lista interpretare rezultateinapoi la lista

PARATHORMON intact (iPTH) sau HORMONUL PARATIROIDIAN

Ce este
Parathormonul (PTH) este un hormon produs de glandele paratiroide, care regleaza nivelul de calciu, fosfor si vitamina D in sange.
In conditii normale, scaderea calcemiei este remediata prin secretia de PTH care mobilizeaza în circulație calciul din oase, favorizeaza reabsorbția calciului și excreția fosfatului la nivel renal, stimuleaza producția renala de vitamina D activa care creste absorbtia intestinala a calciului.
Afecțiunile glandelor paratiroide conduc la scăderi sau cresteri anormale ale nivelului de calciu in sange (hipercalcemie sau hipocalcemie), ca urmare a alterarii secreției de PTH.

Acest test masoara nivelul de parathormon intact (iPTH), biologic activ; nu prezinta interferente cu fragmentele inactive rezultate in urma descompunerii sale rapide.
 
In ce situatii se recomanda
  • simptome ale alterarii metabolismului calciului (hipocalcemie sau hipercalcemie)
  • diagnosticul afectiunilor paratiroidiene (hipoparatiroidism sau hiperparatiroidism)
  • diferențierea hiperparatiroidismului de alte cauze de hipercalcemie
  • monitorizarea pacientilor cu insuficienta renala cronica avansata
Particularitati
Pentru diagnostic este necesara corelarea rezultatului iPTH cu cel al calciului total, calciu ionic, fosfor, magneziu sau a vitaminei D. Medicului curant va interpreta rezultatele in context clinic.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: hiperparatiroidism primar (adenom sau cancer paratiroidian), sindrom paraneoplazic secretant de PTH, cancer pulmonar sau renal, insuficiență renala cronica, hipocalcemie, sindrom de malabsorbtie, deficit de vitamina D, osteomalacie
 

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: hipoparatiroidism, hipercalcemie, metastaze osoase, distrucția autoimună a glandelor paratiroide, ablație chirurgicalăa a paratiroidelor, sarcoidoza, boală Graves, deficit de magneziu, sindrom DiGeorge
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Exista o variatie circadiana a iPTH, valorile maxime fiind inregistrate dupa amiaza intre orele 14-16 si cele minime dimineata la ora 8 (la acesta ora este recomandata recoltarea).

In sindromul lapte-alcaline (Burnett) poate sa apara o falsa scadere a iPTH.

Unele medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale parathormonului:

Scaderi: calcitriol, cimetidina, contraceptive orale, diltiazem, famotidina, gentamicina, hidroxid de aluminiu, pindolol, prednison, sulfat de magneziu, tiazide, vitamina D
 
Cresteri: anticonvulsivante,chimioterapice,ciclosporina,dopamina,estrogen-progestativele,fenitoin, foscarnetul, furosemidul, hidrocortizonul, izoniazida,ketoconazol, litiu, octrotidul, pamidronat, prednison, rifampicina, tamoxifen și verapamil

Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi, lipemia intensa si hemoliza po sa conduca la rezultate eronate.

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Va consuma doar apa cu 10 ore inainte de recoltare.
     
  • Este recomandat ca recoltarea sa fie realizata dimineata, in jurul orei 8.
     
  • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treca minim 8 ore de la ultima doza.
     
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Se evita manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
sau 
Vacutainer cu anticoagulant EDTA (dop mov) atunci cand centrifugarea probei nu este posibila imediat dupa recoltare
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare in 30 minute – 1 ora de la recoltare pentru probele recoltate in vacutainer fara anticoagulant
sau 
Centrifugare in maxim 24 ore de la recoltare pentru probele recoltate in vacutainer cu anticoagulant EDTA. Probele pot fi pastrate la frigider sau la temperatura camerei.
 
Esantion analizat
Ser sau plasma EDTA – 1 ml  
Esantioanele chiar si usor hemolizate nu vor fi analizate!

 
Stabilitatea esantionului
Serul:  stabil la: temperatura camerei (20-25ºC) : 8 ore, frigider (4-8ºC): 2 zile, congelat (-20°C): 6 luni

Plasma EDTA: stabila la: temperatura camerei (20-25ºC) : 2 zile, frigider (4-8ºC): 3 zile, congelat (-20°C): 6 luni
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)
 

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry Studies; Appendix E: Effects of Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru parathormon– Roche 2022