Melatonina si beneficiile ei
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Ce este melatonina
Melatonina este un hormon produs in principal de glanda pineala. Melatonina este derivata din serotonina (“hormonul fericirii”), iar la randul ei serotonina este derivata din triptofan, un aminoacid esential. Sursele naturale cele mai importante de triptofan sunt: bananele, carnea de curcan, laptele, legumele. O sursa importanta de melatonina o reprezinta suplimentele cu melatonina.
Dr. Muntean Raluca, Medic Specialist Endocrinologie in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare ne spune ca sinteza melatoninei este strans legata de lumina, astfel lumina inhiba sinteza melatoninei, iar in absenta luminii se sintetizeaza melatonina (melatonina este considerata un “cronobiotic”, o substanta care guverneaza ritmurile biologice, si cel mai important rol il joaca in reglarea ciclului somn-veghe).
Beneficiile melatoninei
Studiile au demonstrat ca melatonina are numeroase roluri benefice, cele mai importante fiind:
- imbunatateste calitatea somnului, combate insomnia: s-a aratat ca melatonina ajuta persoanele care sufera de insomnii si ca se poate administra in siguranta si copiilor cu tulburari de somn, in special celor cu ADHD si au fost si studii care au aratat ca administrarea melatoninei celor cu boala Alzheimer le-a imbunatatit calitatea somnului.
- combate efectele “jetlag”: melatonina poate combate oboseala care apare in principal dupa zborul pe distante lungi, asa numitul “jetlag”, cu beneficii maxime daca se administreaza melatonina cand se ajunge la destinatie, intre orele 22-24.
- rolul antioxidant: s-a demonstrat ca melatonina este un antioxidant natural si ca protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ si ca efectul antioxidant este comparabil cu cel al vitaminelor E si C.
- rolul antistres: studiile au aratat ca melatonina este un inhibitor al axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, interferand cu sinteza de cortizol, de aceea melatonina este considerata ca fiind un factor antistres.
- preventia si tratamentul cancerului mamar: melatonina scade numarul de receptori de estrogeni si inhiba dezvoltarea cancerului mamar estrogeno-dependent, studiile sugerand ca melatonina este un “antiestrogen natural”.
- efect antitumoral, oncostatic: studiile au aratat ca melatonina poate oferi protectie impotriva cancerului de colon si cancerului de prostate.
- efecte antiepileptice: melatonina are rol anticonvulsivant prin impiedicarea descarcarii de impulsuri cerebrale care ar putea genera convulsii.
- efect antidepresiv: s-a demonstrat ca la cei cu depresie exista un nivel scazut de serotonina (“hormonul fericirii”), iar administrarea de melatonina creste nivelul serotoninei, corectand astfel depresia.
- efect neuroprotector: s-a demonstrat ca melatonina ofera protectie neuronilor si celulelor gliale iar studiile actuale arata beneficul administrarii de melatonina celor cu boala Parkinson, cu scleroza laterala amiotrofica si boala Alzheimer.
- efect cardioprotector si antiaterosclerotic: s-a demonstrat ca administrarea melatoninei are efect de scadere al colesterolului si al tensiunii arteriale si prin efectul antioxidant preotejeaza inima.
- rol protector pentru sistemul gastrointestinal: o sursa importanta de melatonina o reprezinta melatonina gastrointestinala, care este benefica in pancreatita, sindromul de colon iritabil, colita ulcerative.
- efect anti-ageing: s-a demonstrat ca administrarea de melatonina creste speranta de viata a soarecilor de laborator
- efect antimicotic: s-a demonstrat ca administrarea de melatonina la persoanele in varsta ajuta in lupta impotriva infectiei cu Candida albicans.