar pot sa afecteze si celule sanatoase. Este singurul tratament sistemic, spre deosebire de chirurgie si radioterapie, care sunt tratamente locale.
Scopul chimioterapiei este de a elimina celulele canceroase si de a reduce efectele negative asupra celulelor sanatoase ale pacientului.
Tratamentul cu citostatice se administreaza de obicei ciclic pentru a se oferi posibilitatea celulelor sanatoase sa se regenereze.
Cum se decide schema terapeutica in oncologie?
Medicul oncolog, impreuna cu o echipa de specialisti chirurgi, imagisti, fizicieni, anatomo-patologi decid tratamentul optim necesar in functie de:
- Stadiul (extensia bolii) si tipul cancerului
- Starea generala de sanatate a pacientului si eventualele boli asociate
- Tratamentele oncologice anterioare
- Preferintele pacientului
Care este rolul tratamentului oncologic?
In functie de parametrii enumerati mai sus, tratamentul oncologic are doua scopuri majore:
- Curativ: tratamentul aplicat are ca scop vindecarea pacientului. In general se va opta pentru un tratament multimodal, agresiv, in ciuda efectelor secundare pe termen scurt si lung
- Paliativ: tratamentul are ca scop principal imbunatatirea calitatii vietii, disparitia/diminuarea simptomelor si, secundar, prelungirea supravietuirii. In general se va opta pentru tratamente succesive, cu cea mai mica toxicitate.
Durata si efectele secundare ale tratamentulului oncologic
Durata tratamentului depinde de:
- Tipul de cancer
- Cat de avansat este cancerul
- Scopul tratamentului: curativ sau paliativ
- Tipul de chimioterapie/tratament biologic
- Modul in care organismul raspunde la tratament
Efectele secundare sunt extrem de variate. Acestea depind de foarte multe variabile precum:
- tipul tratamentului: loco-regional sau sistemic
- ce fel de tratament se utilizeaza: chimioterapie, tratamente tintite la nivel molecular, hormonoterapie, radioterapie etc.
Dr. Adela CHIRILA, Medic Specialist Oncologie Medicala, coordonatorul programului national de oncologie al sectiei de chimioterapie in cadrul Spitalului OncoFort Pitesti ne spune ca “medicul oncolog are rolul de a informa pacientul asupra efectelor adverse posibile in functie de schema terapeutica propusa. In plus, oncologul va utiliza o gama larga de medicamente care au ca rol preventia sau reducerea efectelor secundare si va oferi sfaturi legate de stilul de viata sau alimentatie dupa tratament”.
Pentru programari la medicul oncolog puteti suna la Call center: 0348-410.201 sau 0739-884.569 sau direct folosind formularul de programari de mai jos.