lista interpretare rezultateinapoi la lista

CORTIZOL SERIC

Ce este
Cortizolul este un hormon glucocorticoid, eliberat de glandele suprarenale, implicat in metabolismul carbohidratilor (glucidelor), proteinelor si lipidelor. Cortizolul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, are actiune antiinflamatoare si nu in ultimul rand sustine functionarea organismului in conditii de stres, fiind cunoscut sub denumirea de “hormonul de stres”.
Nivelul sau in sange este reglat prin intermediul a doi hormoni ACTH si CRH de catre glanda hipofiza si hipotalamus.
Perioadele de stres prelungit sau epuizarea pot sa conduca la dezechilibrul cortizolului in organism si chiar la aparitia unor boli, tulburari metabolice, scaderea imunitatii, anxietate, depresie, tulburari de dinamica sexuala, tulburari ale ciclului menstrual la femei.
 
In ce situatii se recomanda
  • evaluarea functionarii glandelor suprarenale in urma unor conditii de stres prelungit
  • diagnosticarea insuficienței suprarenale și a bolii Addison
  • diagnosticarea hipersecreției suprarenale și a sindromului Cushing
  • monitorizarea tratamentului cu glucocorticoizi
Particularitati
Pentru diagnosticul diferential al bolii Addison sau bolii Cushing de alte afectiuni, la recomandarea medicului se testeaza nivelul de cortizol in urma stimularii sau inhibarii productiei de cortizol cu medicamente.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: boala Cushing, adenom sau neoplasm suprarenal, tumori secretante de ACTH, hipertiroidism, obezitate, stres, la nou nascuti

Nivelul cotizolului in sange prezinta in mod fiziologic o variație diurna (ritm circadian), fiind maxim dimineata (intre orele 6-8), scade spre seara si atinge valori minime la miezul nopții.
Deoarece recoltarea in cursul noptii este dificila s-au stabilit valori de referinta pentru intervalele orare 6-10 dimineata si 16-20 dupa amiaza.
Nivelele cortizolului determinate la ora 16 reprezintă 1/3-2/3 din cele înregistrate dimineața la ora 8.

In situatiile de hiperfunctie suprarenaliana datorate unui nivel de stres ridicat sau la debutul bolii, variația diurna nu mai apare chiar dacă nivelul cortizolului este normal.
 

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: distructie sau insuficienta suprarenala, boala Addison, sin­drom adrenogenital (hiperplazie suprarenala congenitala), insuficienta hipofizara, hipotiroidism.

 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

In sarcina, conditii de stres, consum crescut de alcool, in urma interventiilor chirurgicale nivelul cortizolului creste.
Recoltarea dupa o noapte nedormita, in special in cazul celor care muncesc in timpul noptii determina rezultate modificate.

O gama variata de medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale cortizolului seric:

Scaderi: androgenii, aminoglutetimida, barbituricele, beclometazona, betametazona, clonidina, danazolul, dezoximetazona, dezoxicorticosteronul, dexametazona, efedrina, fenitoina, litiul, levodopa, metilprednisolonul, metyrapone, midazolamul, morfina, oxazepamul, trimipramina, indometacin, ketoconazol, labetalol, magneziu, nifedipina, oxazepam, pravastatin, prednisolon, rifampicina, sumatriptan
Cresteri: stres, administrarea de estrogeni, contraceptive orale, amfetamine, anticonvulsivante, cortizon, prednisolon, ranitidină, spironolactone, aspirina, atropina, clomipramina,  corticotropina, , diazoxid, diclofenac, furosemid, gemfibrozil, gliburid, hidrocortizon, insulina, interferon (gama), litiu, metadona, metoxamina, metoclopramid, naloxon, ranitidina,  vasopresina.

Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi, hemoliza, icterul si lipemia intensa pot sa conduca la rezultate eronate.

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Va consuma doar apa cu 8 ore inainte de recoltare.
     
  • Recoltarea se efectueaza intre orele 6-10 dimineata sau 16-20 seara conform recomandarii medicului.
     
  • Daca nu aveti o recomandare cel mai indicat este intervalul orar de dimineata.
  • Nu se va consuma alcool si se va evita pe cat posibil suprasolicitarea cu 1 zi inaintea recoltarii
  • Nu se vine la recoltare dupa tura de noapte.
     
  • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treca minim 8 ore de la ultima doza.
     
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
     

Recoltare

Atentie la intervalul obligatoriu de recoltare pentru acest test: 6-10 a.m. si 4-8 p.m.
 
Produs biologic recoltat
 Sange 

 Se evita manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!
 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare

 
Esantion analizat
Ser – 1 ml
Esantioanele hemolizate nu vor fi analizate!

 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 1 zi, frigider (4-8ºC): 4 zile, congelat (-20°C): 12 luni
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
 
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)
 

Bibliografie

 
  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry Studies; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru cortizol– Roche 2022