lista interpretare rezultateinapoi la lista

TIROGLOBULINA (TG)

Ce este?
Tiroglobulina este o glicoproteina, sintetizata de celulele foliculare ale glandei tiroide, cu rol esential in formarea hormonilor tiroidieni T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina).
La persoanele sanatoase, o cantitate mica de tiroglobulina este eliberata in sange.
Cresterea nivelului de tiroglobulina este asociata cu situatii patologice care conduc la marirea dimensiunilor glandei tiroide (ex. gusa), la o activitate crescuta (ex. boala Graves), la distructia tesutului tiroidian (ex. tiroidite) sau cu procese tumorale (ex. cancer tiroidian diferentiat).
Tiroglobulina poate sa fie utilizata ca si marker tumoral atunci cand se urmareste monitorizarea pacientilor cu carcinom tiroidian diferentiat operat; pentru screening sau stabilirea diagnosticului acestei boli, tiroglobulina nu este un test relevant.
 
In ce situatii se recomanda
  • monitorizarea pacientilor cu carcinom tiroidian diferentiat (DTC)
  • dupa tiroidectomie si ablatie cu iod radioactiv  
  • diagnostic diferential intre tiroidita subacuta si tirotoxicoza factitia
  • diferentiere intre absenta glandei tiroide si hipoplazia tiroidiana in hipotiroidismul congenital
  • evaluarea deficitului de iod
Particularitati
Testarile repetate efectuate in scopul monitorizarii evolutiei in urma tratamentului sau tiroidectomiei este recomandat sa fie realizate prin aceeasi metoda si acelasi tip de test; valorile TG obtinute prin metode diferite nu pot fi comparate direct între ele și ar putea reprezenta cauza
interpretărilor medicale eronate.
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: carcinom tiroidian diferentiat (papilar sau follicular), metastaze sau recurenta carcinomului tiriodian dupa tratament, tiroidita subacuta, hipertiroidism, distructia tesutului tiroidian, adenom tiroidian, boala Graves, boala Hashimoto
 
Rezultatele vor fi interpretate de catre medicul curant in context clinic, in asociere cu rezultatele examinarilor imagistice si histologice.

Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice varstei.

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: tirotoxicoza factitia, agenezie tiroidiana la nou nascut sau dupa extirparea chirurgicala a tiroidei (tiroidectomie totala).

In urma tiroidectomiei totale, nivelul tiroglobulinei in sange poate sa fie nedetectabil sau foarte scazut.
Dupa tiroidiectomia partiala, nivelul tiroglobulinei poate fi măsurabil in functie de cantitatea de tesut ramasa după interventia chirurgicala.
In ambele situatii cresterea nivelului tiroglobulinei fata de cel initial indica recurenta bolii.

 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Unele medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale tiroglobulinei:

Scaderi: neomicina, tiroxina
Cresteri: amiodarona
Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi si hemoliza poate sa conduca la rezultate eronate.

Prezenta anticorpilor anti tiroglobulina in sange poate sa conduca in unele cazuri la valori fals scazute sau nedetectabile ale tiroglobulinei, mascand astfel prezenta bolii; prezenta anticorpilor heterofili poate sa conduca in cazul unor pacienti la valori fals crescute, indicand in mod eronat remanenta sau recurenta tumorii.
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Va consuma doar apa cu 8 ore inainte de recoltare.

     
  • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treaca minim 8 ore de la ultima doza.
     
  • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Se evita manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare – in interval de timp cat mai scurt de la recoltare
Esantion analizat
Ser  – 1 ml
Esantioanele hemolizate nu vor fi analizate!
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC) : 2 zile, frigider (4-8ºC): 3 zile, congelat (-20°C): 1 luna (nu se recongeleaza)
Timpul de eliberare a rezultatului
4 zile lucratoare
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)
 

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru tiroglobulina – Roche 2020