Boala de reflux gastroesofagian BRGE. Ce este, cauze, simptome, diagnostic, tratament, urmări
Doresc sa aflu mai multe detalii
Articolul de față își propune să răspundă la aceste întrebări, oferind informații suplimentare despre cauzele și simptomele bolii de reflux gastroesofagian, diagnosticul acesteia, opțiunile de tratament și posibilele complicații.
-
- Ce este boala de reflux gastroesofagian
- Cauzele bolii de reflux gastroesofagian
- Simptomele bolii de reflux gastroesofagian
- Diagnosticul în boala de reflux gastroesofagian
- Tratament reflux gastroesofagian
- Urmările bolii de reflux gastroesofagian
Ce este boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
Vorbim despre reflux gastroesofagian atunci când acidul gastric secretat în mod normal de către stomac are tendința de a urca înapoi, spre esofag. Nu întotdeauna este vorba despre o regurgitare propriu-zisă; de multe ori, lichidul urcă doar în porțiunea inferioară a esofagului, determinând arsuri retrosternale (pirozis, în termeni medicali).
Boala de reflux esofagian este diagnosticată în momentul în care episoadele de reflux devin frecvente, intense și se cronicizează. Medicii consideră că se poate discuta despre boala de reflux gastroesofagian dacă episoadele de reflux se repetă de cel puțin o dată, de două ori pe săptămână.
Cauzele bolii de reflux gastroesofagian (BRGE)
Nu există o cauză unică pentru această afecțiune. Atunci când se discută despre reflux gastroesofagian cauzele pot fi relativ numeroase, dar toate se reduc, în final, la un singur motiv principal: o disfuncție a sfincterului esofagian inferior, care nu reușește să rămână închis și să blocheze circulația ascendentă a sucurilor gastrice intens acide. În funcție de cauzele care determină această insuficiență sfincteriană, se poate interveni pentru a se vindeca definitiv refluxul gastroesofagian, printr-un tip sau altul de tratament.
Printre cauzele posibile ale BRGE se numără:
- Hernia hiatală: apare atunci când o porțiune din stomac urcă în partea superioară a diafragmului, de cele mai multe ori ca urmare a lărgirii orificiului prin care esofagul traversează acest mușchi;
- Consumul frecvent al unor cantități mari de alimente: determină distensia părții superioare a stomacului, ceea ce împiedică închiderea corectă a sfincterului;
- Odihna la orizontală imediat după mese copioase crește gradul de presiune asupra sfincterului esofagian inferior.
Factori de risc pentru boala de reflux gastroesofagian
Deși nu sunt neapărat cauze directe ale bolii de reflux gastroesofagian, există o serie de factori de risc care sporesc șansele ca o anumită persoană să sufere de esofagita de reflux:
- Obezitatea (crește presiunea intraabdominală);
- Sarcina (crește presiunea intraabdominală);
- O boală a țesuturilor conjunctive;
- Fumatul;
- Consumul alimentelor acide, sau care stimulează aciditatea gastrică (produse cu mult bulion sau alimente prăjite în ulei);
- Consumul frecvent de sucuri acidulate, cafea sau alcool;
- Utilizarea regulată a antiinflamatoarelor nesteroidiene în cantitate mare.
O situație particulară este cea în care apare reflux gastroesofagian la copii mici și foarte mici, cel mai adesea în cazul bebelușilor alăptați exclusiv. Din cauza lungimii reduse a esofagului, a alimentației exclusiv lichide și a timpului petrecut preponderent în poziție orizontală, la care se pot adăuga factori precum imaturitatea sistemului digestiv sau suptul lacom cu aerofagie, refluxul este frecvent diagnosticat la această categorie de vârstă și se tratează, de cele mai multe ori, prin simpla schimbare a stilului de hrănire.
Simptomele bolii de reflux gastroesofagian (BRGE)
Atunci când se vorbește despre boala de reflux gastroesofagian simptome, tabloul clinic este destul de variabil în funcție de intensitatea și vechimea refluxului. Principalul semn al refluxului este reprezentat de senzația de arsură în coșul pieptului și pe esofag. Alte simptome reflux gastroesofagian pot fi:
- Un gust acru în gură;
- Răgușeală determinată de iritarea corzilor vocale;
- Greață cu regurgitare frecventă;
- Durere la înghițit;
- Halenă;
- Tuse cauzată de reflux gastroesofagian;
- Senzație de esofag iritat;
- Senzație de nod in gat si stomac;
- Senzație de esofag inflamat, iritat.
Reflux gastric versus boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
Refluxul gastric reprezintă un episod izolat de reflux gastroesofagian. Acesta poate fi inconfortabil, dar se remediază relativ ușor cu un antiacid administrat pe moment și, eventual, cu eliminarea temporară din dietă a alimentului care l-a declanșat.
Boala de reflux gastroesofagian este o formă gravă și persistentă de reflux, susceptibilă a determina diverse complicații, cum sunt esofagita cu simptome caracteristice sau chiar ulcerul esofagian.
Diagnosticul în boala de reflux gastroesofagian
Atunci când e vorba despre reflux gastroesofagian simptome adulți sunt în general suficiente pentru stabilirea diagnosticului. Există și cazuri relativ rare de reflux silențios, în care afecțiunea ajunge să fie diagnosticată abia consecutiv apariției complicațiilor sale. O evaluare medicală este necesară pentru formularea unui diagnostic oficial și pentru administrarea unui tratament adecvat.
Medicul de familie poate recomanda consultul de specialitate la un medic gastroenterolog. Consecutiv anamnezei și examenului clinic, acesta poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare:
- Testul de evaluare a pH-ului timp de 24 ore: un tub subțire este introdus, prin orificiile nazale, până în esofag. La capătul tubului este montat un senzor de pH care măsoară gradul de expunere a esofagului la acidul gastric și transmite informația către un mic dispozitiv portabil. Este considerată investigația cea mai eficientă pentru stabilirea diagnosticului de reflux, deoarece in bolile esofagului simptome pot fi destul de variabile și nu reflectă întotdeauna situația de fapt;
- Esofagograma constă într-o examinare radiologică a esofagului după administrarea unei soluții cu bariu;
- Endoscopia superioara permite vizualizarea esofagului cu ajutorul unei camere atașată la un tub subțire, introdus în esofag. Endoscopia permite prelevarea unei mostre de țesut, în cazul în care există leziuni. În esofagita de reflux simptome ușoare pot însoți și o iritație locală ușoară, și un ulcer profund, motiv pentru care acest tip de evaluare endoscopică este necesar pentru un curs de tratament adaptat;
- Manometrie esofagiană: constă în introducerea, prin nas, a unui tub subțire în esofag pentru a măsura forța de contracție a mușchilor esofagieni;
- Monitorizarea pH-ului esofagian se realizează prin montarea, la nivelul esofagului, a unui dispozitiv care poate fi purtat timp de câteva zile și care înregistrează aciditatea locală.
Tratament reflux gastroesofagian
Mulți dintre pacienți se întreabă în cât timp se vindecă esofagita și testează o serie de remedii casnice sau populare ca tratament esofagită. Deși schimbările de alimentație și de stil de viață contribuie, cu siguranță, în schema tratament reflux gastroesofagian, în BRGE este foarte posibil ca acestea să nu fie suficiente. În continuare vom detalia în ce constă un tratament complex, după care pacientul poate relata „cum am scăpat de reflux gastroesofagian și de complicațiile sale”.
Medicamente reflux gastroesofagian
Mai ales în cazurile cronice și grave, medicul va prefera să recomande, din start, medicamente reflux gastroesofagian. Scopul acestora este de a controla acidul gastric, tratamentul naturist nefiind întotdeauna suficient.
Pe lista de medicamente pentru reflux gastroesofagian se regăsesc:
- Antiacide: sunt folosite pentru tratamentul ocazional al pirozisului. În cazul în care constați că ai ajuns să iei antiacide zilnic sau că acestea nu oferă decât o ameliorare temporară a simptomelor, înseamnă că e cazul să treci la un tratament mai puternic;
- Antagoniștii receptorilor H2 reglează cantitatea de acid pe care o secretă stomacul. Multe dintre aceste substanțe pot fi achiziționate fără prescripție medicală, deși recomandarea medicului poate fi necesară pentru produsele cu doze mai concentrate;
- Inhibitorii pompelor protonice sunt o altă categorie de substanțe care reduc cantitatea de acid gastric secretă la nivelul stomacului. În prezent, în reflux gastroesofagian medicamente cel mai frecvent recomandate sunt acești inhibitori ai pompelor protonice, deoarece par să fie cei mai eficienți în vindecarea mucoasei esofagiene.
Remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian
Multă lume discută despre remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian și este foarte bine că există această preocupare când vine vorba despre esofagita de reflux tratament fără efecte adverse. Internetul este plin de căutări pentru ceai pentru reflux gastric, de pildă, și mulți pacienți cu forme ușoare de reflux găsesc alinare cu ajutorul plantelor.
Realitatea este că remediile naturiste sunt, în general, recomandate în cazul refluxului ocazional. Atunci când vorbim despre boala de reflux gastroesofagian ne referim la o problemă cronică, ce a determinat, probabil, unele complicații.
Mierea de albine și refluxul gastroesofagian
Mierea de albine are excelente proprietăți antibacteriene și cicatrizante, motiv pentru care este folosită cu succes în ameliorarea simptomelor esofagitei de reflux. Nu există studii despre mierea de albine și refluxul gastroesofagian, motiv pentru care se recomandă ca acest remediu să fie combinat cu tratamentul recomandat de medic.
Propolis pentru reflux gastroesofagian
Dacă te gândești să folosești propolis pentru reflux gastroesofagian trebuie să știi că acesta este un foarte bun imunostimulator și antiseptic și o excelentă sursă de nutrienți. Fără a-i contesta proprietățile și beneficiile, e bine să rămâi realist în ceea ce îl privește: rezultatele unui asemenea tratament nu sunt cuantificate, deci poate e bine să nu te bazezi exclusiv pe el pentru a trata o rană pe esofag.
Alte remedii împotriva refluxului gastroesofagian
În caz de reflux gastroesofagian tratamentul naturist propune următoarele soluții adjuvante:
- Soluția de bicarbonat și apă poate ajuta la neutralizarea acidității gastrice și este sigură cât timp e utilizată în doze mici. Totuși, bicarbonatul conține mult sodiu și trebuie consumat cu prudență;
- Mestecatul gumei se crede că ar funcționa pentru ameliorarea acidității, saliva fiind alcalină. E dificil de spus dacă remediul este sau nu eficient, în absența unor studii concludente;
- Ghimbirul este de mare ajutor în caz de indigestie sau de greață, dar nu se știe dacă poate ajuta în ceea ce privește aciditatea gastrică. Mulți consumatori de ghimbir se plâng că suferă de arsuri intense dacă exagerează în privința cantității acestuia;
- Laptele rece este considerat un remediu eficient. Din păcate, după alinarea inițială, grăsimile și proteinele pe care le conține nu fac decât să intensifice secreția de acid.
Dieta în boala de reflux gastroesofagian
Dieta trebuie adaptată în funcție de alimentele pe care le tolerează pacientul. Totuși, există o serie de alimente care declanșează reflux la majoritatea persoanelor, așa cum există și alimente care ameliorează simptomele.
Fructe și legume permise în refluxul gastroesofagian
Fructele și legumele bine tolerate de persoanele care suferă de BRGE sunt:
- Salata verde și varietățile acesteia;
- Țelina, rădăcini și frunze;
- Ardeiul gras;
- Orezul brun;
- Pepenele și pepenele galben;
- Ovăzul;
- Feniculul;
- Ghimbirul.
Fructe si legume interzise in refluxul gastroesofagian
Multe dintre fructele și legumele pe care le consumăm în fiecare zi pot agrava boala de reflux gastroesofagian. Conform specialiștilor, e bine să eviți:
- Cafeaua și ceaiul;
- Menta;
- Citricele, cu excepția lămâilor;
- Roșiile.
Urmările bolii de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian necesită atenție nu numai din cauza disconfortului pe care îl determină, ci și pentru că se poate asocia cu o serie de complicații cu impact puternic asupra sănătății: esofagită cronică, ulcer esofagian, cancer de esofag.
Faptul că pacientul își restricționează sever dieta pentru a gestiona simptomele poate determina carențe nutriționale demne de luat în considerare.
Boala de reflux gastroesofagian produce disconfort mai mult sau mai puțin pronunțat și poate determina o serie de complicații legate de sănătate. În cazul în care te confrunți frecvent cu probleme legate de aciditatea gastrică, e bine să consulți medicul specialist pentru o evaluare completă și instituirea unui tratament adecvat.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
- https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2014/04/best-and-worst-foods-for-acid-reflux#:~:text=Lettuce%2C%20celery%20and%20sweet%20peppers,best%20foods%20for%20acid%20reflux.
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/14085
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gastroesophageal-reflux-disease-gerd
- https://www.healthline.com/health/gerd
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults
- https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/reflux-disease-gerd-1
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17019-gerd-or-acid-reflux-or-heartburn-overview
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940#:~:text=Gastroesophageal%20reflux%20disease%20(GERD)%20occurs,reflux%20from%20time%20to%20time.