lista interpretare rezultateinapoi la lista

Profil ROMA (CA 125, HE4, evaluare risc cancer ovarian)

Ce este?
Profilul ROMA (algoritmul pentru riscul de malignitate ovariana) combina valorile a doi markeri tumorali CA 125 si HE4 intr-o formula de calcul complexa, conceputa pentru a stratifica preoperator pacientele peste 18 ani, cu masa tumorala pelvina, in doua grupe de risc pentru cancerul ovarian epitelial (risc scazut sau crescut).
CA125 este cel mai cunoscut si utilizat marker tumoral pentru cancerul ovarian, iar HE4 este un marker tumoral mai nou descoperit, cu sensbilitate crescuta si pentru stadiile incipiente ale bolii.
Asocierea CA 125 cu HE4 in cadrul profilului ROMA creste sansa identificarii precoce a caracterului malign al unei formatiuni tumorale pelvine.
 
In ce situatii se recomanda
estimarea riscului de cancer ovarian epitelial preoperator, la femeile care prezinta o formatiune tumorala pelvina
Particularitati


 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Risc crescut pentru depistarea cancerului ovarian epitelial indica probabilitatea ca formatiunea pelvina sa fie de natura maligna





 

Valori scazute:

Risc scazut pentru depistarea cancerului ovarian epitelial indica cel mai probabil ca formatiunea pelvina este de natura benigna

Un risc scazut pentru depistarea cancerului ovarian epitelial nu exclude posibilitatea existentei unei formatiuni maligne in stadiu incipient iar un risc crescut nu indica in toate cazurile un proces malign.
Specificitatea testului este de 75% si sensibilitatea de 84% pentru pacientele cu cancer ovarian epitelial in stadile I-IV.
Rezultatele testului nu vor fi interpretate izolat ci in context clinic in asociere cu semnele clinice si rezultatele testelor imagistice (ecografie, CT, RMN) de catre medicul ginecolog.
Formulele de calcul si valorile de referinta sunt diferite pentru femeile aflate la menopauza (postmenopauza) fata de cele care sunt in perioada fertila (premenopauza).
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

CA125 si HE4 sunt markeri tumorali care pot sa creasca si in alte tipuri de cancer sau afectiuni benigne si pot sa aiba o sensibilitate scazuta in unele forme de cancer ovarian epitelial.
Un rezultat nerelevant pentru unul din cei doi markeri poate sa influenteze interpretarea profilului ROMA.

Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi, serurile hemolizate pot sa determine rezultate eronate.
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se pot consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.

     
  • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treaca minim 8 ore de la ultima doza.

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Se evita manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!

 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)


 
Prelucrarea produsului biologic
Ser – 1 ml
 
Esantioanele hemolizate nu vor fi analizate!

 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 5 ore, frigider (4-8ºC): 2 zile, congelat (-20°C): 3 luni (nu se recongeleaza)

 
Timpul de eliberare al rezultatului
5 zile lucratoare
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA) – pentru CA125 si HE4; pentru scorul Roma se utilizeaza o formula de calcul standardizata
 

Bibliografie

  1. Fisa de metoda pentru HE4 si CA125 – Roche 2022
  2. https://www.labcorp.com/tests :Human Epididymis Protein 4 | Labcorp