Biopsia - Cum combatem anxietatea legată de biopsie?
Doresc sa aflu mai multe detalii
- Ce este biopsia?
- De ce se face biopsia?
- Tipuri de biopsie
- Organele la nivelul cărora se poate efectua biopsia
- Diferența dintre puncție și biopsie
- Pregătire înainte de biopsie
- În cât timp e gata rezultatul la biopsie?
- Cum combatem frica/ anxietatea legată de biopsie?
- Interpretare rezultat biopsie
Ce este biopsia?
Biopsia este o procedură medicală care presupune prelevarea unei porțiuni de țesut. În cadrul biopsiei, poate fi prelevat și lichid, dacă este necesar. Metodele prin care se realizează diferă în funcție de zona de unde se dorește efectuarea biopsiei.
După prelevarea probei de țesut, aceasta este trimisă la laboratorul de anatomie patologică. Acolo, va fi vizualizată la microscopul optic de către medicul anatomopatolog. De asemenea, țesutul poate fi prelucrat prin diferite tehnici, cu scopul de a obține cât mai multe informații relevante din punct de vedere medical.
De ce se face biopsia?
Deși este o tehnică invazivă sau minim invazivă, biopsia este esențială pentru stabilirea diagnosticului anumitor patologii. Prin intermediul biopsiei, este evaluată structura celulelor din diferite țesuturi, formațiunile prezente și particularitățile acestora.
Biopsia poate fi utilă în următoarele situații:
- diagnosticul cancerului;
- stadializarea procesului neoplazic;
- determinarea bolilor inflamatorii;
- identificarea infecțiilor;
- evaluarea bolilor hepatice;
- determinarea patologiilor de la nivel tegumentar;
- stabilirea bolilor renale.
Tipuri de biopsie
Biopsia poate fi realizată prin mai multe tehnici. Alegerea acestora este făcută de medic, în funcție de:
- starea medicală a pacientului;
- zona de unde se dorește a fi realizată biopsia;
- patologia suspectată;
- tipul de țesut.
În funcție de metoda utilizată pentru a preleva proba de țesut, există următoarele tipuri de biopsii:
- biopsie prin aspirație;
- biopsie prin incizie;
- biopsie prin excizie.
Biopsia prin aspirație
Biopsia prin aspirație constă în prelevarea unei porțiuni reduse de țesut sau de lichid. Este o procedură mai puțin invazivă, realizându-se prin intermediul unui ac. În funcție de zona de unde se prelevează, se poate utiliza un ac subțire sau unul gros.
Biopsia prin incizie
Biopsia prin incizie este realizată cu ajutorul unui bisturiu, prin intermediul căruia se efectuează o mică incizie. Ulterior, se prelevează o cantitate mică de țesut, ce urmează a fi analizată. Întreaga procedură necesită anestezie locală, pentru a nu crea disconfort pacientului.
Biopsie prin excizie
Biopsia prin excizie presupune prelevarea unei porțiuni mai mari de țesut. Este realizată în special în cadrul intervențiilor chirurgicale, când este eliminată întreaga formațiune. Pentru efectuarea acesteia, este necesară anestezie locală sau generală.
Organele la nivelul cărora se poate efectua biopsia
Biopsia se poate realiza la nivelul multor organe, prelevând diferite țesuturi pentru evaluare. Astfel, există următoarele tipuri de biopsie:
- biopsie cutanată;
- biopsie san;
- biopsie plămâni;
- biopsie col uterin;
- biopsie endometru;
- biopsie testiculară;
- biopsie de prostată;
- biopsie de intestin subțire;
- biopsie hepatică;
- biopsie renală;
- biopsie de măduvă osoasă;
- biopsie de os.
Diferența dintre puncție și biopsie
Puncția și biopsia sunt două proceduri medicale diferite. Acestea sunt deseori confundate, însă fiecare are rolul său. Spre exemplu, puncția constă în inserarea unui ac fin la nivelul unei cavități sau a unui țesut. Aceasta poate fi realizată pentru prelevarea unor celule, însă cantitatea obținută este foarte redusă. În plus, puncția poate fi efectuată și în scop terapeutic, pentru a introduce anumite medicamente.
Spre deosebire de aceasta, biopsia reprezintă o modalitate de a preleva țesut, adică o cantitate mai mare de celule. Suplimentar, biopsia face referire atât la prelevarea țesutului, cât și la analiza histopatologică în laboratorul de anatomie patologică.
Pregătire înainte de biopsie
Cunoașterea modului în care se va desfășura biopsia poate ajuta pacientul să fie mai liniștit, mai calm și să experimenteze un grad mai redus de anxietate. Pentru a evita complicațiile, sunt recomandate următoarele:
- evitarea consumului de alimente sau lichide sau consumarea unor cantități reduse de alimente în dimineața respectivă, conform indicațiilor medicului;
- evitarea consumului de cafea;
- renunțarea la alcool cu cel puțin 24 de ore înainte.
Unele medicamente pot interfera cu procedura. De aceea, este important a vorbi deschis cu medicul. La recomandarea acestuia, unele medicamente (anticoagulantele, insulina) pot fi întrerupte sau înlocuite cu alte substanțe. De asemenea, este important a-i preciza echipei medicale despre eventuale alergii existente la medicamente sau anestezic.
Cât de important este să comunici deschis cu medicul când faci biopsie?
Comunicarea deschisă cu medicul este utilă și benefică atât pentru pacient, cât și pentru medic. Este important a-i spune medicului care sunt îngrijorările, temerile, dar și dacă s-au mai realizat în trecut alte biopsii. Afecțiunile care au fost diagnosticate până în prezent ajută medicul să înțeleagă evoluția acestora și a simptomatologiei.
În cadrul dialogului cu medicul, pacientul poate afla detalii despre procedură, ce presupune aceasta, care este durata medie și cum se realizează procedura pentru biopsie. Cunoașterea acestor informații aduce un sentiment de liniște și reduce anxietatea pacientului. Mulți pacienți prezintă temeri nejustificate, însă înțelegerea modului în care procedurile medicale se desfășoară contribuie la dizolvarea acestora. Bineînțeles că pacientul va avea un grad de anxietate, dar acesta va fi redus.
Un alt beneficiu al comunicării deschise cu medicul este reprezentat de consolidarea relației medicale dintre cei doi. În acest fel, pacientul va colabora mai bine cu medicul, se va simți mai confortabil și va fi mai compliant în timpul procedurii, cât și după aceasta.
În cât timp e gata rezultatul la biopsie?
Timpul necesar pentru primirea rezultatelor unei biopsii este diferit în funcție de situație. În medie, perioada de așteptare a rezultatelor este între câteva zile până la câteva săptămâni. Factorii care influențează acest interval sunt reprezentați de:
- tipul de biopsie;
- originea țesutului biopsiat;
- procesul de examinare a probei de țesut;
- numărul de probe analizate.
In continuare prezentăm 4 tipuri comune de cancer și timpul de efectuare a biopsiei pentru fiecare:
Biopsie mamară - Eliberarea diagnosticului cu imunohistochimie inclusa in 5 zile lucratoare!
Biopsie osoasă - cu imunohistochimie inclusa in 5 zile lucratoare!
Biopsie plămân - cu imunohistochimie inclusa in 5 zile lucratoare!
Biopsie prostată - cu imunohistochimie inclusa in 5 zile lucratoare!
Vezi toate tipurile de biopsii
După efectuarea procedurii, este util a întreba medicul dacă este necesar a urma vreun tratament pe durata așteptării rezultatelor.
Ce să faci în așteptarea unei biopsii?
Rezultatul biopsiei aduce informații valoroase care pot confirma existența unui diagnostic sau pot susține lipsa acestuia. Timpul de așteptare până la primirea rezultatelor poate fi destul de dificil pentru pacient. Însă, este important de reținut că îngrijorarea excesivă contribuie la degradarea stării de sănătate.
Așadar, este util a comunica deschis cu medicul despre ce rezultate ar putea avea biopsia și care este semnificația acestora. O înțelegere clară a situației aduce un oarecare grad de confort pacientului, deoarece știe care sunt etapele necesare a fi urmate în funcție de rezultatele obținute.
Cum combatem frica/ anxietatea legată de biopsie?
Pentru a scădea gradul de anxietate, pacientul poate apela la următoarele metode:
- comunicarea deschisă cu medicul și aflarea metodelor de tratament în cazul stabilirii unui diagnostic anume;
- implicarea în activități care aduc bucurie (petrecerea timpului cu familia, plimbările în natură, realizarea exercițiilor fizice, vizionarea comediilor);
- utilizarea diferitelor tehnici de relaxare;
- căutarea suportului (familie, prieteni sau un psiholog).
Efectuarea unor ședințe de terapie împreună cu un psiholog aduce o multitudine de beneficii pentru pacient, printre care:
- reducerea anxietății;
- îmbunătățirea calității vieții;
- reducerea riscului de a dezvolta depresie;
- gestionarea optimă a emoțiilor;
- dezvoltarea strategiilor de coping (pentru gestionarea adecvată a situațiilor stresante incerte cu privire la diagnostic și tratament);
- oferirea suportului emoțional prin încurajarea discuțiilor despre sentimentele și emoțiile experimentate;
- deprinderea tehnicilor de relaxare.
Interpretare rezultat biopsie
Interpretarea unei biopsii se face de către medicul anatomopatolog. Acesta va examina probele de biopsie la microscop și va elabora rezultatele obținute în urma procedurii, sub forma unui raport. Un rezultat negativ semnifică că nu au fost găsite celule canceroase sau alte semne ale bolilor inflamatorii sau infecțioase. Însă, un rezultat pozitiv poate stabili diagnosticul de cancer sau alte patologii.
Mai jos un exemplu simplificat pentru modul în care poate arăta o interpretare a rezultatelor unei biopsii, atât în cazul unui rezultat pozitiv de cancer, cât și în cazul unui rezultat negativ:
Rezultat Pozitiv de Cancer (Exemplu: Cancer de Sân):
Diagnostic: Carcinom ductal invaziv, stadiul II
Descriere: Biopsia arată prezența unor celule canceroase în țesutul sânului.
Grad de Diferențiere: Scăzut
Extindere: Afectează mai multe zone ale sânului.
Margini Chirurgicale: Marginile sunt implicate (celule canceroase la marginea biopsiei).
Stadializare: Stadiul II (cancerul s-a răspândit la țesuturile înconjurătoare, dar nu și la ganglionii limfatici sau la alte organe).
Recomandări: Consult suplimentar cu oncologul pentru stabilirea planului de tratament, care poate include chirurgie, radioterapie și/sau chimioterapie.
Rezultat Negativ (Exemplu: Non-Cancer de Sân):
Diagnostic: Țesut normal sau modificări benigne
Descriere: Biopsia arată absența celulelor canceroase în țesutul sânului.
Grad de Diferențiere: N/A (în cazul unui rezultat negativ, gradul de diferențiere nu este relevant).
Extindere: N/A
Margini Chirurgicale: Marginile sunt curate (fără celule canceroase la marginea biopsiei).
Stadializare: N/A (în cazul unui rezultat negativ, stadializarea nu este relevantă).
Recomandări: Continuarea monitorizării periodice a sânului în cadrul programului de screening și evaluare medicală regulată.
Este important ca rezultatele să fie interpretate și de medicul care a recomandat efectuarea biopsiei în raport cu simptomatologia prezentată de pacient și de starea acestuia de sănătate. În funcție de acești factori, medicul va stabili un tratament optim pentru ameliorarea manifestărilor date de boală și pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului.
Efectuarea unei biopsii poate fi o procedură relativ ușor de realizat, însă poate crește gradul de anxietate al pacientului și îngrijorarea acestuia. Este important ca pacientul să înțeleagă în ce constă procedura, cum se face pregătirea pentru aceasta și cum se interpretează rezultatele. Așteptarea rezultatelor este o perioadă dificilă, dar, cu sprijin, pacientul o poate gestiona adecvat. Acesta poate cere mai multe informații medicului sau poate apela la suportul oferit de un psiholog. Acesta îl poate învăța să gestioneze eficient emoțiile pe care le experimentează, dar și să aplice unele tehnici de relaxare, pentru a reduce stresul.
Unde se poate realiza biopsia?
In Bucuresti, la Clinica de Diagnostic Gral.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/biopsy/art-20043922, accesat la data 18.04.2023;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/cancer/what-is-a-biopsy, accesat la data 18.04.2023;
- www.radiologyinfo.org, https://www.radiologyinfo.org/en/info/biopgen, accesat la data 18.04.2023;
- www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/biopsy/, accesat la data 18.04.2023;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/15458-biopsy-overview, accesat la data 18.04.2023.