Afectiuni patologice tratate prin Plasmafereza
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
NEUROLOGIE
Terapia prin plasmafereza ajuta la vindecarea Poliradiculonevritei care este o boala neurologica extrem de grava. Se manifesta prin paralizie ascendenta si poate duce la deces. Sunt necesare intre 5 si 7 sedinte care duc la stoparea evolutiei bolii si reluarea treptata a mobilitatii mainilor si picioarelor. O sedinta dureaza aproximativ 1-2 ore si se repeta o data la 2 zile.
Beneficiile tratamentului prin plasmafereza (terapie adjuvanta):
- pacientul poate relua miscarile membrelor si poate continua tratamentul recomandat de medicul specialist neurolog
Plasmafereza reprezinta singurul tratament prin care se poate vindeca Sindromul de hipervascozitate. Acesta este determinat de cresterea proteinelor din sange – afecteaza ochii, sistemul circulator (inima) si sistemul nervos (creierul), in cazuri grave in special, bolnavul intra in coma hiperproteinemica. Plasmafereza reprezinta singurul tratament prin care se elimina rapid proteinele – respectiv cauza cresterii vascozitatii dupa care se poate incepe tratamentul specific.
Beneficiile tratamentului prin plasmafereza (terapie de urgenta si terapie primara):
- se elimina simptomele specifice bolii: sangerarea mucoaselor, tulburari de vedere datorate retinopatiei, manifestari neurologice ce pot varia de la cefalee si vertij la convulsii si coma
HEMATOLOGIE
Plasmafereza constituie prima linie de tratament pentru Crioglobulinemie. Este o boala rara in care apar proteine patologice numite crioproteine care precipita la temperaturi scazute. Acestea se pot evidentia in laborator in serul bolnavului. Clinic, se manifesta vizibil prin aparitia unei purpure (sparturi de vase) la frig provocata de leziuni ale peretelui vascular (vasculita). Plasmafereza este recomandata din prima faza a bolii, caci indeparteaza aceste proteine care vor afecta in timp si organele interne. Ea constituie prima linie de tratament, se face pana la stoparea purpurei, reducerea edemelor si ameliorarea simptomelor bolnavului: amorteli, senzatia de durere la frig, etc. Ea contribuie la cresterea fortei musculare si imbunatatirea mersului. Crioglobulinele apar cu mare frecventa la bolnavii infectati cu virusul hepatitei C.
Beneficiile tratamentului prin plasmafereza (terapie adjuvanta):
- plasmafereza constituie prima linie de tratament
- se efectueaza pana la stoparea purpurei
- reduce edemele si amelioreaza simptomele bolnavului: amorteli, senzatia de durere la frig, etc
- contribuie la cresterea fortei musculare si imbunatateste mersul; Crioglobulinele apar cu mare frecventa la bolnavii infectati cu virusul hepatitei C
Plasmafereza duce la recuperarea completa a Purpurei trombocitopenica trombotica sau sindromul Moschowitz. Aceasta afectiune rara a sistemului de coagulare al sangelui, netratata, poate duce la decesul pacientului. Desi pacientii suferinzi pot fi foarte bolnavi, cu ischemie miocardica, insuficienta renala, afectiuni neurologice, tratamentul cu plasmafereza facuta intensiv duce la recuperarea completa dupa cateva saptamanai de tratament.
Beneficiile tratamentului prin plasmafereza (terapie de urgenta):
- plasmafereza reduce anticorpii circulanti impotriva ADAMTS 13
- se reincarca sangele cu enzime
- elimina simptomele neurologice precum: halucinatii, status mental alterat, atacuri cerebral, cefalee, insuficienta renala, trombocitopenia care conduce la purpura sau echimoze, anemie hemolitica si icter
- rata mortalitatii este de 95% pentru cazurile netratate prin plasmafereza
- forma idiopatica a acestei boli diagnosticata si tratata din timp prin plasmafereza are prognostic favorabil
MEDICINA INTERNA
Plasmafereza elimina nivelul mare de colesterol din sange. Hipercoleresterolemia (nivelul mare de colesterol din sange) poate fi intalnita la toate grupele de varsta, afecteaza vasele de sange si inima, ducand la situatii grave: la infarct miocardic si accident vascular cerebral. Plasmafereza elimina colesterolul din sange fara a avea efectele secundare ale altor medicamente folosite in acest sens, precum statinele.
Beneficiile tratamentului prin plasmafereza (terapie primara si terapie adjuvanta):
- plasmafereza reprezinta tratamentul de prima intentie in hipercolesterolemia familiala, dupa care se incepe tratamentul specific bolnavului (simptomatic)
- in prezent, Plasmafereza reuseste sa extraga fractionat diferite tipuri de colesterol din sange si scade rapid nivelul acestuia
- plasmafereza reprezinta o alternativa fara efecte secundare la tratamentul cu medicamente
- decizia privind terapia aplicata ii revine medicului specialist
DERMATOLOGIE
Plasmafereza reduce nivelul autoanticorpilor contribuind la vindecarea leziunilor si stoparea aparitiei altora noi in Pemfigus. Afectiunea este caracterizata de aparitia unor bule cu lichid pe diverse zone ale corpului. Simptomele specifice acestor afectiuni autoimune sunt aparitia crustelor, descuamarea pielii sau aparitia unor vezicule fragile in primul rand pe scalp si apoi mai tarziu in zona fetei, pieptului si a spatelui.
Bulele care apar de obicei pe fata si scalp, mai târziu erup pe piept si spate si nu sunt dureroase in general. Pemfigus bulos este cel mai frecvent intalnit la persoanele cu varsta de peste 60 ani. Aparitia bolii se produce atunci cand sistemul imunitar ataca un strat subtire de tesut de sub stratul exterior al pielii. Aceasta patologie afectează uneori mucoasa bucala influentand alimentatia.
Beneficiile tratamentului prin plasmafereza (terapie adjuvanta):
- plasmafereza este eficienta deoarece contribuie la reducerea necesarului de corticosteroizi
- dupa vindecarea leziunilor, pacientul isi va relua functia alimentara, se va stabiliza cu greutatea corporala si isi va putea relua activitatile zilnice
REUMATOLOGIE
Plasmafereza este o metoda terapeutica a bolilor autoimune reumatice. Boala autoimuna, Poliartrita reumatoida, apare atunci cand sistemul imunitar ataca din greseala mucoasa membranelor care inconjoara articulatiile. Inflamatia rezultata îngroasă mucoasa si poate distruge în cele din urmă cartilajul si osul. Tendoanele si ligamentele care tin articulatia împreună se pot slăbi, întinde si treptat, articulatia isi pierde forma si alinierea.
În plus fată de problemele comune cauzate, artrita reumatoida, uneori, poate afecta alte organe ale corpului - cum ar fi pielea, ochii, plămânii si vasele de sânge.
Beneficiile tratamentului prin plasmafereza (terapie adjuvanta):
- poate reduce tumefactia articulatiei
- amelioreaza senzatia de durere de la nivelul articulatiilor
- poate echilibra senzaţia de cald la nivelul zonei afectate
- poate echilibra starea de slabiciune fizica insotita de o oboseala, imbunatatind starea de sanatate a pacientului
- poate incetini procesul de blocare al unei articulatii
ENDOCRINOLOGIE
Plasmafereza poate inlatura hormonii tiroidieni circulanti in Hipertiroidie.
Beneficiile tratamentului prin plasmafereza (terapie adjuvanta):
- se poate diminua hiperhidroza (transpiratie in exces)
- se pot ameliora starea de tremor si senzatia de mancarime la nivelul intregului corp
- se poate regla toleranta la caldura sau intoleranta la frig
NEFROLOGIE
Plasmafereza este utilizata ca terapie adjuvanta in tratarea formelor severe de Glomerulonefrita. In cazul in care exista o afectare a sistemului nervos sau exista o insuficienta renala care progreseaza rapid, se poate utiliza tehnica prin plasmafereza care curata plasma.
Beneficiile tratamentului prin plasmafereza (terapie adjuvanta):
- se pot reduce edemele pleoapelor, din regiunea lombară şi de la glezne
- poate scade tensiunea arteriala
Unde se poate realiza Plasmafereza?
In Laboratorul Gral Colentina procedura este realizata de Dr. Cornelia SIARA, Medic Primar Medicina de Laborator, Doctor in Stiinte Medicale, cu supraspecializare in medicina transfuzionala si competenta in transfuzii. Cu experienta de peste 35 de ani in domeniu, doamna doctor Cornelia Siara este cunoscuta ca fiind „singurul medic din România care efectuează aproape zilnic plasmafereză terepeutică, cu o bogată practică şi cazuistică în acest domeniu”, asa cum este mentionat de dr. Constantin Bălăeţ, coordonator al Conferinţei naţionale „Plasmafereza terapeutică“ din cadrul Congresului naţional de Medicină de laborator 2013.
In Laboratorul Gral Colentina se foloseste pentru plasmafereza metoda de separare a plasmei sanguine prin centrifugare utilizand un separator automat de tip HAEMONETICS MCS 3p. Astazi, aceste tipuri de separatoare sunt utilizate de toate bancile de sange din tara, pentru separarea plasmei in vederea producerii de preparate folosite in transfuzie.
Pentru detalii suplimentare şi programări puteţi suna la Call Center: 021-323.00.00 sau puteti utiliza formularul de contact.