RMN-ul de san
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
CE este RMN-ul de san?
RMN-ul de san (imagistica RMN si spectroscopie) este o investigatie non-invaziva de inalta performanta care, spre deosebire de mamografie, nu presupune expunere la iradiere. Este realizat cu aparatura de ultima generatie care ofera pacientilor siguranta si incredere ridicata in evaluarea si diagnosticul pozitiv al complexei patologii mamare. RMN-ul de san este complementar mamografiei si ecografiei. Aparatul utilizat la realizarea RMN ofera un contrast mai bun de 10 pana la 100 de ori intre tesuturile mamare decat poate oferi o mamografie.
CUI se adreseaza?
RMN-ul de san este cea mai noua investigatie de imagistica medicala cu rezultate pozitive in diagnosticul cancerului, este recomandat pacientilor de orice varsta, cu tumora sau suspiciune de leziuni tumorale la san, inclusiv pacientilor care au fost operati sau cu implanturi.
CINE recomanda?
RMN-ul de san este realizat de medicul radiolog la solicitarea medicului specialist ginecolog, oncolog, radioterapeut, chirurg, endocrinolog.
CUM SI CAND se realizeaza RMN-ul de san?
Nu sunt necesare pregatiri speciale. Pot exista situatii in care pacientul primeste indicatii exacte inainte de efectuarea investigatiei de la medicul specialist sau personalul clinicii la care pacientul este programat.
Pentru femeile in perioada fertila, examinarea se efectueaza intre ziua 5-15 a ciclului menstrual.
Durata realizarii RMN este in medie de 35–40 minute. Examenul in sine nu provoaca durere, dar ar putea exista persoane carora le este incomoda pozitia cu fata in jos. Pacientul primeste casti prin intermediul carora poate comunica cu personalul medical in timpul realizarii RMN-ului.
Este necesara injectarea substantei de contrast pentru a evidentia tesuturile anormale, precum cancerul de san si evaluarea modului de incarcare cu contrast al leziunilor si stabilirea curbelor de incarcare.
INDICATII
• pacienti cu tumora sau suspiciune de leziuni tumorale la san, pentru a realiza planul de tratament / pre-operator
• pacienti cu tumora mamara cu aspect malign sau incert, in urma realizarii unei ecografii de san sau mamografii.
• prezenta ganglionilor limfatici axilari cu sursa necunoscuta
• dupa interventii chirurgicale conservatoare, examinarea RMN poate stabili prezenta tesutului rezidual prin excizie incompleta si poate aduce detalii relevante in vederea reinterventiei conservatoare. In acest caz, examinarea RMN trebuie facuta in prima saptamana postchirurgical inaintea formarii unui posibil granulom de fir sau la 4 saptamani post interventional.
• reexaminarea RMN dupa radioterapie mamara, necesita o pauza de 12 luni, din cauza cresterii volumului mamar , ca urmare a inflamatiei locale, variabila ca intensitate si timp.
• persoane care au fost supuse tratamentului radioterapic toracic pentru patologii neoplazice (de exemplu: Limfomul Hodgkin sau non Hodgkin, tumori pulmonare, etc) sunt predispuse la riscul de a dezvolta formatiuni tumorale mamare.
• rudele de gradul intai ale purtatorilor de BRCA (o mutatie in oricare dintre genele BRCA1 sau BRCA2), mutatii raspunzatoare de transmiterea genetica a cancerului de san sau ovar ( pacienti incadrabili ingrupa de risc oncologic ).
• pacientele la menopauza cu tratamente hormonale substitutive trebuie sa intrerupa tratamentul cu 4-6 saptamani inaintea examinarii RMN.
• pentru pacientele incluse in grupa de risc oncologic sau cu tumori depistate clinic sau imagistic, care alapteaza se recomanda suspendarea alaptarii 24 h, iar celor monitorizate RMN se recomanda reevaluarea la 3 luni post partum.
CONTRAINDICATII
• Pacientii care detin simulator cardiac, implanturi cohleare, neuro - stimulator, implanturi metalice, capse chirurgicale sau clipuri din otel, orice implant facut partial sau in intregime din fier sau din otel este necesar sa informeze medicul radiolog deoarcere aparatul utilizat foloseste un camp magnetic puternic.
• Pacienta insarcinata in perioada de organogeneza.
APARATURA de ultima generatie
MAGNETOM Aera, aparatul utilizat in cadrul Clinicii Gral Radiologie Bucuresti, este unul dintre cele mai moderne aparate utilizate la noi in tara, fiind primul sistem 70 cm, 1.5T Tim+Dot™ proiectat sa aduca o valoare extraordinara asupra intregului proces de imagistica RM.
Bobinele Tim 4G sunt proiectate pentru a combina calitatea ridicata a imaginii cu manevrarea usoara. Au flexibilitate, acuratete, viteza 4G, aduc calitate imaginii si viteza de achizitie la un nou nivel.
Tehnologiile DirectConnect si SlideConnect™ reduc considerabil timpul de configurare al pacientului. Bobina de san cu 18 canale este proiectata cu scopul de a asigura cel mai mare confort pentru pacient si ofera tehnici de reducere a timpului de scanare, cum ar fi scanarea paralela, ce poate fi folosita in toate directiile.
MAGNETOM Aera, cu design-ul Open Bore de 70 cm si lungime a sistemului de 145 cm, ofera un confort in plus printr-un spatiu mai generos care vine in intampinarea pacientilor cu anxietate si claustrofobie.
IMPORTANT!
Biopsia la san se realizeaza in timp real, sub ghidaj ecografic in cadrul Clinicii Gral Radiologie din Bucuresti, urmand ca investigatia de imunohistochimie sa se lucreze rapid in laboratorul propriu de anatomie patologica.
BENEFICII pacienti diagnosticati cu cancer
• Obtinerea de informatii suplimentare cu privire la zona afectata in vederea stabilirii unui tratament corespunzator
• Stabilirea cu precizie a zonei in care s-a extins cancerul
• Evaluarea locatiilor tumorale multiple, in special inaintea interventiei chirurgicale sau iradierii
• Evaluarea sanului opus
• Evaluarea eficientei chimioterapiei
• Diagnosticul diferential intre tesut cicatricial si tumorile recurente
OBTINERE rezultate
Interpretarea examinarii va fi efectuata de medicul radiolog din cadrul echipei de tumor board.
Echipa de tumor board din cadrul Spitalului Oncofort ofera prin prisma experientei si a cazuisticii diversificate oncologice, optiunea terapeutica cea mai buna pentru pacienti.
In termen de aproximativ 10 zile lucratoare, concluziile vor fi trimise medicului curant, care va comunica rezultatul pacientului.
BENEFICII pacient
• nu exista efecte secundare cunoscute
• nu implica iradiere pacientului
• timp redus de scanare
• dupa examinare, pacientul isi poate relua activitatile zilnice
• aparatul este proiectat pentru a asigura cel mai mare confort pacientului
• acuratete speciala prin tehnica de cea mai inalta performanta si personal dedicat
• exactitate in detectarea anomaliilor structurale
• poate detecta structuri foarte mici de cancer neobservate la mamografie sau ecografie
• procedura se poate repeta de cate ori este nevoie, daca initial, in urma consultului de specialitate, nu au existat contraindicatii
• medicul radiolog ofera pacientilor, prin analiza imaginilor RMN un diagnostic precis si de incredere
• diagnosticarea si stadializarea corecta a leziunilor duce la stabilirea terapiei de succes a pacientilor
• in situatii incerte, investigatia poate indica realizarea biopsiei de san
BENEFICII medic
In patologia mamara, RMN-ul, prin protocolul de examinare, are urmatoarele obiective:
• Analiza morfologica a leziunilor mamare studiaza forma, conturul, structura si interfata cu structurile adiacente. Analizeaza elementele constitutive ale sanului de la piele pana la elementele anatomice vecine: axile, perete toracic si pleura.
• Analiza dinamica a injectarii contrastului intravenos detecteaza leziunile si le diferentiaza pe cele maligne de cele benigne prin analiza vascularizatiei tumorale (studiu de neoangiogeneza).
• Analiza functionala, prin secvente de difuzie si spectroscopie, prin evidentierea cresterii nivelului colinei in celulele tumorale.
Interpretarea RMN-ului se realizeaza intotdeauna in concordanta clinico-imagistica standard (mamografie, ecografie) si cu examinarile RMN anterioare.
UNDE se poate efectua RMN-ul de san?
In Clinca Gral Radiologie Bucuresti va sta la dispozitie o echipa foarte bine pregatita condusa de catre renumitul Dr. Dan Hortopan - Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala, Doctor in Medicina, membru al Societatii Romane de Radiologie, Societatii Franceze de Radiologie si Imagistica Medicala si al Societatii Romane de Endocrinologie, cu mare experienta profesionala in senologie (imagistica sanului) si in patologia endocrinologica.
Pentru detalii suplimentare şi programări puteţi suna la Call Center: 021-323.00.00