lista interpretare rezultateinapoi la lista

Anticorpi anti HIV(1+2) + antigen p24 (HIV Ag/Ac 1+2)

Ce sunt?
Virusul imunodeficientei umane (HIV) se ataseaza de celulele sistemului imun si le perturba treptat functionarea pana cand acestea nu mai sunt capabile sa isi exercite rolul de aparare a organismului, ajungandu-se in timp (ani) daca infectia nu este tratata la instalarea sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).
Infectia este de cele mai multe ori asimptomatica ani de zile. Identificarea sa in stadiu incipient sau cat mai aproape de momentul infectarii si instituirea tratamentului adecvat cresc sansele stoparii evolutiei bolii.
Anticorpii anti HIV sunt identificati in sange la aproximativ 4 saptamani de la infectare. Intervalul de aparitie a anticorpilor variaza de la o persoana la alta, putandu-se prelungi in unele cazuri pana la 12 saptamani. Anticorpii persista intreaga viata, dar in cazurile avansate de SIDA nu mai sunt detectati datorita incapacitatii sistemului imun de a-i mai produce.
Anticorpi anti HIV(1+2) este un test screening care detecteaza prezenta anticorpilor pentru ambele tipuri de HIV cunoscute pana acum (HIV 1 si HIV 2). 
In ce situatii se recomanda
  • diagnosticul infectiei cu HIV la pacientii simptomatici, impreuna cu teste de confirmare
  • screening pentru persoanele expuse la riscul contaminarii cu virusul imunodeficientei umane (nou nascut din mama infectata, utilizarea de seringi nesterile, personal medical, transfuzii de sange repetate, contact sexual cu o persoana infectata sau care ar putea sa fie infectata, parteneri sexuali multipli)
  • screening prenatal
Particularitati

 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Rezultatele reactive (pozitive) indica prezenta anticorpilor anti HIV1 sau 2 in sange si ridica suspiciunea de infectie cu HIV.

Rezultatele reactive (pozitive) este necesar sa fie confirmate prin metoda Western Blot, RT-PCR pentru detectia ARN-ului viral sau alte teste suplimentare pentru confirmarea infectiei.

Rezultatele vor fi interpretate de catre medicul curant in context clinic.
Orice rezultat care nu se coreleza cu datele clinice si epidemiologice este necesar sa fie repetat si confirmat prin teste suplimentare.

 

Valori scazute:

Rezultatele non-reactive (negative) indica absenta anticorpilor anti HIV 1 si 2.

In situatiile in care rezultatul este negativ desi exista suspiciunea infectiei cu HIV, este necesara utilizarea testului HIV ag./ac.1+2, testarea ARN VHC sau  repetarea recoltarii dupa 1-3 luni.
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

In rare cazuri, un rezultat negativ nu exclude prezenta infectiei cu HIV. Aceasta se poate datora concentratiei foarte scazute a anticorpilor in sange, sub limita de detectie a testului, in faza foarte timpurie a infectiei (primele 1-3 luni), in stadiul tardiv cand s-a instalat SIDA sau in infectia cu variante necunoscute inca a virusului.

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se pot consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.
     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange

Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!

 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
 Ser – 1 ml

Esantioanele intens hemolizate nu vor fi analizate!
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: frigider (4-8ºC): 1 saptamana, congelat (-20°C): 3 luni  
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
 
Metoda de lucru
imunocromatografie

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Immunodiagnostic Studies; In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2.  Fisa tehnica pentru ac.anti HIV