lista interpretare rezultateinapoi la lista

IMUNOGLOBULINA G (IgG)

Ce este?
Imunoglobulinele G sunt cei mai numerosi anticorpi, reprezentand aproximativ 80% din totalul imunoglobulinelor serice si se gasesc in sange, limfa si lichidul intercelular.
Spre deosebire de anticorpii IgM care apar imediat dupa contactul organismului cu un agent patogen, anticorpii IgG sunt produsi treptat, dar persista de la cateva saptamani pana la cativa ani. Prezenta lor indica vindecarea, iar in unele cazuri cronicizarea infectiei. De asemenea, ei sunt inzestrati cu asa zisa “memorie”, fiind eliberati direct din leucocite la un nou contact cu agentul patogen, protejand astfel organismul de instalarea procesului infectios chiar dupa mai multi ani de la prima infectie.
IgG este singura clasa de anticorpi care este transferata de la mama la fat, oferind in mod pasiv protectie imuna noului nascut pana la varsta de 6 luni.
Disfunctiile sistemului imun se manifesta prin scaderea, lipsa anticorpilor IgG sau anomalii in activitatea lor. In cadrul unor afectiuni hematologice celulele produc in exces o singura clona de IgG (gamapatii monoclonale).
 
In ce situatii se recomanda
  • evaluarea deficitului imun de imunoglobulina G
  • evaluarea imunitatii umorale
  • evaluarea pacientilor cu infectii recurente
  • diagnosticul si monitorizarea mielomului multiplu tip IgG
Particularitati
Anticorpii IgG sunt produsi si in urma vaccinarii, cresterea IgG specifice unui agent infectios indicand un bun raspuns imun care ofera protectia fata de o viitoare infectie.
Modificarea nivelului imunoglobulinei G poate sa fie izolata sau insotita de modificarea nivelului altor imunoglobuline (IgA, IgM).
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: infectii cronice, granulomatoza (Wegener, tuberculoza, sarcoidoza), reacții de hiperimunizare, afectiuni hepatice cronice, mielom multiplu IgG, boli autoimune (ex. poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic).

Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice date de varsta.
 

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: agamaglobulinemie, imunodeficienta dobandita sau congenitala , sindrom Wiskott-Aldrich, hipoproteinemie (sin­drom nefrotic, enteropatie cu pierdere de proteine, arsuri extinse), mielom multiplu non-IgG, leucemie limfatica cronica, aplazie limfoida.
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

In sarcina IgG poate sa scada iar in malnutritia severa nivelul IgG poate sa creasca.

Unele medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale imunoglobulinei G :

Scaderi: administrare de medicamente imunosupresoare
Cresteri : fenitoina, gamaglobulinele administrate in scop terapeutic, gidralazina, izoniazida, procainamida


Interferente analitice: hemoliza intensa, lipemia intensa si in unele cazuri prezenta gamapatiei monoclonale pot sa conduca la rezultate neconcludente.

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Nu este obligatoriu repausul alimentar, dar este recomandat ca recoltarea sa nu fie realizata dupa mese copioase.
     
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
Ser  – 1 ml

Esantioanele intens hemolizate nu vor fi analizate.
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 4 luni, frigider (4-8ºC): 8 luni, congelat (-20°C): 8 luni
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
imunoturbidimetrie

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Immunodiagnostic Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru imunoglobulina G – Roche 2022