lista interpretare rezultateinapoi la lista

CLOR SERIC (Clˉ seric)

Ce este?
Clorul este principalul anion (ion negativ) din lichidele extracelulare si, impreuna cu sodiul (ion pozitiv), controleaza procentul de apa din sange si umori. Pentru mentinerea echilibrului acido-bazic si a presiunii osmotice, concentratia sa creste sau scade in functie de variatiile altor ioni: urmeaza sodiul in deplasarile sale, creste atunci cand bicarbonatul scade, ajuta la corectarea nivelului de potasiu.
Clorul se mai gaseste in cantitate crescuta in sucul gastric si intestinal, in transpiratie, lichid cefalorahidian, in fibrele de colagen si in alte tesuturi.
Datorita interdependentei care exista intre nivelul electrolitilor in sange, testarea clorului se recomanda cel mai frecvent concomitent cu cea a sodiului, potasiului, bicarbonatului si chiar a gazelor din sange. 




 
 
In ce situatii se recomanda
  • evaluarea echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic
  • tulburari digestive: varsaturi, sindrom diareic
  • afectiuni renale, afectiuni ale glandelor suprarenale
  • evaluarea pacientilor cu diabet zaharat
  • monitorizarea efectelor diverselor medicamente asupra balantei hidro- electrolitice



 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: deshidratare, hiperventilatie care conduce la alcaloza respiratorie, acidoza metabolica asociata cu diaree prelungita si pierderi de bicarbonat de sodiu, sindrom Cushing, hiperparatiroidism primar, insuficienta renala acuta, diabet insipid, traumatism cranio-cerebral cu lezarea hipotalamusului, eclampsie, intoxicatie cu acetazolamida sau salicilati.

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: varsaturi severe, secretie gastrica persistenta, aspiratie nazogastrica, diaree, ingerarea unor cantitati mari de apa, administrarea excesiva de lichide perfuzate, insuficienta cardiaca congestiva, sindrom de secretie inadecvata de ADH, arsuri extinse, alcaloza metabolica, acidoza respiratorie cronica, porfiria acuta intermitenta, nefropatie cu pierdere de saruri, boală Addison, intoxicatie cu bromura.




 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Clorul in sange poate sa creasca usor datorita consumului excesiv de sare sau  administrarii exagerate de perfuzii cu clorura de sodiu.


Unele medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale sodiului:

Scaderi: acid ascorbic, alopurinol, amilorid, bicarbonat, bumetanid, cefotaxim, clorpropamida, corticosteroizi, corticotropina, cortison, diuretice (furosemid, hidroclorotiazida), hidrocortizon, laxative, manitol, prednison, triamteren, trimetoprim

Cresteri: acetazolamida, acetilcisteina, aspirina, canabis, carbamazepina, carvedilol, cefotaxim, ciclosporina, clorura de amoniu, colestiramina, corticosteroizi, diazoxid, hidroclorotiazida, hidrocortizon, iodide, litiu, metildopa, metiltestosteron, neostigmin, rasini chimbatoare de ioni, saruri de clor, triamteren

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se pot consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.

     
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange



 
    
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)


 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare


    
     
Esantion analizat
Ser – 1 ml



   
   
Stabilitate
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC) : 7 zile, frigider (4-8ºC): 7 zile, congelat (-20°C): >7 zile


 
  
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
 


 
Metode de lucru
 In laboratoarele Gral se utilizeaza doua metode de lucru:
  • potentiometrica ISE direct
  • potentiometrica ISE indirect
(ISE = ion selectiv electrod)
 

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Electrolyte Studies; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru ISE indirect – Roche 2022