Afectiunile la care sunt predispuse persoanele ce consuma alimente in exces
Doresc sa aflu mai multe detalii
Complicatiile obezitatii
Este de preferat sa nu se realizeze excese alimentare, deoarece orice aport caloric ridicat, indiferent de predominenta tipului de macronutrient consumat in exces, intervine in declansarea excesului ponderal.
Cateva dintre complicatiile obezitatii sunt:
- ateroscleroza sistemica
- boala varicoasa
- afectiuni ale articulatiilor
- guta
- hipertensiune arteriala
- litiaza biliara
- litiaza renala
- cancere
- tulburari psihosociale
Lipidele
Lipidele sunt cele mai calorigene alimente (contin de doua ori mai multe calorii comparativ cu glucidele sau proteinele), sunt foarte placute la gust si pot produce foarte usor un surplus ponderal, factor favorizant in aparitia diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale si chiar cancerului.
Excesul de prajeli, fast-food, dulciuri, carne grasa, ulei, unt, margarina, untura, icre, lactate grase, si alte preparate bogate in grasimi saturate, cresc nivelul colesterolului din sange (in special a LDL colesterolului, colesterolul “rau”), care se va depune pe vase (proces numit aterogeneza) si va favoriza aparitia bolilor cardio-vasculare.
Proteinele
Excesul de proteine poate fi frecvent intalnit la persoanele care doresc sa slabeasca, sau care fac sport si vor sa-si creasca masa musculara.
Carbohidratii
Consumul excesiv de carbohidrati este periculos atunci cand sunt ingerate alimente cu indice glicemic crescut, de tipul glucidelor simple, rafinate (zahar, miere, prajituri, fainoase). Acestea sunt puternic generatoare de tesut gras, prin stimularea secretiei de insulina. In timp, daca nivelul de insulina este mentinut crescut o perioada indelungata, se va instala rezistenta la insulina, care va duce la aparitia diabetului zaharat.
In cazul persoanelor cu diabet zaharat este interzis aportul de glucide simple si sunt recomandate glucidele cu absorbtie lenta, de tipul legumelor, cerealelor integrale, produsele lactate si anumitor fructe.
Sfatul specialistului
Dr. Pavel Cristina Ioana, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca este contraindicat consumul crescut de proteine persoanelor
care sufera de afectiuni renale sau boli care pot duce la declinul functiei renale (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, rinichi polichistic).
Consumul excesiv de proteine, pe termen scurt, poate avea ca efecte adverse greata si constipatia, iar pe termen lung favorizeaza aparitia atacurilor de guta si a calculilor renali, la anumite persoane, in special la barbati.
Consumul crescut de carne rosie sau carne procesata este asociat cu incidenta crescuta a cancerului colorectal. De aceea, la aceste persoane, nu se recomanda un consum excesiv de proteine, predominant din surse vegetale.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).