Ateroscleroza
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Despre ateroscleroza
Ateroscleroza reprezinta o remaniere la nivelul intimei arterelor de calibru mare si mediu. Consta intr-o acumulare focala de lipide, glucide complexe, sange, tesut fibros si depozite calcare ce are ca si consecinta ingustarea progresiva a lumenului.
Artera normala are o structura trilaminara:
Artera normala are o structura trilaminara:
- Intima, formata din celulele endoteliale cu rol de glanda paracrina
- Media, formata din celulele musculare netede, limitanta elastica interna si externa, mucopolizaharide si reteaua de collagen
- Adventicea, formata din tesut conjunctiv
Aprofundarea biologiei vasculare a aterosclerozei va ajuta clinicianul sa inteleaga mai bine aceasta patologie. Contactul pe care il avem zilnic cu aceasta boala ne face sa credem ca o intelegem mai bine decat in realitate. Insa stim oare suficient? Intelegem de ce anumite zone sunt atinse preferential? De ce doar in anumite momente apare exprimarea clinica a aterosclerozei? De ce uneori apar ingustari ale lumenului, si alteori modificari anevrismale? Stim astazi ca sunt atinse preferential arterele coronare, carotide, crosa aortei, arterele femurale si, intr-o mai mica masura, arterele renale.
Factorii de risc pentru dezvoltarea aterosclerozei
- diabetul, hipertensiunea arteriala, tabagismul, dislipidemia
- endocrini (obezitatea, menopauza)
- genetici (antecedente familiale)
- de mediu (sedentarism, stres, agenti infectiosi)
Factorul promotor major este inflamatia peretelui arterial, iar stimulul principal este disfunctia endoteliala. Aceasta determina o permeabilitate endoteliala crescuta cu patrunderea LDL (low density lipoproteins) in intima. Ulterior endoteliul exprima molecule de adeziune de tipul VCAM-1, ICAM-1 si selectine care favorizeaza recrutarea si acumularea leucocitelor (monocite si limfocite T) in peretele vascular. Se formeaza striurile lipidice, celulele spumoase si miezul lipidic, iar ulterior are loc formarea invelisului fibros.
Leziunile se dezvolta focal, cu predilectie in partea proximala a arterelor, dupa bifurcatii sau dupa emergenta unor ramuri arteriale. S-a observat ca arterele fara multe ramuri tind sa nu dezvolte ateroscleroza.
Evolutia aterosclerozei dureaza mai multi ani, timp in care pacientul este asimptomatic. Cel mai probabil lipsa simptomelor se datoreaza unui remodelaj exterior (pozitiv). Ulterior prin remodelajul negativ apare stenoza lumenului. La o stenoza >60% se produc limitari ale fluxului in conditii de cerere crescuta (de exemplu angina stabila).
Metode de preventie
- metode igieno-dietetice, un element cheie in preventie
- controlul factorilor de risc: opritul fumatului, tratamentul HTA si al diabetului
- medicamente hipolipemiante: statine, fibrate
- medicamente ce permit reducerea complicatiilor –antiagregantele
Dr. Puiu Georgiana, Medic Specialist Cardiologie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca este bine de retinut ca peste 50% din bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite printr-un control adecvat al factorilor de risc.
Pentru detalii si programari puteti suna la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00 sau completati formularul de mai jos.