Spondiloza cervicala
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Despre spondiloza cervicala
Pe masura ce inaintam in varsta, se produc diferite modificari la nivelul sistemului osteoarticular, la acestea adaugandu-se si influenta factorilor de mediu si ocupationali, precum si o predispozitie genetica. Suferinta artrozica este caracterizata prin degradarea cartilajului articular si o reactivitate a osului adiacent, cu localizare variata.
Modificarile degenerative sunt frecvent intalnite la nivelul coloanei vertebrale, fiind cunoscute sub termenul de spondiloza sau spondilartroza.
Semnele clinice comune
- durere la nivelul gatului sau bazei capului „cefalee”
- durere iradiata pe membrul superior/umar/torace (iradierea in partea stanga trebuie sa fie diferentiata de o patologie cardiaca)
- ameteli
- rar tulburari vizuale
Diagnostic
Diagnosticul se pune cel mai usor pe baza unei radiografii ale segmentului cervical, din mai multe incidente. Se pot pune in evidenta: modificari de pozitie/postura ale coloanei, ingustari ale spatiilor dintre vertebre (semn de degenerescenta a discului intervertebral), osteofite vertebrale (clasicele „ciocuri”) de diverse dimensiuni si localizari, unele putand sa fie mari si sa formeze punti intre vertebre.
Spondiloza, desi este o afectiune care determina o varietate de simptome unele foarte suparatoare pentru pacient, cu modificari radiologice extinse, NU are o analiza specifica de sange pentru diagnostic, pacientul remarcand valorile normale ale determinarilor de laborator desi el este bolnav.
Recomandari si tratament
Tratamentul este diferit in functie de simptomatologia prezentata. Trebuie corectata pozitia capului in timpul serviciului, sofatului , lucrului la birou etc., a pozitiei in timpul somnului folosind asa-numitele perne anatomice sau ortopedice.
Tratamentul balneofizioterapic, masajul, caldura locala, acupunctura si kinetoterapia sunt de mare ajutor in spondiloza cervicala. Gimnastica medicala sau kinetoterapia trebuie sa fie facuta in mod frecvent, ea asigurand o mobilitate a segmentului cervical, o musculatura optima pentru activitatile de zi cu zi.
Medicamentele antiinflamatoare, antialgice (impotriva durerii), relaxantele musculare, gelurile antiinflamatoare, sunt masurile terapeutice la indemna in cazul unei simptomatologii mai zgomotoase, care ii deranjeaza pe pacienti si ii determina sa se adreseze medicului.
Medicatia trebuie sa fie recomandata de medic, in functie de intensitatea acuzelor si patologia asociata, dupa un consult riguros pentru a exclude alte afectiuni cu aceleasi manifestari. Se poate face si tratament local, infiltratie cu solutie cortizonica si anestezic.
Dr. Simona Huica, Medic Specialist Reumatologie din cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca evolutia si prognosticul sunt imprevizibile. Diagnosticul precoce si respectarea indicatiilor medicale (mai ales cele legate de pozitia coloanei si gimnastica medicala) sunt importante pentru a influenta progresia pe termen mediu si lung a afectiunii. Se poate intarzia avansarea bolii si se reduce consumul de medicamente.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00