Biopsie de pancreas - indicații, rezultate și riscuri
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Biopsia de pancreas reprezintă o metodă exploratorie cu rol diagnostic ce presupune prelevarea unei probe de țesut de la nivel pancreatic, cu scopul identificării naturii unor leziuni, precum și a gradului lor de evoluție și severitate. Această biopsie se poate realiza atât percutanat, prin ghidaj imagistic, cât și prin intermediul laparotomiei exploratorii. Proba este trimisă către laborator, cu scopul efectuării unui examen histopatologic.
Află, în cele ce urmează, ce este mai exact biopsia de pancreas, care sunt indicațiile acesteia, ce riscuri poate presupune o astfel de procedură, ce pregătire preoperatorie este necesară, precum și în ce constă recuperarea postprocedurală.
Află, în cele ce urmează, ce este mai exact biopsia de pancreas, care sunt indicațiile acesteia, ce riscuri poate presupune o astfel de procedură, ce pregătire preoperatorie este necesară, precum și în ce constă recuperarea postprocedurală.
- Ce este biopsia de pancreas - diferența dintre puncție și biopsie
- De ce se face biopsie de pancreas (cancer de pancreas)
- Riscuri asociate procedurii
- Pregătirea pacientului - ce trebuie făcut
- Tipuri de biopsie. Interpretare rezultat biopsie
- Recuperarea postprocedurală
Ce este biopsia de pancreas - diferența dintre puncție și biopsie
Prin biopsie de pancreas se înțelege acea procedură diagnostică ce constă în prelevarea unei probe de țesut pancreatic, cu scopul de a identifica prezența unei leziuni, natura ei și stadiul de evoluție.
O biopsie se realizează prin intermediul unei puncții, termen ce semnifică actul propriu-zis de a introduce un ac special de biopsie până la nivelul leziunii de interes, loc de unde se va recolta proba. Deși biopsia și puncția sunt două denumiri ce se pot confunda sau utiliza cu același scop, este util să fie cunoscută diferența dintre cele două.
De ce se face biopsie de pancreas (cancer de pancreas)
Indicația principală pentru efectuarea unei biopsii de pancreas o reprezintă cancerul de pancreas (neoplasm pancreas).
În acest caz, biopsia reprezintă cea mai sensibilă analiză prin care se poate confirma prezența celulelor tumorale maligne, precum și gradul lor de evoluție și tipul celular de neoplasm.
Pentru a putea stabili dacă este necesară o biopsie, medicul evaluează gradul de probabilitate al unei patologii maligne la nivelul pancreasului. Aceasta, în special în stadiile mai avansate, poate fi evaluată prin prezența simptomatologiei specifice și a testelor de sânge modificate.
Cancer de pancreas simptome
Posibilitatea prezenței unei neoplazii la nivelul pancreasului poate fi sugerată de către prezența unor semne și simptome precum:
- Durere abdominală (în bară) - durerea în cancerul de pancreas ocupă un etaj abdominal și iradiază înspre zona spatelui;
- Pierderea apetitului și pierdere în greutate;
- Colorarea în galben a pielii (icter);
- Colorarea în brun a urinei și decolorarea scaunelor;
- Mâncărimi la nivelul pielii;
- Creșterea riscului de evenimente trombotice;
- Oboseală.
Cancer pancreas - analize
Istoricul medical al pacientului și examenul fizic trebuie, cel mai adesea, completate de către un set de teste paraclinice suplimentare (set analize pancreas). Până la momentul deciziei de a efectua o biopsie, se pot recomanda următoarele:
- Teste de sânge (valori pancreas);
- Investigații imagistice - ecografie, CT, RMN, PET;
- Endoscopie digestiva.
Riscuri asociate procedurii
Precum în cazul oricărei proceduri de tip invaziv, o biopsie de pancreas se poate asocia cu o serie de riscuri pentru pacient. Acestea, deși sunt rare și, din punct de vedere statistic, nu trebuie să reprezinte un impediment în efectuarea acestei proceduri, este important să fie cunoscute.
În general, o biopsie de pancreas poate prezenta următoarele riscuri:
- Hemoragie (internă sau externă);
- Complicații infecțioase;
- Traumatisme la nivelul pancreasului sau la nivelul organelor din vecinătate;
- Echimoze (vânătăi) în jurul locului de puncție.
Pentru a putea minimiza șansele apariției unor complicații ca urmare a procedurii de biopsie, este esențial să existe o relație extrem de bună medic-pacient. În acest fel, pot fi comunicate toate informațiile medicale necesare, în special cele care ar putea avea impact asupra siguranței procedurii (ex: tratament anticoagulant, imunosupresie).
Pregătirea pacientului - ce trebuie făcut
Pregătirea pacientului pentru o biopsie de pancreas se axează în mod special pe transferul informațiilor dintre medic și pacient. Astfel, medicul oferă pacientului o imagine despre toate etapele unei proceduri de acest fel, iar pacientul își expune istoricul medical, cu accent asupra unor puncte cheie.
Este important ca pacientul să fie deschis cu privire la istoricul său medical, atât cel personal, cât și cel familial.
Antecedente de boli precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral trebuie menționate, precum și posibile alergii medicamentoase și scheme terapeutice curente (ex: tratamentul anticoagulant).
În funcție de particularitățile cazului și ale pacientului, medicul poate opta pentru oprirea tratamentului anticoagulant în perioada apropiată biopsiei sau, cel puțin, îl va ajusta într-un mod în care sunt diminuate riscurile hemoragice.
Pacientul poate fi rugat să nu consume alimente și băuturi în ziua procedurii și, în funcție de tipul de anestezie (locală sau generală), va fi nevoit să își aducă un însoțitor.
Tipuri de biopsie. Interpretare rezultat biopsie
Din punct de vedere procedural, o biopsie de pancreas se poate realiza în mai multe moduri. Totuși, două dintre acestea sunt mai des întâlnite:
- Biopsia percutanata sub ghidaj imagistic CT;
- Biopsia prin laparotomie exploratorie - clasica sau tumorala.
Biopsia percutanată sub ghidaj imagistic CT
Acest tip de biopsie de pancreas este larg răspândit și utilizat și, în cele mai multe cazuri, mai ușor de acceptat de către pacient.
Cu ajutorul unui ac special de biopsie și cu anestezie locală, medicul se ajută de către imagistica prin CT pentru a putea ghida acul de biopsie direct către zona/zonele de interes. În acest fel, se poate preleva proba de țesut pancreatic necesară, reducând, pe cât de mult posibil, riscurile aferente procedurii.
Biopsia prin laparotomie exploratorie
Cu toate că o biopsie de pancreas efectuată prin metoda percutanată este mai puțin invazivă decât cea prin laparotomie exploratorie, aceasta din urmă presupune formarea unor incizii mici, care au proprietatea că se vindecă rapid.
În general, laparotomia exploratorie permite o mai bună vizualizare a aspectului pancreasului, astfel că, atunci când situația o impune, poate fi extrem de utilă și poate orienta suplimentar medicul chirurg către locul de unde trebuie prelevată proba.
Indiferent de metoda pentru care se optează, proba de țesut pancreatic este trimisă către laborator, unde este prelucrată și pregătită pentru examenul histopatologic. În cadrul examenului histopatologic, se pot evidenția prezența celulelor tumorale, tipul celular al acestora, precum și stadiul evolutiv al neoplasmului.
Recuperarea postprocedurală
În general, recuperarea după o procedură precum biopsia de pancreas depinde atât de particularitățile pacientului, cât și de modul în care a fost realizată procedura.
Astfel, în cazul biopsiei percutanate, recuperarea este una rapidă și, în lipsa unor complicații imediate, pacientul poate merge acasă în aceeași zi. În cazul biopsiei prin laparotomie exploratorie, pacientul poate fi monitorizat un interval de timp stabilit de medicul curant, adaptat la nevoile sale.
Prin urmare, o biopsie de pancreas este o procedură extrem de utilă în cazul suspicionării unui cancer pancreatic. Beneficiile aduse de această intervenție depășesc cu mult riscurile minime posibile, astfel că se apelează adesea la acest tip de procedură pentru a confirma un diagnostic precum neoplasmul pancreatic.
Pentru mai multe informații sau programări ne puteți contacta la 021.323.00.00 sau programandu-va AICI.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Biopsie de pancreas https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/pancreatic-cancer/pancreatic-cancer-diagnosis/biopsy.html#:~:text=Prevention-,Pancreas%20Biopsy,of%20pancreatic%20cancer%20you%20have.
Ce trebuie știut https://www.pancan.org/news/what-you-need-to-know-before-a-pancreatic-biopsy/
Biopsie pentru cancerul de pancreas https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/pancreatic-cancer/getting-diagnosed/tests/biopsy
Despre cancerul de pancreas https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/diagnosis-treatment/drc-20355427
Generalități biopsie pancreas https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10449817/
Riscuri https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/biopsy#complications-from-a-biopsy
Biopsia percutanată https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abr8282
Alte caracteristici biopsie pancreas https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/diagnostic-tests/biopsy-for-pancreatic-cancer
Ce trebuie știut https://www.pancan.org/news/what-you-need-to-know-before-a-pancreatic-biopsy/
Biopsie pentru cancerul de pancreas https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/pancreatic-cancer/getting-diagnosed/tests/biopsy
Despre cancerul de pancreas https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/diagnosis-treatment/drc-20355427
Generalități biopsie pancreas https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10449817/
Riscuri https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/biopsy#complications-from-a-biopsy
Biopsia percutanată https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abr8282
Alte caracteristici biopsie pancreas https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/diagnostic-tests/biopsy-for-pancreatic-cancer
02-05-2022
Publicat de:
Cezar Iulian Betianu
, Cezar Iulian Betianu
, Sorin Aldoescu
, Claudiu Anghel
, Raluca Hanes
,
Clinica Gral Radiologie
, Spitalul OncoFort Pitesti
, Clinica de Diagnostic Gral