Relatia dintre gastrita si infectia cu Helicobacter pylori
Doresc sa aflu mai multe detalii
Gastrita reprezinta procesul de inflamatie de la nivelul mucoasei stomacului. Gastritele pot fi clasificate dupa mai multe criterii, insa ca si evolutie, ele sunt acute sau cronice. Una dintre cele mai frecvente cauze de gastrita cronica este infectia cu bacteria Helicobacter pylori, una dintre cele mai comune infectii cronice intalnite la om, descoperita in urma cu abia 30 de ani si care colonizeaza stomacul a 50% din populatia mondiala.
Cum se transmite gastrita si care sunt simptomele?
Principala cauza a infectarii este igiena defectuoasa - respectiv igiena mainilor, alimentelor si a veselei; transmiterea fiind atat de la om la om (prin sarut, atingere) dar mai ales prin alimente sau chiar apa contaminata.
Desi mediul acid de la nivelul stomacului inhiba dezvoltarea multor bacterii, Helicobacter pylori se adapteaza prin secretia unei enzime (ureaza) care actioneaza ca un tampon impotriva aciditatii. Tot datorita acestei enzime, se poate detecta bacteria in organismul uman dupa cum vom vedea mai jos.
Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu au simptome; insa o parte prezinta manifestari de tip gastritic respectiv dureri cu caracter de arsura la nivel abdominal superior (in capul pieptului) legate de alimentatie – mai ales alimente iritante gastric, reflux, balonare, greata sau alte tulburari gastrice (indigestie).
Netratata poate duce la complicatii precum ulcerul gastric sau duodenal, uneori complicat cu hemoragie sau perforatie. Foarte important de mentionat este ca o infectie cronica predispune la cancer gastric, aceasta bacterie fiind inclusa din 1994 in categoria carcinogenilor de clasa I, fiind cel mai important factor de risc recunoscut la ora actuala.
Cum se depisteaza?
Diagnosticarea se face in mai multe feluri: prin determinarea antigenului fecal Helicobacter in proba de scaun; prin test biopsic recoltat cu ocazia unei evaluari endoscopice; prin test respirator (depistarea ureazei secretate) sau prin serologie din sange, ultima nefiind insa utila pentru diferentierea intre infectia activa sau infectie vindecata.
Dr. Bosonea Paul, Medic Specialist Gastroenterologie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca “Cea mai sigura si mai completa metoda de diagnostic ramane endoscopia digestiva, care nu pune doar diagnosticul, ci stabileste cu certitudine gradul de afectare al stomacului, fiind singura metoda care poate exclude complicatiile precum ulcerul si cancerul gastric”.
Teste care certifica vindecarea
S-au descris cazuri de „reinfecție“ într-o minoritate de cazuri, dar in cele mai multe dintre ele era vorba despre recrudescenta aceleiasi infectii, suprimate temporar si nu definitiv. In mod obisnuit, odata eradicata cu adevarat infectia, aceasta se vindeca. Controlul eradicarii se face prin test respirator cu uree marcata radioactiv sau prin test fecal efectuat la o distanta de cel putin o luna de la incheierea tratamentului.
Cum se trateaza?
Tratamentul este standardizat mondial; majoritatea schemelor clasice incluzand 2 antibiotice si un antiscretor gastric cu durata de 10-14 zile, eficient in majoritatea cazurilor. Eficienta depinde in mare masura de complianta la tratament, de prezenta sau absenta rezistentei la unul din antibiotice (in Romania datorita utilizarii irationale exista persoane cu rezistenta la anumite antibiotice); de testarea si tratarea concomitenta a membrilor familiei pentru a preveni reinfectia.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725).