Obiceiuri nesanatoase care duc la aparitia ulcerului
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Ce este ulcerul?
Ulcerul este o excavatie (un crater) a mucoasei gastrice sau duodenale ce ia nastere prin necroza ca urmare a aparitiei unui dezechilibru intre factorii agresivi ai continutului gastric si factorii protectori mucozali.
Care sunt cauzele si factorii de risc?
Stomacul secreta acid clorhidric si pepsina (enzima secretata de mucoasa gastrica), dar in acelasi timp, exista mecanisme de aparare ale mucoasei impotriva agresiunii acide (nu exista ulcer fara acid).
Implicati in aparitia ulcerului sunt: acidul clorhidric, refluxul continutului duodenal in stomac ce contine bila si enzime pancreatice, alcoolul, fumatul, stresul cauzat de o trauma si cel cotidian, unele medicamente (antiinflamatoare de tipul aspirinei, diclofenacului, ketoprofenului, indometacinului, prednisonului), factori ereditari iar in 1983 a fost descrisa bacteria Helicobacter pylori incriminata drept factor etiologic principal al ulcerului. De cele mai multe ori este o imbinare a mai multor factori.
Implicati in aparitia ulcerului sunt: acidul clorhidric, refluxul continutului duodenal in stomac ce contine bila si enzime pancreatice, alcoolul, fumatul, stresul cauzat de o trauma si cel cotidian, unele medicamente (antiinflamatoare de tipul aspirinei, diclofenacului, ketoprofenului, indometacinului, prednisonului), factori ereditari iar in 1983 a fost descrisa bacteria Helicobacter pylori incriminata drept factor etiologic principal al ulcerului. De cele mai multe ori este o imbinare a mai multor factori.
Ce legatura exista cu schimbarea anotimpului /primavara?
Periodicitatea ulcerului consta in alternarea intervalelor lipsite de durere cu faze dureroase. Perioadele ulceroase au de obicei caracter sezonier, fiind accentuate primavara si toamna. Adesea, aceste perioade acute alterneaza cu perioade de remisie, care pot sa dureze de la citeva saptamini pina la citiva ani. Odata cu venirea toamnei durerile ulceroase pot reaparea sau daca nu au disparut, devin mai frecvente si se pot accentua.
Trebuie stiut ca ritmicitatea alimentara si cea sezoniera ale bolii ulceroase sunt greu de identificat la pacientul ulceros modern dat fiind frecventa administrarii si efectul medicamentelor de tip prazol – omeprazol, pantoprazol. In trecut aceste medicamente erau putin folosite, regimul alimentar bazat pe lactate si tratamentul cu antiacide (gen bicarbonat de sodiu sau carbonat de calciu) care calmeaza pe moment simptomele erau regula.
Care sunt obiceiurile nesanatoase pe care le avem ce duc la aparitia ulcerului?
Stilul de viata dezordonat al pacientului (fumatul, consumul in exces de alcool, stresul major cauzat de o trauma si cel cotidian), abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene (ex: aspirina).
Desi nu sunt direct implicate in producerea ulcerului - alimentele sau bauturile care cresc aciditatea gastrica (tot ce e acru si acid): supa de carne, condimente, citrice, rosii, ceapa, bauturi carbogazoase, precum si dulciurile concentrate consumate pe stomacul gol; cafeaua; mesele abundente trebuiesc evitate la pacientii cu ulcer in antecedente sau predispusi la ulcer, recomandindu-se pranzuri reduse cantitativ si frecvente (5-6 ori pe zi).
Trebuie stiut ca ritmicitatea alimentara si cea sezoniera ale bolii ulceroase sunt greu de identificat la pacientul ulceros modern dat fiind frecventa administrarii si efectul medicamentelor de tip prazol – omeprazol, pantoprazol. In trecut aceste medicamente erau putin folosite, regimul alimentar bazat pe lactate si tratamentul cu antiacide (gen bicarbonat de sodiu sau carbonat de calciu) care calmeaza pe moment simptomele erau regula.
Care sunt obiceiurile nesanatoase pe care le avem ce duc la aparitia ulcerului?
Stilul de viata dezordonat al pacientului (fumatul, consumul in exces de alcool, stresul major cauzat de o trauma si cel cotidian), abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene (ex: aspirina).
Desi nu sunt direct implicate in producerea ulcerului - alimentele sau bauturile care cresc aciditatea gastrica (tot ce e acru si acid): supa de carne, condimente, citrice, rosii, ceapa, bauturi carbogazoase, precum si dulciurile concentrate consumate pe stomacul gol; cafeaua; mesele abundente trebuiesc evitate la pacientii cu ulcer in antecedente sau predispusi la ulcer, recomandindu-se pranzuri reduse cantitativ si frecvente (5-6 ori pe zi).
Sfatul specialistului pentru a preveni ulcerul
- Evitati antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, diclofenac, ketoprofen). Daca nu se poate, se va lua doza minima si numai dupa masa. Cel mai bine ar fi sa ia antiinflamatoare de generatie mai noua cu efecte mai reduse digestive (celecoxib sau etoricoxib) si obligatoriu protectie digestiva cu un antisecretor gastric precum omeprazol, pantoprazole etc.
- Evitati alcool in exces sau pe stomacul gol datorita efectelor iritante si bolilor induse de alcool
- Renuntati la fumat
- Renuntati la stress
- Testarea si tratamentul infectiei Helicobacter Pylori
Dr. Bosonea Paul, Medic Specialist Gastroenterologie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune anumite categorii de pacienti au un risc crescut de leziuni gastro-duodenale (cei anticoagulati; cei cu boli cronice precum ciroza hepatica, BPOC, cei transplantati; cei asociati cu predispozitia la ulcere de stress – arsuri, interventii chirurgicale, traumatisme cranio-cerabrale) au nevoie preventiva de protectie digestiva.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).