lista interpretare rezultateinapoi la lista

EXAMEN CITOLOGIC AL FROTIULUI SANGUIN

Ce este?
Frotiul sanguin se realizeaza prin intinderea unei mici picaturi de sange pe o lama de sticla, care, dupa prelucare, va fi examinata la microscop de catre personalul medical specializat. Examinarea sa aduce informatii referitoare la celulele sangelui: hematii (eritrocite), leucocite, trombocite si ajuta la identificarea modificarilor morfologice, a celulelor atipice si a celor imature care, in mod obisnuit, nu sunt prezente in sange, ci doar in maduva osoasa hematogena sau in organele limfopoietice (ex. timus, ganglioni).
Frotiul de sange este solicitat atunci cand, in urma efectuarii hemoleucogramei, se observa modificari ale numarului, dimensiunii sau caracteristicilor celulelor sanguine, dar si in situatiile in care, desi hemoleucograma nu indica modificari semnificative, exista semne clinice care impun examinarea morfologiei celulelor din sange.

 
 
In ce situatii se recomanda
  • pentru completarea si validarea rezultatului hemoleucogramei, atunci cand aceasta prezinta modificari (verificarea formulei leucocitare, verificarea numarului de trombocite, a formei si dispozitiei hematiilor)
  • in prezenta semnelor clinice care ridica suspiciunea unei afectiuni hematologice (anemie de cauza necunoscuta, sindrom hemoragipar, oboseala, sindrom febril prelungit, hepato-splenomegalie, adenopatii, etc)
  • investigarea afectiunilor hematologice: anemii, limfoame, leucemii, sindroame mieloproliferative, sindroame mielodisplazice, etc
  • monitorizarea raspunsului terapeutic
  • infectii, afectiuni cronice


 
Particularitati
Examinarea morfologica a celulelor prezente in esantionul de sange analizat este adesea un prim pas in diagnosticul afectiunilor hematologice.
In cazul suspiciunii clinice, absenta modificarilor morfologiei celulare sau a modificarii unor parametrii ai hemoleucogramei impune efectuarea unor investigatii suplimentare: medulograma, punctie ganglionara, imunofenotipare, teste genetice, teste biochimice si imunologice.
 


 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Rezultatul va fi interpretat in context clinic, de catre medicul curant, impreuna cu cel al hemoleucogramei.

Aspectul normal al hematiilor (normocitoza, normocromie), al trombocitelor, formula leucocitara corespunzatoare varstei si parametrii masurati de hemoleucograma in limite normale, exclud prezenta unei afectiuni hematologice in majoritatea cazurilor.

In situatiile patologice, in functie de tipul afectiunii, se observa modificari pe una, doua sau pe toate cele 3 linii celulare (hematii, leucocite, trombocite).

1. Hematiile pot sa prezinte modificari ale dimensiunilor (microcite, macrocite), ale formei (codocite sau hematii “in semn de tras la tinta”, schizocite, leptocite, ovalocite, echinocite, acantocite, dacriocite, sferocite, etc), pot sa fie hematii incomplet maturizate (macrocite policromatofile sau reticulocite in numar crescut, cu corpi Howell-Jolly, punctatii bazofile sau inele Cabot), toate acestea indicand cel mai frecvent prezenta diferitelor tipuri de anemii.
Hematiile imature (eritroblastii) nu apar in mod obisnuit in sange (exceptie nou-nascutii), decat in contextul unor afectiuni care produc hiperstimulare medulara importanta (infectii severe, hemoliza acuta, hemoragie severa, anemii severa feripriva sau megaloblastica, talasemie majora, boli cardiace si pulmonare cronice) sau in disfunctii ale maduvei osoase (sindroame preleucemice, leucemii, metastaze medulare).

2. Trombocitele sau plachetele sanguine sunt aglutinate daca sangele nu a fost omogenizat suficient cu anticoagulantul si in cazul persoanele carora anticoagulantul EDTA induce agregarea trombocitelor, precum si in unele boli autoimune cu aglutinine la rece.
Unele trombocite pot sa fie de dimensiuni mari, macrotrombocite, in afectiunile asociate cu productie crescuta de trombocite sau de dimensiuni foarte mari, megalotrombocite, care pot sa apara in sindroamele mielodisplazice.

3. Leucocitele sau globulele albe se refera la mai multe tipuri de celule, cele care se intalnesc in conditii normale fiind: neutrofile, limfocite, monocite, eozinofile si bazofile Formula leucocitara indica procentul pe care il ocupa fiecare tip de celule in numarul total de leucocite. Modificarea proportiilor fata de limitele normale stabilite sau a aspectului acestor celule, precum si prezenta in proportie mai mare sau mai mica a granulocitelor imature (mielocite, metamielocite, promielocite), a celulelor precursoare (blasti) sau a celulelor atipice se pot datora infectiilor, inflamatiilor (din bolile cronice, autoimune, cancere), sindroamelor mielodisplazice, leucemiilor si sindroamelor mieloproliferative, limfoamelor, gamapatiilor si altor afectiuni hematologice.




 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Macrocitele pot sa fie prezente la nou-nascut, gravide, varstnici si in etilism cronic.

Aspectul morfologic al celulelor din sange si dispunerea lor pot sa fie influentate  de o intindere necorespunzatoare a frotiului, nerespectarea tehnicii de colorare sau de utilizarea unei probe care a depasit intervalul de stabilitate. Erorile de interpretare ale examinatorului pot sa influenteze rezultatul.
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se vor consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.
     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange venos sau sange capilar (recoltat din pulpa degetuluj sau in cazul nou-nascutilor, de pe fata plantara a calcaiului)

Precautii :
Se inclina uČ™or eprubeta de 8-10 ori pentru a permite omogenizarea sân­gelui cu anticoagulantul (EDTA).
Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!

Se solicita o noua recoltare daca:
- sangele este coagulat

- sangele este intens hemolizat
- cantitatea recoltata este necorespunzatoare (proportia sange-anticoagulant nu este respectata)

  
Recipient recomandat
Vacutainer cu anticoagulant EDTA (dop mov)


      
 
Prelucrarea produsului biologic
Se intind pe lame de sticla 2-3 frotiuri care se coloreaza May-Grunwald-Giemsa


    


 
Esantion analizat
Sange integral 2 ml si frotiul colorat


   
 
Stabilitate
Sangele venos este stabil la temperatura camerei (20-25ºC): 4 ore, frigider (2-8ºC): 12 ore.
Nu se congeleaza!


 
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi lucratoare
 
 
Metoda de lucru
microscopie
Precizare: pentru examenul citologic al frotiului sanguin este necesar si rezultatul hemoleucogramei!

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Blood Studies: Hematology and Coagulation. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Radu Paun – Tratat de medicina interna – Hematologie. Editura medicala – Bucuresti 1999