Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Tiroidita cronica autoimuna

Tiroidita cronica autoimuna (Tiroidita Hashimoto) este printre cele mai frecvente boli autoimune, alaturi de diabetul zaharat tip 1.

Publicat de ILIE Iuliana / 13.05.2019 / Clinica de Diagnostic Gral
0
1

Ce este Tiroidita Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto este caracterizata clinic prin insuficienta tiroidiana graduala, cu sau fara formarea de gusa, cauzata de distructia autoimun-mediata a glandei tiroide. In sange apar frecvent titruri crescute de anticorpi anti tiroidperoxidaza (ATPO) si anti tireoglobulina (ATG).
 

Care este cauza si evolutia?

Cauza acestei boli este considerata a fi o combinatie intre susceptibilitatea genetica si factorii de mediu (posibili factori precipitanti - infectii, stres, steroizii sexuali, gravidia, consumul crescut de iod, expunerea la radiatii).
Apare cu predilectie la femei (sex ratio 7/1) dar si la copii.

Evolutia frecventa a tiroiditei cronice este spre pierderea functiei tiroidiene. Printre acesti pacienti care au hipotiroidism usor (subclinic - cu cresteri usoare ale TSH), hipotiroidismul clinic manifest apare cu o rata de aprox 5% pe an.

Odata aparut, hipotiroidismul clinic este permanent aproape in toate cazurile, exceptand la unii copii sau la femei in postpartum, cand este frecvent tranzitor.
 

Manifestari si tratament

Dr. Iuliana Ilie, Medic Specialist Endocrinologie, in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca “numeroasele manifestari ale hipotiroidismului reflecta schimbarile induse de lipsa hormonilor tiroidieni:
  • incetinire generalizata a proceselor metabolice (oboseala, intoleranta la frig, bradicardie, constipatie, crestere ponderala, disfunctie cognitiva, tulburari de crestere la copii)
  • acumularea de glicozaminoglicani in spatiul interstitial al multor tesuturi (piele uscata, ingrosata, edem periorbital)

Alte semne si simptome
includ depresia, hipertensiunea diastolica, menoragiile (afectiune a uterului care se manifesta prin pierderea unei mari cantitatii de sange in timpul menstruatiei)”.

Toti pacientii cu hipotiroidism clinic necesita tratament, de electie se indica levotiroxina in doze crescute progresiv.

Dupa initierea terapiei, pacientii trebuie reevaluati la 6 saptamani, simptomele incepand sa se amelioreze dupa 2-3 saptamani. Odata echilibrati, pacientii se reevalueaza anual.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).


« Inapoi

Vizualizari:
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Importanta analizelor medicale in aceasta perioada

Importanta analizelor medicale!

Laboratoarele GRAL Medical recolteaza si efectueaza RAPID analize cu bilet de trimitere in formele aprobate pe perioada starii de urgenta.
Afla mai multe detalii direct la centrele din orasul tau sau la
021 323 0000

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici