Oboseala, simptom de COVID-19? Cand mergem la medic?
Doresc sa aflu mai multe detalii
Oboseala este numita de medic “astenie”. Cuvantul astenie provine din cuvantul grec “sthenos” (forta, vigoare), la care se adauga prefixul de negatie “a”. Deci astenia corespunde unei lipse de forta, de vigoare. Astenia este normala dupa un efort sau o activitate intelectuala si ea dispare dupa repaus. Cand insa astenia se prelungeste (persista) in mod nefiresc, fara o cauza evidenta, si nu dispare la repaus, atunci ea devine anormala.
Cum se resimte starea de oboseala accentuata?
Pacientul isi descrie frecvent starea de oboseala prelungita prin termeni ca: slabiciune, pierderea fortei, lipsa de putere sau stors de energie, epuizare, moleseala, sfarseala, ineficacitate intelectuala, senzatie de greutate sau de vid, etc.
Cand senzatia de oboseala persista mai mult de 6 luni, se vorbeste de sindromul de astenie (oboseala) cronica. Aceasta este o notiune medicala ce corespunde unor anomalii biologice si imunologice.
Astenia cronica este un sindrom de astenie invalidanta, cu efecte asupra vietii zilnice a pacientului, care este neexplicata de o boala concomitenta, este neameliorata de repaus, si se asociaza cu mai mult decat patru dintre urmatoarele semne: tulburari de memorie si de concentrare, dureri musculare, dureri de cap, prezenta ganglionilor laterocervicali si axilari, disfagie (dificultate la inghitire), stare de rau dupa un efort si altele.
Exista multe forme de astenie dupa cauza, durata si manifestari clinice asociate. Statisticile efectuate mentioneaza frecvente de cca 36% pentru cauze organice, 37% pentru cauze psihice, 12% cauze fiziologice si 16% cauze nedeterminate.
Desi asa cum se vede mai sus, astenia psihica reprezinta cauza individuala cu procentul cel mai ridicat de diagnostic, totusi etiologiile organice sunt frecvente, si ele de obicei sunt singurele care il preocupa pe bolnav. Iar asteniile din cauze organice raman pe primul loc de asemenea in preocuparile medicului, datorita importantei evitarii unei erori de diagnostic.
Cum recunoastem oboseala cronica?
Diferentele semiologice dintre oboseala de origine organica si cea psihica, sunt adesea minime. Se poate totusi retine schematic ca o oboseala predominant vesperala (de seara), care nu se acompaniaza cu modificari ale starii mintale, care este legata de un efort muscular si este constanta de la o zi la alta, ramanand neameliorata de repaus, este probabil de cauza organica. In schimb, este frecvent de cauza psihica o astenie matinala, de mare variabilitate de la o zi la alta si pentru care repausul este ineficient, ba chiar o agraveaza; care este accentuata de anumite activitati si insotita de multe si variate semne functionale, ceea ce contrasteaza cu absenta alterarii starii generale.
Cautarea unei cauze organice pentru astenie poate acoperi intreaga patologie de medicina interna.
Dintre cauzele organice, in perioada unei epidemii, astenia infectioasa sau post-infectioasa este cea mai frecventa, mai ales atunci cand sunt date de agenti intra-celulari sau care au ca tinte unele organe, precum ficatul sau sistemul nervos central. In majoritatea cazurilor, semnele sunt evocatoare pentru precizarea diagnosticului, de exemplu de: hepatite virale, herpes virus, infectia HIV, infectia cu paravirus B19, TBC, brucelloza, boala Lyme, febra Q, rickettsiose, sau cauza frecventa din prezent, infectia cu SARS-CoV-2. Dat fiind noutatea ei, in continuare ne vom referi pe scurt la aceasta din urma cauza.
Astenia infectioasa in COVID-19
Oboseala este simptomul obisnuit in COVID-19, dar nu singurul. Pentru persoanele infectate, astenia poate sa se asocieze mai ales cu tuse si disfagie. Daca resimtiti doar o oboseala pasagera, izolata, sau o oboseala fara alte simptome asociate, este putin probabil ca ea sa fie evocatoare pentru COVID-19. Totusi, daca ati fost recent expusi sau ati fost in contact cu cineva avand rezultat pozitiv la testul COVID-19, va trebui sa faceti analize de depistare virala.
Astenia infectioasa din COVID-19 este intensa si poate dura mai multe zile sau saptamani. In mod obisnuit, un pacient resimte oboseala de asemenea dupa vindecarea de COVID-19, pe o durata de 1 saptamana – 4 luni de zile, oboseala numita in termeni medicali, astenie post infectioasa. Datorita observarii acestei dificultati de recuperare a unor pacienti dupa boala COVID-19, este recomandata urmarirea pacientilor post SARS-CoV-2, iar luna care urmeaza infectiei este primordiala. Cheia surmontarii acestui sindrom de oboseala cronica pentru pacient este de a se menaja in perioada care urmeaza infectiei si de a respecta interdictia de activitate fizica sau antrenament.
In plus, de retinut ca vindecarea de COVID-19 nu inseamna absenta totala a sechelelor, sau ‘restitution ad integrum’, in general vor ramane modificari intre starea precedenta si cea urmatoare infectiei.
Simptomul persistentei infectiei COVID-19 apare la un numar mare de persoane, chiar si la cele care nu au dezvoltat complicatii care sa necesite spitalizarea. Sunt sechele pentru care pacientii solicita frecvent electrocardiograma, examen computer tomografic, etc.
Putem vorbi de sindrom post COVID-19 la pacientii care, post infectie, semnaleaza o persistenta sau reaparitie a unor simptome, precum lipsa mirosului, senzatia de jena respiratorie, lipsa sensibilitatii la extremitati, sau o oboseala intensa, invalidanta.
Aceste semne necesita o atentie deosebita din partea medicului, pentru a putea sa recunoasca drept posibile cauze si alte afectiuni acute, nelegate de COVID-19, spre exemplu infarctul miocardic, sau o boala tromboembolica.
Cand este necesar consultul? In ce consta consultul medical?
Daca oboseala pare anormala, intensa si fara legatura cu modul de viata al persoanei, este necesar un consult medical.
Este util pentru medic daca pacientul isi va nota inainte de consult: momentul si conditiile in care apare oboseala, precum si intensitatea oboselii, de exemplu, poate nota cu 0 = deloc, 1 = putin, 2 = moderat, 3 = mult, 4 = extrem.
Interogatoriul pacientului poate gasi elemente in favoarea unei cauze functionale: stres, efort, greseli alimentare.
Consultul medical este minutios in cautarea unei cauze organice: pulmonara, cardiaca, digestiva, renala, endocrina, neurologica, metabolica, neoplazica.
Analizele complementare se orienteaza dupa interogatoriu si examenul clinic (consult).
Tratarea eficace a astenicului este cel mai bine efectuata de medic. Pentru vindecare, trebuie gasita cauza. In absenta unei cauze evidente, prescrierea de stimulente poate fi eficace: vitamine, minerale, stimulente pe baza de cafeina, sau antidepresive. Evolutia clinica a asteniei depinde de cauza declansatoare.
Sfaturi de la dna dr. Marilena Ciortea, medic primar medicina interna, pentru a lupta contra oboselii:
• adoptarea de noi obiceiuri de viata
• reducerea ritmului zilnic de activitate
• activitati sportive usoare (inot, mers)
• pauza de lucru
• alimentatie echilibrata
• orar regulat de somn
• activitate relaxanta inainte de culcare
• evitarea alcoolului sau a meselor copioase, a excitantilor, fumatului, cafelei la sfarsitul zilei etc.
• siesta de 5-20 minute dupa dejun permite reechilibrarea functionala a sistemului nervos, destindere, compensarea somnului lipsa, ameliorarea memoriei, cresterea creativitatii si favorizarea unei bune digestii.
Oboseala constanta poate fi un simptom al unor afectiuni nebanuite.
Daca te simti epuizat si esti mereu obosit chiar si in lipsa unei activitati epuizante, ti-ar fi indicat un consult la medicul de medicina interna pentru o evaluare a starii de sanatate.
Programeaza-te la Dr. Marilena Ciortea, medic primar medicina interna in Clinica de Diagnostic GRAL la 021 323 0000 sau online aici: https://www.gralmedical.ro/Programari-online