Alergiile de primavara
Doresc sa aflu mai multe detalii
Bolile alergice
Bolile alergice devin de la an la an mai frecvente, astazi aproximativ 20% din populatia mondiala si 25 % din populatia europeana sufera de alergii, fiind afectate persoane de orice varsta, dar cu precadere copii, adolescenti si adulti tineri.
Cele mai frecvente alergii sunt cele determinate de alergenii din aer, primavara fiind implicate mai ales polenurile de la pomi si de la plantele graminee.
Alergia la polen (polinoza sau febra fanului) are in Romania caracter sezonier si se poate manifesta ca rinita alergica, conjunctivita alergica, rinoconjunctivita alergica sau astm alergic. Particulele de polen care produc alergii sezoniere sunt in marea lor majoritate de dimensiuni mici si provin de la plante anemofile (ce polenizeaza cu ajutorul vantului), in timp ce polenurile plantelor entomofile (plante cu flori viu colorate, polenizate de insecte) sunt mai mari si mai grele si au importanta redusa in polinoza.
Principalele sezoane polenice in Romania sunt:
- februarie - mai: sezonul polenului de arbori si arbusti timpurii, in special din familia Betulaceae (alun, arin, mesteacan)
- aprilie - iulie: sezonul polenului de graminee salbatice (firuta, timoftica, paius rosu, golomat, vitelar, ovascior, iarba de gazon, iarba campului etc.) si al polenului gramineelor de cultura (secara, ovaz, orz, grau)
- iulie - septembrie: sezonul polenului de buruieni (ambrozie, macris marunt, patlagina ingusta, urzica mare si in special pelinarita sau pelinul negru).
Pacientii cu manifestari in perioada zborului pufului de plop sunt in cea mai mare parte sensibilizati de fapt la polenul de graminee. Uneori, durata manifestarilor alergiei la polen poate fi mai lunga la pacientii cu mai multe tipuri de sensibilizari.
Principalele acuze ale pacientilor alergici la polen sunt:
- stranut, mancarime de nas (prurit nazal), nas care curge apos (rinoree apoasa), nas infundat (obstructie nazala bilaterala, alternanta), sugerand rinita alergica
- mancarime in cerul gurii (prurit palatinal) si in ureche (prurit otic), oboseala (fatigabilitate), durere de cap (cefalee), lipsa poftei de mancare (anorexie), scaderea sau lipsa mirosului (hiposmia sau anosmia)
- lacrimare, mancarime de ochi (prurit conjunctival), ochi rosii (eritem/hiperemie conjunctivala bilaterala) sau pleoape umflate (edem conjunctival/chemosis), sugerand conjunctivita alergica
- tuse, respiratie suieratoare (wheezing), senzatie de sufocare (dispnee) sau de constrictie a pieptului (constrictie toracica), sugerand astmul alergic, toate aceste simptome fiind reversibile spontan sau cu tratament
La unii pacienti exista o reactivitate incrucisata intre polenurile aeropurtate si alergene alimentare fiind posibila aparitia unor manifestari clinice de alergie alimentara, inclusiv sindrom de alergie orala sau chiar anafilaxie. Reactiile incrucisate cu alimente pot surveni oricand pe parcursul anului.
In functie de tipul polenului care provoaca reactia alergica, alimentele susceptibile de a crea reactii incrucisate sunt:
- Polen de arbori: foarte multe legume, fructe, nuci, cartofi, telina, alune, mere, pere, piersici, cirese
- Polen de graminee: banane, seminte de floarea soarelui, castraveti, pepene galben
- Polen de ierburi: piersici, telina, pepene verde, rosii si portocale
Manifestarile clinice
Manifestarile clinice ale rinitei apar in grade diferite de severitate, in formele usoare multi pacienti isi ignora simptomele, insa in formele moderat severe le este afectata calitatea vietii prin perturbarea somnului, a activitatii profesionale sau scolare, a activitatilor zilnice, sportive si in aer liber.
Clasificarea rinitei alergice
Intermitenta
simptome (<4zile / saptamana sau < 4 saptamani)
Persistenta
simptome (> 4zile / saptamana si > 4 saptamani)
Usoara
Somnul este normal, activitatile zilnice, activitatile de timp liber, munca si scoala sunt neafectate.
Nici un simptom deranjant
Moderat – Severa
Somn alterat, deteriorarea activitatilor zilnice, sportive si a celor de timp liber.
Probleme survenite la locul de munca sau la scoala. Simptome deranjante.
La pacientii cu simptome sugestive de alergie la polen este necesara e testarea alergologica, care se poate efectua la orice varsta. Testele alergologice se pot efectua cutanat (tehnica prick - nedureroasa, ieftina rapida) sau seric (recoltare de sange venos, tehnici diferite de laborator, costuri mai mari).
Tratament
Tratamentul rinitei alergice la polen combina evitarea expunerii la polen, farmacoterapia si imunoterapia.
Tratamentul medicamentos in cazul rinitelor persistente cu simptome moderat severe se vor recomanda de prima intentie corticosteroizi intranazali asociati cu antihistaminice sau antagonisti ai receptorilor de leucotriene.
Pacientii vor fi reevaluati dupa 2-4 saptamani de tratament. In cazul in care simptomele au fost controlate se va mentine tratamentul pentru inca o luna. In cazul in care simptomele nu au fost controlate se va reevalua diagnosticul, complianta pacientului si se va evalua posibilitatea existentei unor infectii.
Pacientii cu rinita persistenta moderat severa vor fi investigati suplimentar pentru evidentierea unui posibil astm bronsic asociat ce va necesita asocierea medicatiei antiastmatice corespunzatoare nivelului de boala. Pacientii cu conjunctivita asociata rinitei vor primi tratament cu antihistaminice oral sau antihistaminice intraocular.
Imunoterapia alergen specifica este singura terapie ce poate modifica cursul natural al bolii alergice. Aceasta se poate efectua la pacienti selectati la care s-a dovedit anterior mecanismul alergic al bolii si numai dupa respectarea stricta a indicatiilor si contraindicatiilor de administrare. Se poate efectua pacientilor cu varste de peste 5 ani, durata tratamentului fiind de minim 3 ani – maxim 5 ani.
Sfaturile specialistului
Dr. Monica Schifirnet, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare ne spune ca “Pentru reducerea expunerii la polen, pacientii sunt sfatuiti sa stea cat mai putin afara in sezonul de inflorire a plantelor la care sunt alergici, sa poarte ochelari pentru a scadea depunerea pe conjunctive a polenului, in perioadele cu simptome sa se spele cat mai des pe fata si pe par, sa tina cont ca parul lung, mustata si barba permit aderarea unei cantitati mari de polen deci nu sunt recomandate.
Pe timp calduros si cu vant sa tina usile si ferestrele inchise, in masina sa tina geamurile inchise, sa nu tina plante inflorite in casa, sa nu consume miere, faguri de miere si propolis, deoarece agraveaza simptomele alergice. Sa-si planifice concediul astfel incat sa nu coincida cu perioada de inflorire a plantelor la care sunt alergici, sa evite activitatile in aer liber atunci cand nivelul de polen este foarte ridicat (dimineata), sa evite cositul sau taierea/tunsul ierbii”.
In final, trebuie subliniat ca alergia la polen este in continua crestere ca prevalenta atat la nivel mondial cat si in Romania, afecteaza calitatea vietii pacientilor, performantele scolare sau productivitatea muncii, afecteaza atat copiii cat si adultii, se asociaza frecvent cu conjuctivita alergica (70% din cazuri ) si cu astmul bronsic (40% din cazuri ) insa poate fi controlata foarte eficient cu medicatia adecvata.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).