Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Tratament neoplasm rectal inferior la Spitalul OncoFort Pitesti

Pacient in varsta de 62 de ani, diagnosticat cu neoplasm rectal inferior a urmat tratament cu succes la Spitalul OncoFort Pitesti

Publicat de VALU Penea / 06.08.2020 / Spitalul OncoFort Pitesti
0
1Detalii si diagnostic pacient

Pacient in varsta de 62 ani, din mediul urban, s-a prezentat in serviciul de radioterapie al Spitalului Oncofort Pitesti pentru consult si tratament de specialitate. A fost diagnosticat clinic, bioptic si imagistic cu neoplasm rectal inferior cT2N1M0-stadiul IIIA, Colostoma stanga.

Investigatii clinice:

  • TR-la 4-5 cm de OA se palpeaza o formatiune tumorala, proeminenta, circumferentiala ce sangereaza la atingere.
  • Colonoscopie: incepand de la 4 cm de OA, se vizualizeaza formatiune protruziva circumferentiala  sangeranda, stenozanta, intinsa pe o lungime de 10 cm.
  • Ex.HP: adenocarcinoma moderat diferentiat G2.
  • CT TAP nativ si cu substanta de contrast: proces expansiv iodofil, circumferential, dezvoltat la nivel parietal rectal pe o  distanta de 10 cm cu caracter stenozant. Procesul descris nu prezinta plan de clivaj aparent fata de prostata. Adenopatii de pana la 14 mm la bifurcatia iliaca, de pana la 9 mm iliac extern si 10 mm in mezorect. Fara determinari secundare in segmentele examinate.
     

Plan de tratament stabilit in comisia de tumor board OncoFort Pitesti

Cazul s-a discutat in Comisia Oncologica, iar indicatia de tratament a fost de radioterapie externa cu viza preoperatorie concomitent cu chimioterapia pe baza de capecitabina.

Tratament oncologic si rezultate obtinute

S-a administrat o doza de 5040cGy/28fr/180cGy/fr pe volumul tinta tumoral si ganglionar prin tehnica VMAT. Iradierea a fost bine tolerata, fara efecte adverse notabile. Dupa 7-8 saptamani de la finalizarea radioterapiei se face evaluarea imagistica prin CT pelvin cu substanta de contrast care arata: ampula rectala cu pereti ingrosati circumferential, cu lumen redus (pana la disparitie, greu decelabil), pana la 10 cm de la nivelul orificiului anal, ce asociaza densificarea in benzi si micronoduli a grasimii de la nivelul lojei rectale, respective presacrat; prezent anus iliac stang permeabil. Mici imagini adenopatice infra si pericentimetrice iliace comune. Denisificarea in benzi si micronoduli infracentimetrici a grasimii mezenterice.

Se intervine chirurgical dupa 8-9 saptamani de la terminarea tratamentului si se practica amputatia de rect. Ex.HP al piesei operate: fragment rectal cu fibroza difuza postiradiere, zone ulcerate ale mucoasei si zone cu reactie inflamatorie granulomatoasa de corp strain. La nivelul grasimii perirectale examinate in totalitate s-a identificat un singur limfoganglion cu modificari reactive nespecifice.Pe fragmentele trimise nu se constata infiltrate celulare tumorale restante postiradiere, ypT0. Gradul regresiei tumorale G4 (fara celule tumorale, doar masa fibrotica-regresie totala).

Concluzii si control periodic

Pacientul poate fi considerat “vindecat” din punct de vedere medical , inregistrand un raspuns pozitiv la tratamentul cu radioterapie. El trebuie doar sa urmeze controlul periodic recomandat de catre medic. Monitorizarea oncologica a pacientului se face la 1 luna dupa incheierea tratamentului cu radioterapie, ca sa vedem efectele adverse precum si gradul  regresiei  tumorale, dupa care controalele sunt din 3 in 3 luni in primii 2 ani, din 6 in 6 luni in urmatorii 2 ani, apoi cate un control anual.  Dr. Valu Penea, medic primar radioterapie - Spitalul OncoFort Pitesti, recomanda pentru locuitorii judetului Arges o evaluare anuala pentru a depista precoce orice afectiune.

Medicul radioterapeut ofera consultatii de specialitate la Spitalul OncoFort Pitesti in fiecare zi (Call center: 0348-410.201 sau 0739-884.566).« Inapoi

Vizualizari: 299
Comentarii: 0

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Puteti efectua analize decontate prin CASMB si in a doua perioada a lunii sept

Nu mai este nevoie sa astepti inceputul lunii pentru a putea efectua analize medicale decontate prin CASMB. Ai bilet de trimitere pentru analize medicale si nu stii unde sa mergi? Cauti un centru medical unde sa iti faci analizele gratuit?

Vino in luna septembrie si fa-ti analizele gratuit la noi!  Detalii aici

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici