Anestezia generală - ce este, când se aplică și ce alte particularități prezintă
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Prin anestezie generală se înțelege acea procedură medicală cu ajutorul căreia un pacient este indus într-o stare de lipsă a conștienței, într-un mod controlat și reversibil, pentru a permite realizarea unor intervenții invazive. Există mai multe metode de inducere și menținere a anesteziei generale, în funcție de tipul de operație realizat, precum și de durata acesteia. Recuperarea dintr-o anestezie generală este treptată, însă de scurtă durată și totală.
Citește mai departe despre ce înseamnă mai exact o anestezie generală și în ce constă procedura, când se optează pentru aceasta, care sunt principalele indicații și contraindicații, precum și în ce constau pregătirea preoperatorie și recuperarea postoperatorie.
- Anestezie generală - ce este și cum se realizează (tipuri anestezice)
- Indicații anestezie generală
- Complicațiile anesteziei generale. Moarte anestezie generală
- Pregătirea preprocedurală. Recomandări și interdicții. Fumatul înainte de anestezie
- Recuperare după anestezie generală. Efectele anesteziei generale pe termen lung
Anestezie generală - ce este și cum se realizează (tipuri anestezice)
Anestezia generală reprezintă acea metodă de inducere medicamentoasă (prin substanțe anestezice), controlată, a unei stări de lipsă a conștienței, ce permite realizarea actului chirurgical într-un mod nedureros pentru pacient și care îi permite chirurgului un acces facil și complet către zonele de interes.
În general, anestezia generală este indicată în cazul operațiilor lungi, laborioase și care necesită un acces mai extins față de intervențiile chirurgicale limitate (ex: operațiile pe inimă, oncologice vs intervenții ce necesită doar rahianestezie).
În anestezia generală, sunt folosite diferite tipuri de anestezice care au proprietatea de a bloca transmiterea nervoasă din periferie către sistemul nervos central, astfel că pacientul nu simte durerea, iar musculatura sa se poate relaxa.
Cum se aplică anestezia generală
Pentru început, medicul anestezist administrează anestezicul fie sub formă intravenoasă, fie prin intermediul unei măști cu gaz (acestea sunt principalele tipuri de anestezie generală). Pacientul intră, astfel, într-o stare asemănătoare unui somn profund.
Optarea pentru anestezie intravenoasă sau prin mască cu gaz este o decizie a medicului anestezist, raportată la caracteristicile particulare ale fiecărui pacient în parte. De exemplu, de cele mai multe ori, o anestezie generală la copii se realizează prin masca cu gaz, în timp ce la adulți poate fi mai des întâlnită cea intravenoasă.
Ulterior, când se obține confirmarea obiectivă a faptului că pacientul este sub efectul anestezicului și este inconștient, un tub este inserat de-a lungul traheei (intubația orotraheală), pentru a permite furnizarea de oxigen pe parcursul întregii proceduri chirurgicale, precum și pentru a reduce riscul de aspirație a secrețiilor la nivel pulmonar.
În timpul intervenției, medicul anestezist monitorizează constant parametrii vitali și specifici ai pacientului și face ajustările necesare, pentru a menține efectul anesteziei cât este nevoie (inclusiv prelungirea efectului în cazul în care operatia durează mai mult decât a fost estimat).
La finalul intervenției chirurgicale, efectul anesteziei este oprit, iar pacientul este trezit într-un mod controlat de sub efectul acesteia, respectându-se un protocol anestezie generală.
Indicații anestezie generală
În general, indicațiile anesteziei generale se realizează în raport cu cele ale anesteziei locale/ rahianesteziei, acestea fiind principalele două tipuri de anestezii.
Astfel, anestezia generală este metoda preferată în următoarele cazuri:
- Operația va fi de lungă durată - precum cele cardiovasculare (ex: cât durează o operație pe cord deschis), operațiile oncologice; în acest caz, efectele anesteziei locale și rahianesteziei nu sunt suficiente;
- Intervenția chirurgicală se realizează în zona toracelui și, astfel, respirația poate fi afectată în lipsa intubației;
- Intervenția presupune un nivel ridicat de durere - pacientul poate suporta procedura doar dacă este anesteziat complet;
- Operația presupune o pierdere mai mare de sânge;
- Pacientul este un copil - copiii sunt mai neliniștiți și/ sau speriați, astfel că este mai ușor să se intervină sub anestezie generală față de locală.
Întotdeauna, înaintea unei anestezii generale, este necesară consultația preanestezică, în cadrul căreia se evaluează întreg istoricul medical al pacientului, precum și starea lui curentă de sănătate. În acest fel, se poate identifica gradul de siguranță al inducerii anesteziei, iar sănătatea pacientului nu este pusă în pericol.
Complicațiile anesteziei generale. Moarte anestezie generală
De cele mai multe ori, anestezia generală efectuată cu acordul medicului anestezist (în urma consultației preoperatorii) nu prezintă complicații și recuperarea este una completă și destul de rapidă.
Totuși, în situații extrem de rare, pot exista anumite complicații ce trebuie comunicate pacientului cu scopul obținerii unei alegeri complet informate și asumate. Printre principalele complicații ce pot exista se numără:
- Reacție alergică (tip anafilactic) la anestezicul ales;
- Trezirea în timpul operației (accidental awareness) - poate presupune o stare de conștiență parțială sau poate permite durerii să fie resimțită (în cazuri foarte rare);
- Moarte - extrem de rar.
Pregătirea preprocedurală. Recomandări și interdicții. Fumatul înainte de anestezie
Pregătirea anterioară unei anestezii generale (ex: pregătirea pentru operația de colecist) este extrem de importantă. Prin intermediul acesteia, medicul anestezist află toate informațiile medicale necesare și ia decizii cu privire la siguranța unei anestezii de acest tip la pacientul în cauză, precum și la tipul de anestezic ce trebuie utilizat.
În cadrul unei pregătiri pentru o anestezie generală, medicul va avea nevoie să cunoască istoricul pacientului, precum și starea sa curentă de sănătate (inclusiv tratamentele medicamentoase). Principalele informații și observații clinice necesare includ:
- Greutatea, înălțimea și vârsta - esențiale pentru ajustarea dozelor de anestezic;
- Statusul de fumător;
- Dacă au fost consumate alcool și/ sau alte substanțe ce ar putea interfera cu anestezicele (ex: droguri);
- Aspectul cavității bucale și al căilor aeriene superioare (pentru intubare anestezie generală);
- Gradul de flexibilitate a coloanei vertebrale - în special la nivelul gâtului;
- Alte informații adaptate în funcție de caz (ex: patologii ce necesită o atenție suplimentară).
Adesea, medicul anestezist va cere ca pacientul să nu mănânce în seara ce precede intervenția chirurgicală, precum și în dimineața intervenției. De asemenea, va recomanda oprirea temporară a anumitor tratamente medicamentoase și, foarte important, renunțarea la fumat anterior și după momentul intervenției.
Recuperare după anestezie generală. Efectele anesteziei generale pe termen lung
Ca urmare a unei anestezii generale, trezirea pacientului se poate realiza fie în blocul operator, fie în cadrul secției de terapie intensivă după operație.
În unele situații, pot fi prezente efecte secundare ale anesteziei generale, ce pot include:
- Stare generală de confuzie și/ sau pierdere a memoriei (adesea doar în primele momente);
- Amețeli;
- Greață și vărsături;
- Dificultăți în reglarea temperaturii corporale;
- Tulburări de micțiune (urinat dificil);
- Durere la nivelul locului de injectare a anestezicului;
- Durere la nivelul cavității bucale și gâtului, asociată și cu răgușeală - ca urmare a intubației.
Toate aceste efecte secundare sunt opționale, fiind posibil ca acestea să fie absente sau insesizabile în cazul unor persoane.
În cât timp te trezești după anestezia generală
Recuperarea după o anestezie generală este, de cele mai multe ori, rapidă, treptată, desfășurându-se pe parcursul a 24, maximum 48 de ore. Aceasta depinde adesea de durata și complexitatea intervenției chirurgicale (în cât timp se elimină anestezicul din organism), precum și de anestezicele folosite.
După o anestezie generală, medicul va oferi recomandări cu privire la aspecte importante pentru zilele imediat următoare intervenției, în special alimentația după anestezie generală. De asemenea, medicul face recomandări privitoare la efortul fizic, tratamentele medicamentoase și consumul de alcool.
În concluzie, anestezia generală este o procedură medicală ce permite realizarea unor intervenții chirurgicale complexe, asigurând confortul și siguranța pacientului în tot acest timp. Riscurile asociate sunt rare, efectele secundare sunt temporare, iar recuperarea este una rapidă și completă.
Bibliografie:
- Anestezia generală https://www.nhs.uk/conditions/general-anaesthesia/
- Despre anestezia generală https://www.asahq.org/madeforthismoment/anesthesia-101/types-of-anesthesia/general-anesthesia/
- Particularități https://www.medicalnewstoday.com/articles/265592#local-vs-general
- Generalități https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15286-anesthesia
- Pregătire și recuperare https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/anesthesia/about/pac-20384568#:~:text=General%20anesthesia%20is%20a%20combination,and%20inhaled%20gasses%20(anesthetics).
- Informații anestezie generală https://emedicine.medscape.com/article/1271543-overview