Biopsia ficatului - puncția hepatică și biopsia țesutului
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Puncția hepatică, completată de biopsia ficatului, reprezintă o procedură medicală exploratorie extrem de utilă în practica medicală, datorită capacității ei de a oferi o certitudine diagnostică referitoare la gradul de severitate al unei leziuni hepatice. În cadrul unei puncții-biopsii hepatice, este prelevată o probă de țesut hepatic, urmând să fie prelucrată și analizată în cadrul unui examen histopatologic. Rezultatul acestui examen va putea confirma suspiciunea diagnostică.
Află mai departe ce este mai exact biopsia hepatică, în ce situații este indicată, care sunt tehnicile prin care este prelevată biopsia ficatului, ce pregătire este necesară din partea pacientului, precum și care sunt beneficiile și riscurile unei astfel de proceduri.
Află mai departe ce este mai exact biopsia hepatică, în ce situații este indicată, care sunt tehnicile prin care este prelevată biopsia ficatului, ce pregătire este necesară din partea pacientului, precum și care sunt beneficiile și riscurile unei astfel de proceduri.
- Ce este biopsia hepatică - diferența dintre puncție și biopsie
- Când se recomandă biopsia ficatului
- Potențiale riscuri asociate procedurii
- Pregătirea pacientului - ce este de făcut
- Cum se realizează biopsia ficatului - sub ghidaj sau prin laparotomie
- Recuperarea postprocedurală
Ce este biopsia hepatică - diferența dintre puncție și biopsie
Biopsia hepatică (sau biopsia ficatului) reprezintă o procedură diagnostică ce presupune prelevarea unei probe de țesut hepatic, cu scopul trimiterii către laborator și analizării ei în cadrul unui examen histopatologic.
Puncția hepatică reprezintă modul prin care este abordată și realizată prelevarea probei de țesut, cu ajutorul unui ac special de puncție. Chiar dacă cele două denumiri pot fi confundate și/sau utilizate cu același sens, este important să se cunoască diferența dintre ele.
Când se recomandă biopsia ficatului
Biopsia hepatică este un tip de test paraclinic ce poate fi recomandat ca etapă finală a unui proces diagnostic extensiv, ce nu poate fi clarificat și încheiat fără dovada unei leziuni la nivel tisular.
În general, atunci când un pacient prezintă o simptomatologie ce sugerează o afectare la nivel hepatic (ficat mărit în volum, icter) și/sau când analizele de laborator sunt considerabil modificate, medicul poate suspiciona una sau mai multe patologii ce necesită confirmare prin biopsie.
De asemena, există afecțiuni care pot fi identificate fără ajutorul biopsiei. Totuși, este crucială determinarea gradului de afectare a țesutului hepatic, fapt ce poate fi evaluat cu certitudine doar prin intermediul unei biopsii.
Printre patologiile hepatice ce necesită confirmarea diagnostică sau evaluarea gradului de severitate al leziunilor prin biopsie se numără:
- Hepatita - reprezintă o stare inflamatorie a ficatului, cauzată atât de către virusurile hepatitice, cât și de către anumiți paraziți, consumul excesiv de alcool, precum și cel de droguri; inflamația prelungită determină, în timp, alterarea structurală și funcțională a celulelor hepatice;
- Tumorile hepatice (maligne sau benigne);
- Steatoza hepatică (ficatul gras);
- Hepatita autoimună și cea de cauză metabolică;
- Fibroza hepatică - reprezintă cicatrizarea țesutului hepatic ca urmare a agresiunii.
Potențiale riscuri asociate procedurii
Întrucât biopsia ficatului este o procedură de tip invaziv, este important să se cunoască nu numai beneficiile, ci și riscurile asociate unei astfel de intervenții.
Riscurile pot diferi în funcție de metoda aleasă pentru prelevarea biopsiei (puncție sub ghidaj imagistic CT vs laparotomie exploratorie). La modul general, pacientul trebuie să fie informat cu privire la următoarele posibilități:
- Hemoragia (internă sau externă) - apare la locul puncției și se poate prelungi, astfel că necesită o atenție suplimentară cu scopul opririi ei permanente;
- Apariția echimozelor (vânătăilor) în jurul locului puncției;
- Durere în jurul locului puncției;
- Complicații infecțioase;
- Traumatism la nivelul ficatului sau al unor organe din vecinătate.
Este important de reținut faptul că, deși toate aceste riscuri sunt posibile și trebuie cunoscute, probabilitatea apariției lor este una mică. Medicul chirurg va lua toate măsurile necesare pentru a minimiza, pe cât de mult posibil, probabilitatea apariției complicațiilor.
Pregătirea pacientului - ce este de făcut
Înaintea momentului efectuării biopsiei, este absolut necesară comunicarea clară și deschisă dintre medic și pacient. O relație bună medic-pacient va putea atât să asigure pacientul de faptul că decizia de a efectua biopsia este una necesară și benefică pentru sănătatea sa, cât și să ofere medicului informațiile necesare pentru efectuarea în siguranță a procedurii.
Medicul va prelua istoricul medical (personal și familial) al pacientului. În cadrul acestei anamneze, va pune accent asupra posibilității existenței unor patologii asociate, a unui risc mai mare de sângerare, a unor alergii medicamentoase, precum și asupra unor scheme terapeutice curente.
Pacientul este apoi informat cu privire la desfășurarea intervenției, de la începutul acesteia până la ieșirea din sala de operație și recuperarea postprocedurală.
Pregătirea propriu-zisă a pacientului pentru procedură nu este una complicată. În urma furnizării tuturor informațiilor medicale solicitate de către medic, acesta poate fi rugat să nu mănânce sau să bea în ziua efectuării procedurii.
De asemenea, pentru a evita posibilele riscuri hemoragice, pacientul aflat pe tratament anticoagulant poate fi rugat să ajusteze sau să oprească tratamentul în perioada apropiată intervenției.
Cum se realizează biopsia ficatului - sub ghidaj sau prin laparotomie
Modul prin care este prelevată proba de țesut hepatic poate diferi. Principalele două metode de efectuare a unei biopsii hepatice sunt reprezentate de:
În funcție de patologia prezentată, de recomandarea medicului și, în unele cazuri, de gradul de acceptabilitate a pacientului, se poate opta pentru una din variante în favoarea celeilalte.
Totuși, trebuie reținut faptul că există situații în care patologia impune efectuarea uneia din proceduri (ex: laparotomia exploratorie în suspiciune de tumori maligne sau ciroză).
Biopsia percutanata sub ghidaj CT
Acest tip de procedură este mai ușor de acceptat de către pacienți, întrucât este mai puțin invazivă, este rapidă (aproximativ 30 de minute) și adesea necesită doar aplicarea unui anestezic local și administrarea unui sedativ.
În cadrul acestei proceduri, se folosește un ac special de biopsie, capabil să străbată toate țesuturile până la nivel hepatic și să preleveze o probă fără a o contamina.
CT-ul (computerul tomograf) reprezintă investigația imagistică folosită pentru a ghida traseul acului, astfel încât acesta să pătrundă direct în locul de elecție, traumatizând cât mai puțin țesutul hepatic.
Biopsia prin laparotomie exploratorie
Spre deosebire de puncția sub ghidaj imagistic, biopsia prin laparotomie exploratorie se realizează cu anestezie generală.
Acest fapt nu trebuie totuși să reprezinte un motiv de îngrijorare, întrucât inciziile folosite sunt mici (comparativ cu o operație clasică), iar riscurile sunt, la rândul lor, minime.
În cazul unor patologii precum ciroza avansată, cu un grad considerabil de fibroză sau în cazul suspicionării unor tumori maligne, laparoscopia permite vizualizarea ficatului înaintea prelevării țesutului. Acest avantaj al procedurii permite efectuarea puncției în locul/locurile cu aspectul cel mai sugestiv.
Recuperarea postprocedurală
Rapiditatea cu care se reiau activitățile după efectuarea biopsiei poate depinde de tipul de procedură (sub ghidaj sau prin laparotomie).
Deși ambele proceduri presupun o recuperare rapidă și completă, cea prin laparotomie poate necesita câteva zile în plus, întrucât au fost efectuate incizii, iar anestezia folosită a fost una generală.
Pacientul va fi monitorizat în zilele următoare procedurii, pentru a elimina posibilele complicații infecțioase, hemoragice sau de tip trombotic.
Prin urmare, biopsia hepatică este o procedură extrem de utilă în diagnosticul patologiilor ficatului. Beneficiile sale depășesc cu mult potențialele riscuri asociate, iar recuperarea este una rapidă și facilă, astfel că aceasta reprezintă o investigație de elecție în cazul suspiciunii unei afectări a țesutului hepatic, ce nu poate fi confirmată prin alte metode clinice și paraclinice.
Pentru mai multe informații sau programări ne puteți contacta la 021.323.00.00 sau programandu-va AICI.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Biopsia ficatului https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liver-biopsy/about/pac-20394576#:~:text=into%20your%20liver.-,A%20liver%20biopsy%20is%20a%20procedure%20to%20remove%20a%20small,might%20have%20a%20liver%20problem.
- Generalitati https://www.healthline.com/health/liver-biopsy
- Despre biopsia ficatului https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/liver-biopsy
- Caracteristici https://generalsurgery.ucsf.edu/conditions--procedures/liver-biopsy.aspx
- Procedura https://www.mountsinai.org/health-library/tests/liver-biopsy
- Metode https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/liver-biopsy
27-04-2022
Publicat de:
Cezar Iulian Betianu
, Cezar Iulian Betianu
, Sorin Aldoescu
, Claudiu Anghel
, Raluca Hanes
, Liana Stanescu
,
Clinica Gral Radiologie
, Spitalul OncoFort Pitesti
, Clinica de Diagnostic Gral