lista interpretare rezultateinapoi la lista

CITOLOGIE MEDULARA (MEDULOGRAMA)

Ce este?
Citologia medulara sau medulograma se refera la examinarea microscopică a unui esantion de maduva osoasa obținut in urma punctionarii unei portiuni osoase reprezentative; ea permite evaluarea structurii si functionarii măduvei, stabilește cauza producerii anormale de eritrocite, leucocite sau trombocite, identificand astfel o mare parte din bolile hematologice benigne sau maligne.

Maduva osoasa, principalul sediu de formare a sangelui, este un tesut semi-fluid care contine in proportii specifice o multitudine de celule hematopoietice, in diferite stadii de maturatie, celule mature care sunt prezente si in sange si variate celule nehematopoietice. La nou nascut si copilul mic, toate cavitatile oaselor contin maduva osoasa, in timp ce la adult se localizeaza in mare parte in oasele late si mici.
In ce situatii se recomanda
  • diagnosticul anemiei megaloblastice
  • diagnosticul si monitorizarea leucemiilor si a sindroamelor mielodisplazice
  • diagnosticul mielomului multiplu si a bolii Waldenstrom
  • insuficienta medulara: leucopenie, anemie, trombocitopenie
  • metastaze osoase
  • monitorizarea răspunsului medular la chimioterapie sau iradiere
  • sindrom febril prelungit cu etiologie necunoscuta
  • diagnosticul lipidozelor
  • hemocromatoza
Particularitati
Cel mai frecvent, examinarea unui esantion prelevat din osul iliac reflecta situatia maduvei osoase hematogene din intregul corp. Pentru evidentierea unui proces neoplazic, a mielomului multiplu sau altor afectiuni localizate,  medicul va alege zona osoasa adecvata.
In cazurile in care medulograma nu aduce informatii suficiente (datorita dificultatilor in tehnica de recoltare sau de interpretare), examenul histologic al biopsiei osteomedulare completeaza rezultatul cu date mai precise referitoare la numarul si dispozitia celulelor.
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Efectuarea si interpretarea medulogramei este un proces complex, care implica colaborare intre medicul de laborator si medicul hematolog; asocierea datelor clinice cu alte investigatii paraclinice, teste genetice si de laborator este necesara pentru stabilirea diagnosticului.

Rezultatul medulogramei reda urmatoarele informatii:
 
1. Evaluarea semicantitativa al celulelor – maduva osoasa poate sa fie normocelulara, ori, datorita modificarilor uneia sau a tuturor liniilor celulare, hipocelulara sau hipercelulara. Prezenta grunjilor este expresia unui frotiu bine realizat, numarul acestora ajutand la evaluarea celularitatii; la copii acestia pot sa lipseasca.

2. Tipul de celule si procentul ocupat de acestea in maduva osoasa - maduva osoasa contine celule hematopoietice apartinand tuturor seriilor celulare: granulocite mature si precursorii lor imaturi (seria granulocitara este cea mai numeroasa), precursori eritrocitari, megacariocite producatoare de trombocite (in diverse stadii de maturatie), monocite si macrofage, limfocite si plasmocite, celule nehematopietice (celule stromale, celule reticulare, celule adipoase, mastocite) si in conditii patologice celule atipice (celule limfomatoase, mielomatoase, carcinomatoase, celule Gaucher sau Niemann-Pick), celule cu paraziti sau ciuperci.
Numarul, proportia, distributia si aspectul morfologic al celulelor sunt repere importante ale modului in care maduva osoasa functioneaza dar si indicatori ai afectiunilor hematologice.

3. Raportul granulo-eritroblastic (G/E) reprezinta raportul intre celulele seriei granulocitare (mieloblast, promielocit, mielocit, metamielocit, nesegmentate, segmentate neutrofile, eozinofile si bazofile) si celulele precursoare ale seriei eritroide (proeritroblast, eritroblast bazofil, eritroblast policromatofil si eritroblast oxifil). La adultul sanatos, raportul G/E este de 2-4:1.
Scaderea raportului G/E se observa in: anemia feriprivă, anemia megaloblastică, anemia sideroblastică, talasemie, anemia hemolitica, anemia post hemoragica. Cresterea raportului G/E poate sa apara in infectii severe, reactie leucemoida, leucemia granulocitara cronica, eritroblastopenie.

4. Concluziile finale si interpretarea medicului de laborator, care a examinat microscopic frotiurile.
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Numarul, aspectul morfologic al celulelor si dispunerea lor pot sa fie influentate de o intindere necorespunzatoare a frotiului, nerespectarea tehnicii de colorare sau de erori in tehnica de punctionare/aspirare a maduvei. Erorile de interpretare ale examinatorului pot sa influenteze rezultatul.


Celularitatea crescuta se poate datora in unele cazuri unui numar mare de celule nehematopoietice, celulele hematopoietice fiind de fapt in numar redus. O falsa hipocelularitate poate sa fie consecinta defectelor tehnicii de punctionare sau a unor afectiuni in care aspirarea lichidului medular este impiedicata (unele leucemii acute sau in mielofibroza).

In unele cazuri, un rezultat normal nu exclude prezenta unei boli localizata in alta zona a maduvei.
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar inainte de recoltare nu este necesar, dar se vor consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.

     
  • Recoltarea se realizeaza de catre medicul hematolog, in compartimentul de specialitate, sub anestezie locala.

Recoltare

Produs biologic recoltat
Aspirat medular (0.2-0.5 ml), obtinut in urma punctiei medulare efectuata de medicul hematolog la nivelul spinei iliace postero-superioare, spinei iliace anterioare, sternului sau in cazul copiilor mici la nivelu tibiei. Se efectueaza in compartimentul de specialitate, sub anestezie locala.
 
Prelucrarea produsului biologic
Se intind minim 5 frotiuri; se coloreaza May-Grunwald-Giemsa; se pastreaza 2-3 frotiuri pentru coloratii speciale care pot fi solicitate ulterior.

   
Esantion analizat
Aspiratul medular etalat pe frotiurile colorate


 
Timpul de eliberare a rezultatului
2 zile lucratoare
 
Metode de lucru
microscopie

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Blood Studies: Hematology and Coagulation. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Radu Paun – Tratat de medicina interna – Hematologie. Editura medicala – Bucuresti 1999