Artroza, vremea si medicul
Doresc sa aflu mai multe detalii
Despre artroza
Dr. Cristina Sava, Medic Primar Medicina Interna / Medic Specialist Reumatologie in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare, ne vorbeste despre artroza.
Multi dintre noi isi amintesc de bunicile, altfel forfotitoare si active, inganand cu obida in zilele cu ploi reci si lungi de toamna “mi-a intrat ploaia in oase” sau “ma dor incheieturile ... o sa ploua”. Sunt sintagme asemanatoare care pot fi auzite frecvent chiar si de la cei ce nu au atins inca varsta a treia.
Toate aceste persoane, aparent “meteo-sensibile”, se plang de greutate la miscari, dureri la una sau mai multe articulatii (solduri, spate, genunchi, glezne, talpile picioarelor). Aparitia a unei astfel de simptomatologii nu este nicidecum cauzata de vreme, ci de una sau mai multe boli aflate in diferite stadii de evolutie si gravitate, unele invalidante. Dar, inca de pe vremea romanilor, fenomene de acutizare a simptomelor la care ne referim a fost corelata cu anumite modificari meteorologice presupuse ca factori favorizanti.
Tinerii si adultii de varsta mijlocie, cei sanatosi, nu prezinta insa manifestari ca cele de mai sus, nici in general, nici la schimbari climatice, dar, pe masura ce se apropie de varsta a treia, multi incep sa acuze aparitia lor.
Artroza este data de degradarea lenta a cartilajelor articulare, pana la distrugerea si disparitia lor, ceea ce conduce la modificari ale mecanicii articulare ajungandu-se la aparitia fenomenului de miscare dureroasa “os pe os”, cu erodarea si distrugerea ireversibila a intregii articulatii. Boala se poate instala si timpuriu in prezenta unor factori favorizanti cum ar fi traumatismele, obezitatea, sedentarismul, modificarile endocrine, factorii genetici.
In urma investigatiilor medicale care trebuie sa diferentieze corect cele mai mult de 100 de boli inflamatorii ale articulatiilor, unele afectand grav pielea, muschii, sau alte organe plus alte boli „ne-reumatismale”, se constata ca acestia sufera de artroza (osteoartrita) boala frecventa la pacientii de varsta a treia care nedescoperita la timp si tratata incorect poate evolua grav in detrimentul pacientului.
Simptome si tratament
Principalele simptome sunt durere de diferite grade (functie de stadiul bolii): tumefieri ale articulatiilor, disconfort la miscare, anchiloza, invaliditate. Oboseala nu este specifica artrozei. Cunoasterea factorilor favorizanti permite preventia instalarii timpurie a bolii sau incetinirea evolutiei acesteia. Artroza nu se vindeca. Prin diagnosticare precoce si tratare corecta, evolutia bolii se poate incetini, iar starea de confort a pacientului se poate imbunatati.
Metodele de tratament sunt diverse functie de stadiul bolii, varsta, boli colaterale. Tratamentul poate merge de la cel medicamentos in stadiile precoce sau mai avansate neinvalidante, pana la cel chirurgical in situatiile grave. In paralel se urmareste eliminarea sau diminuarea factorilor favorizanti.
Tratamentul trebuie realizat sub stricta monitorizare medicala automedicatia “din auzite” dovedindu-se periculoasa.
Impactul vremii asupra artrozei
In ceea ce priveste impactul vremii asupra artrozei nu exista o concluzie unanima a studiilor stiintifice desi este recunoscut ca multi suferinzi prognozeaza schimbarile de vreme in sensul ca accentuarea simptomatologiei precede schimbarile meteo.
Exista insa o opinie unanima in lumea stiintifica medicala anume ca: durerile articulare (de intensitate usoara, medie, severa) spontane sau aparent corelate cu modificarile climatice necesita prezentarea cat mai rapid la medic pentru diagnosticare, stadializare si tratament corespunzator. In egala masura pacientilor (care se stiu cu artroza) li se recomanda prezentarea periodica la medic chiar si in cazul cand nu li se inrautateste simptomatologia pentru evaluarea starii lor de sanatate, monitorizarea bolii si preventia agravarii acesteia.
Daca va confruntati cu situatii similare, va puteti programa pentru un consult la Dr. Cristina Sava, Medic Primar Medicina Interna / Medic Specialist Reumatologie in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).