Abcesul pulmonar
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Despre abcesul pulmonar
Abcesul pulmonar este o afectiune provocata de infectia parenchimului pulmonar, care are drept caracteristic faptul ca infectia este de obicei circumscrisa (delimitate) si ca zona infectata se necrozeaza, iar produsul rezultat (puroi) are tendinta la eliminare prin bronsii lasand in locul respectiv o cavitate cu nivel de lichid.
Clinic, de obicei simptomele sunt de infectie severa (febra, frisoane, tuse persistenta care la un moment devine productiva cu eliminarea unor cantitati mai mari sau mai mici de puroi, de obicei urat mirositor). Cand eliminarea puroiului se produce rapid in cantitate mare se spune ca pacientul a prezentat o “vomica”..
Cauzele abcesului pulmonar
Cauzele abcesului pulmonar sunt de obicei conditiile care favorizeaza aspiratia de materiale infectate in arborele bronsic sau/si existenta unor modificari pulmonare care permit stagnarea secretiilor in anumite zone ale plamanului (bronsiectazii), secretii care se pot infecta.
Astfel, tulburarile de deglutitie (inghitire), pierderea cunostintei cu aspiratia de secretii sau materiale bucale, anestezia generala, abuzul de alcool , inhalarea de corpi straini pot fi cauze ale abcesului pulmonar. Sursa germenilor (sursa de microbi) care provoaca abcesul se afla cel mai frecvent in cavitatea bucala la nivelul danturii si gingiilor, dar si alti germeni din mediul extern pot fi sursa de infectie. Rareori abcesul pulmonar poate apare ca rezultat al unor embolii septice de la un focar aflat in alta parte a organismului.
Ce tratament este necesar
Fiind vorba de o infectie, tratamentul se refera in primul rand la administrarea de antibiotice adecvate pentru microbii incriminati in infectia respectiva. In 80% din cazuri microbii incriminati sunt anaerobi si necesita folosirea de antibiotice la care acesti microbi sunt sensibili.
In afara de folosirea de antibiotice adecvate este necesar ca puroiul din abces sa fie eliminat cat mai repede. Acest lucru se poate realiza simplu prin instruirea pacientului cum poate proceda ca sa poata elimina o cantitate cat mai mare de puroi.
De obicei pacientul cauta pozitia in care tusete cel mai putin dar este necesar sa foloseasca pozitia in care tusea se accentueaza si cantitatea de puroi se elimina prin tuse. Cand eliminarea secretiilor se realizeaza dificil se poate folosi si aspiratia acestora cu ajutorul bronhoscopiei. Vindecarea se poate realiza cu tratament medical dar uneori este necesara interventia chirurgicala.
Cum poate fi prevenita aparitia abcesului pulmonar
Evitarea factorilor de risc este modalitatea cea mai eficienta de preventie a abcesului pulmonar. Prof. Dr. Paul Stoicescu, Profesor Doctor Pneumolog din cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune: „chiar daca se evita factorii de risc uneori abcesul pulmonar nu poate fi evitat el fiind consecinta unor complicatii inevitabile ale anesteziei generale sau ale starilor comatoase”.
Este importanta pastrarea unei igiene bucale corespunzatoare intrucat sursa de germeni este de cele mai multe ori la acest nivel (afectiuni dentare sau gingivale). Asistenta corespunzatoare a pacientilor in perioadele post anestezie generala pentru evitarea aspiratiei de produse infectate sau a continutului gastric.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00