Biopsia ganglionara
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Biopsia ganglionara presupune rezectia unuia sau a mai multor ganglioni, cu scopul de a fi examinati la microscopul optic si de a stabili daca exista celule canceroase. Ganglionii reprezinta componente importante ale sistemului limfatic, cu rol in apararea imuna a organelor. In cazul instalarii unui proces tumoral, celulele canceroase pot ajunge la nivelul ganglionilor limfatici si de aici pot migra in tot organismul.
- Tipuri de biopsii ganglionare
- Cand este indicata biopsia ganglionara?
- Pregatirea pentru biopsia ganglionara
- Efectuarea biopsiei ganglionilor limfatici
- Complicatiile biopsiei ganglionare
- Recuperarea dupa biopsia ganglionara
Tipuri de biopsii ganglionare
Biopsia ganglionilor axilari cu ghidaj ecografic
Ganglionii limfatici pot fi usor vizualizati prin intermediul ecografului. Pot fi determinate dimensiunile, dar si modificarile structurale ale acestora. Biopsia este recomandata in cazul pacientelor diagnosticate cu neoplasm mamar, pentru determinarea stadiului de evolutie. Rolul acestei biopsii este de a evalua daca celulele canceroase au migrat si la nivelul sistemului limfatic.
Biopsia ganglionilor cu ghidaj ecografic are avantajul de a prezenta putine complicatii si o recuperare rapida. Studiile au demonstrat si ca sensibilitatea si specificitatea acestei metode sunt foarte crescute, asemanatoare cu cele ale biopsiei ganglionare realizate prin interventie chirurgicala.
Biopsia ganglionilor santinela cu ghidaj ecografic
Acest tip de biopsie se concentreaza pe ganglionul primar, de la nivelul caruia pot disemina celulele canceroase. Ganglionul santinela este primul ganglion care este invadat cu celule canceroase si de la care va porni diseminarea in sistemul limfatic. Astfel, extirparea acestuia va determina daca tumora maligna a afectat si sistemul limfatic. Un rezultat negativ al biopsiei sugereaza ca restul ganglionilor limfatici nu au luat contact cu celulele canceroase.
Realizarea biopsiei ganglionului santinela sub ghidaj ecografic permite o localizare facila a acestuia. Metoda nu este iradianta si permite vizualizarea in timp real a zonei de interes.
Biopsia ganglionilor limfatici cu anestezie locala
Anestezia locala este realizata atunci cand se doreste excizia ganglionilor limfatici situati superficial. In cadrul acestui tip de biopsie, pacientul este treaz si constient de ceea ce se intampla in jurul sau.
Biopsia percutanata ganglionara sub ghidaj imagistic CT
Biopsia percutanata sub ghidaj CT (tomografie computerizata) necesita o pregatire mai laborioasa a pacientului. Astfel, este necesar a fi efectuate:
- hemoleucograma;
- teste pentru evaluarea coagularii.
Acest tip de biopsie cutanata permite o vizualizare mai completa a regiunii invecinate ganglionilor limfatici, dar si o localizare mai precisa a acestora. Biopsia sub ghidaj CT este recomandata de catre medicul specialist, in functie de particularitatile medicale ale fiecarui pacient.
Biopsia ganglionara laparoscopica
In cadrul biopsiei ganglionare, laparoscopul este utilizat pentru a permite accesul la ganglionii aflati in cavitatea abdominala. Aceasta tehnica presupune realizarea unor incizii, prin intermediul carora sunt introduse trocare ce contin:
- camera (permite vizualizarea in interiorul cavitatii abdominale);
- pensa (are rol in fixarea ganglionului limfatic);
- acul sau alt instrument care preleveaza ganglionul total sau partial.
Cand este indicata biopsia ganglionara?
Biopsia ganglionara este recomandata cand:
- marirea volumului ganglionilor limfatici persista un timp indelungat;
- in cadrul metodelor imagistice sunt evidentiati ganglioni mariti in dimensiuni;
- se doreste a se identifica diseminarea celulelor canceroase la nivel limfatic (se rezeca ganglionul santinela - primul ganglion in care celulele canceroase migreaza din tumora).
Pregatirea pentru biopsia ganglionara
Inainte de a fi realizata aceasta procedura, medicul ii explica pacientului in ce consta aceasta investigatie, de ce este realizata si ce posibile complicatii pot aparea. Este important ca pacientul sa ofere informatii despre:
- istoricul medical;
- tratamentele pe care le urmeaza;
- tulburarile de coagulare sau alte patologii;
- alergii cunoscute.
Este important de mentionat ca unele medicamente pot creste riscul aparitiei complicatiilor, precum sangerarile. Dintre acestea fac parte anticoagulantele orale. De aceea, medicul poate recomanda inlocuirea acestora cu alte medicamente.
De asemenea, inainte cu cateva ore de realizarea procedurii, pacientul este rugat sa nu consume alimente sau lichide.
Efectuarea biopsiei ganglionilor limfatici
Prelevarea ganglionilor limfatici se realizeaza sub anestezie locala sau generala, in functie de zona de interes. Initial, se realizeaza antisepsia ariei de lucru. Ulterior, prin diferite tehnici alese de catre medicul specialist, se preleveaza ganglionii limfatici. Acestia sunt stocati in recipiente speciale, ce sunt trimise la laborator pentru a fi analizati.
Durata medie pentru efectuarea biopsiei ganglionilor limfatici este de aproximativ 30 de minute. Aceasta se poate prelungi in functie de numarul ganglionilor si zona de unde sunt prelevati.
Rezultatele acestei investigatii sunt eliberate in aproximativ 5 zile.
Complicatiile biopsiei ganglionare
Biopsia ganglionara este o investigatie care nu este insotita de multe complicatii. Printre cele mai frecvente complicatii se afla:
- durere;
- hemoragie;
- infectie;
- lezarea tesutului invecinat (nervi);
- tumefactie (cauzata de perturbarea circulatiei lichidului limfatic).
Recuperarea dupa biopsia ganglionara
Recuperarea dupa aceasta investigatie variaza in functie de tipul de biopsie ales de catre medicul specialist. Astfel, in cazul biopsiei realizate sub ghidaj ecografic sau CT, durata de recuperare este mai scurta comparativ cu cea a biopsiei realizate prin metoda laparoscopica sau prin interventie chirurgicala.
Este indicat ca in primele zile dupa efectuarea biopsiei, pacientul sa nu realizeze eforturi fizice de intensitate ridicata. Important este ca pacientul sa respecte recomandarile medicului, pentru o recuperare cat mai completa si cu cat mai putine complicatii.
Pentru a afla mai multe informatii despre aceasta procedura, cand este indicata si cum se realizeaza, apelati la specialistii Clinicii Gral.
Pentru mai multe informații sau programări ne puteți contacta la 021.323.00.00 sau programandu-va AICI.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
www.medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/ency/article/003933.htm
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/lymphadenitis
www.cancer.gov, https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/staging/sentinel-node-biopsy-fact-sheet
Topal U. et al., 2005, Role of ultrasound-guided core needle biopsy of axillary lymph nodes in the initial staging of breast carcinoma, European Journal of Radiology, 56:382-385.
27-04-2022
Publicat de:
Gabriel Gogescu
, Cezar Iulian Betianu
, Cezar Iulian Betianu
,
Clinica de Diagnostic Gral
, Clinica Gral Radiologie
, Spitalul OncoFort Pitesti