Boli cu transmitere sexuala
Doresc sa aflu mai multe detalii
Profil boli cu transmitere sexuală -
7 patogeni (CT, NG, MG, MH, TV, UP, UU)
Metoda: Real-Time PCR
Știai că testarea pentru BTS se poate face și prin autorecoltare? La Gral Medical beneficiezi acum de un pachet de analize al patogenilor în vederea diagnosticarii simple și ușoare, cu mostra de urina, recoltata din confortul casei tale.
Ce sunt infectiile care se transmit pe cale sexuala (BTS)?
Boli venerice, cunoscute și sub denumirea de boli cu transmitere sexuală , sunt infecții ce au ca punct de transmitere contactul sexual neprotejat, dar care se pot transmite și prin sânge, acestea fiind cauzate de infectarea cu viruși, bacterii sau paraziți (agenti patogeni).
Cu o incidență din ce în ce mai mare de la un an la altul, conform Organizației Mondiale a Sănătății, cazurile de boli cu transmitere sexuală se regăsesc în procent mai mare de 50% la tinerii până în 25 de ani. Este estimat ca in fiecare zi sunt dobantdite aproximativ 1 milion de infectii cu transmitere sexuala, la nivel global, dintre care majoritatea sunt asimptomatice. Conform datelor analizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 2020 au fost estimate aproximativ 129 de milioane de infectari cu Chlamydia trachomatis, peste 82 milioane de infectari cu Neisseria gonorrhoeae, 7.1 milioane de infectari cu Trichomonas vaginalis, restul de aproximativ 155,5 milioane cu alte infectii provocate de patogeni cu transmitere sexuala.
Diagnosticul timpuriu al bolilor venerice este foarte important, acesta fiind baza tratamentului ce va fi recomandat de către medicul specialist.
Dacă infecțiile provocate de patogeni cu transmitere sexuală nu sunt tratate la timp, există riscul de complicații, precum infertilitata sau sarcina ectopică. În cazul femeilor însărcinate, unele boli cu transmitere sexuală pot provoca avort spontan, naștere prematură sau endometrită post-partum. Fătul poate fi infectat și el în timpul nașterii, riscându-se apariția unor afecțiuni semnificative precum conjunctivita gonococică (poate duce la orbire) sau pneumonia cu Chlamydia, care poate conduce la afectare respiratorie cronică sau encefalita herpetică.
Bolile venerice pot fi de multe ori asimptomatice (de exemplu, cca. 50% din bărbaţii şi 75% din femeile infectate cu Chlamydia sunt asimptomatici), cu simptome uşoare, nespecifice și adesea tranzitorii.
Care pot fi simptomele unei boli cu transmitere sexuală?
- secreţii vaginale/uretrale neobişnuite ca aspect, culoare sau miros
- prurit (mâncărime) sau disconfort în zona genitală
- leziuni, iritaţii, papule (umflături) sau vezicule în zona genitală
- durere sau usturime în timpul urinării
- dureri în timpul actului sexual
- dureri la nivelul abdomenului inferior
Care sunt cei mai frecventi agenti patogeni ce provoacă infectii cu transmitere sexuală?
Chlamydia trachomatis (CT)
Una din cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală, Chlamydia, este provocata de infecția cu virusul Chlamydia trachomatis. Infectia cu acest virus este de cele mai multe ori asimptomatică, localizându-se la femei la nivelul colului uterin, iar la bărbați la nivelul uretrei. Dacă nu este diagnosticată și tratată corect poate conduce la femei la boala inflamatorie pelvină (BIP) afectând ovarele, uterul, trompele uterine, iar la bărbați poate determina inflamarea epididimului (canal implicat în producerea și depozitarea spermei). Infecția cu Chlamydia trachomatis se poate transmite și de la mamă la nou-născut în cazul unei nașteri naturale, putând cauza acestuia conjuctivită, infecții respiratorii sau chiar pneumonie.
Fiind o bacterie care parazitează intracelular de cele mai multe ori testele microbiologice sau citologice (Babeș-Papanicolaou) nu sunt eficiente în diagnosticare.
Neisseria gonorrhoeae (gonococcul) (NG)
Infectia cu virusul Neisseria gonorrhoeae, Gonoreea, este cea mai comună infectie cu transmitere sexuală, se transmite exclusiv prin contact sexual neprotejat, afectând mucoasele uretrei (în special la bărbați), colului uterin, trompelor uterine. Este în general asimptomatică în stadiile incipiente, pentru ca ulterior să determine la bărbați inflamații ale uretrei asociate cu disurie (durere la urinare) și scurgeri purulente (la aproximativ 2-10 zile de la infectare), iar la femei simptome mult mai puțin specifice și evidente (iritație, scurgeri vaginale abundente) ce pot fi ușor confundate cu alte inflamații trecătoare (ex. cistită, vaginită) care neglijate pot duce în stadii avansate la complicații severe, chiar sterilitate.
Evidențierea bacteriei Neisseria Gonnorhoeae pe mediile de cultură uzuale este dificil de realizat, în timp ce testele de biologie moleculară sunt mult mai sensibile și mai specifice.
Trichomonas vaginalis (TV)
Infecția cu parazitul Trichomonas vaginalis (Tricomoniaza) face parte din cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuală, non-virale, fiind asimptomatică la 50% dintre femei și 80% dintre bărbați. La femeile simptomatice infecția se manifestă prin prurit vulvar, secreție vaginală spumoasă cu miros neplăcut, inflamarea vulvei și vaginului. La acestea se adaugă micțiunea dureroasă și disconfortul în timpul actului sexual, manifestări ce apar și în cazul bărbaților infectați ce prezintă simptomatologie (la aceștia mai pot apărea de asemenea durerea la ejaculare, secreție abundentă după urinare sau ejaculare, iritații la nivelul penisului).
Fiind un parazit și nu o bacterie, Trichomonas vaginalis nu crește pe mediile de cultură. Identificarea în examenul microscopic al secreției genitale este destul de dificilă, prezența parazitului putând fi adesea trecută cu vederea, de aceea metodele moleculare sunt mai sigure și mai eficiente. Infecțiile netratate pot conduce la sterilitate.
Micoplasmele genitale (Mycoplasma genitalium - MG , Mycoplasma hominis – MH, Ureaplasma urealyticum - UU, Ureaplasma parvum - UP)
Micoplasmele sunt microorganisme de dimensiuni foarte mici, lipsite de perete celular; unele se găsesc în mod normal în tractul urogenital și în anumite condiții se pot multiplica excesiv. Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum și Ureaplasma parvum sunt frecvent întâlnite în tractul genital la persoanele asimptomatice. Prezența acestora este asociată la femei cu boala inflamatorie pelvină (care, netratată, poate conduce la sterilitate – în special M. genitalium), uneori și cu cervicita (Ureaplasma parvum, Ureaplasma urealyticum), iar la bărbați cu uretrita. Infecțiile cu micoplasme sunt mai frecvente și mai periculoase la femeile însărcinate datorită modificărilor hormonale. Netratate, pot duce la complicații precum: inflamarea placentei, naștere prematură/avort spontan, febră sau chiar septicemie post-partum. Infecția se transmite de la mamă la făt intrauterin, dar și la naștere, putând determina apariția la nou-născut a unui răspuns inflamator sistemic, afectare bronho-pulmonară și uneori chiar a meningitei.
Aceste bacterii sunt lipsite de un perete celular rigid, fiind greu de cultivat în vitro – nu se colorează Gram, necesitând medii de cultură speciale. Testele moleculare sunt mai sensibile și mai specifice și permit diferențierea speciilor (importantă ulterior pentru tratament), ceea ce pe medii de cultură este mult mai dificil și nu se realizează uzual.
Prin pachetul AUTORECOLTEAZĂ (Test BTS), Gral Medical oferă ajutor în diagnosticare certă a persoanelor ce prezintă posibile simptome ale bolilor cu transmitere sexuală. Pachetul se poate comanda prin CLICK AICI sau de pe site-ul www.gralmedical.ro/autorecoltare !
Care este perioada incubatie boli cu transmitere sexuala?
Perioada de incubație a agenților patogeni în cazul infecțiilor cu transmitere sexuală diferă de la persoană la persoană, dar și în funcție de alți factori precum bacteria/virusul sau reactivitatea individuală. Acest aspect rezultă în diferențele de timp în care agentul patogen se multiplică destul de mult pentru a fi identificat prin testare.
In cazul patogenului Chlamydia trachomatis nu exista o perioada de incubare bine definita, insa tinand cont de faptul ca multiplicarea acestei bagterii este una lenta, se poate estima aparitia simptomelor in 1-2 saptamani de la infectare.
Daca vorbim despre infectarea cu Neisseria gonorrhoeae, perioada de incubatie este, in general, de 2-5 zile, insa exista cazuri in care aceasta poate sa nu se dezvolte in primele 30 de zile de la infectare.
Trichomonas vaginalis are o perioada de incubare ce poate varia in functie de diversi factori.In general, aceasta poate varia intre 5 si 28 de zile.
Mycoplasma genitalium are de asemenea perioade de incubatii ce difera de la caz la caz, in general acestea variand de intre 2 si 35 de zile de la contactul ce a provocat infectarea.
Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală
La ce medic trebuie să merg pentru boli cu transmitere sexuală?
Procesul de diagnosticare a infectiilor provocate de agentii patogeni cu transmitere sexuala este realizarea unei baterii de teste ce afirma sau infirma, dupa caz, existenta acestor patogeni in corp, aceasta fiind singura metoda precisa de diagnostic. Acest set de analize se poate realiza si prin autorecoltare.
In cazul unui rezultat pozitiv la testarea agentilor patogeni, urmatorul pas este consultatia la medicul de specialitate (pentru femei: medicul ginecolog; pentru bts barbati: medicul dermatolog). In urma acestui consult este determinat si tratamentul.
Important de retinut este ca singura metoda de diagnosticare este cea de testare a existentei agentilor patogeni(virusi / bacterii / paraziti) prin prelevarea de probe biologice. Tratamenul de boli venerice poate fi prescris doar pe baza rezultatelor, de catre un medic specialist.
Ce contine acest pachet de analize pentru boli cu transmitere sexuală?
Pachetul contine:
-Recoltor: recipient folosit pentru urocultură. Acesta trebuie să fie închis ermetic și etichetat. Vă rugăm să verificați închiderea și etichetarea!
- Instrucțiuni de utilizare
- AWB pentru trimiterea probei în laboratoarele Gral Medical. Vă rugăm să păstrați AWB-ul!
Informații despre pachetul de autorecoltare?
Probe biologice din care se lucrează Testul BTS : URINA
Metoda de recoltare: Real time PCR
Timp primire rezultat: 5 zile
- Chlamydia trachomatis (CT)
- Neisseria gonorrhoeae (NG)
- Trichomonas vaginalis (TV)
- Mycoplasma genitalium (MG)
- Mycoplasma hominis (MH)
- Ureaplasma urealyticum (UU)
- Ureaplasma parvum (UP)
Recoltarea in clinica
În cazul în care optezi pentru recoltarea într-o clinică și nu prin autorecoltare la domiciliu probele se vor lua prin:
Swab genital (recoltat și transportat în 1-3 mL mediu de transport viral) . Dacă sunteți în colaborare cu un medic ginecolog din centru Gral Medical vă putem trimite medii de recoltare.
Proba de citologie în mediu lichid (se poate lucra din același recipient de la testul PAP, HPV sau CINTEC, cu mediu de tip Preserv Cyt). Trimiteți o singură probă, însoțită de formularele corespunzătoare.
* Pentru pacienții de sex masculin, proba primită este fie urină (prima urina de dimineață, primul jet de urină), fie recoltorul cu mediu + periuță uretrală (ca pentru HPV).
Autori:
Biol. med. principal Dr. Ecaterina Tataru
Biolog Drd. Ester-Andreea Cohn
https://www.medicinenet.com/image-collection/the_clap_gonorrhea_picture/picture.htm
https://stdcenterny.com/chlamydia-signs.html
https://clinicalgate.com/sexually-transmitted-infections-trichomonas-vaginalis/
#boli sexuale barbatesti #la ce medic trebuie sa merg pentru boli cu transmitere sexuala #dermato venerice barbati #prevenirea bolilor cu transmitere sexuala #boli cu transmitere sexuala exemple #bts boala #trichomonas simptome #boala venerica la barbati #gonoree si chlamydia #boli dermato venerice poze #boli genitale imagini #trichomonas poze #analize bts pret #poze cu bts #simptome boli cu transmitere sexuala #boli cu transmitere sexuala la barbati imagini #boli sexuale mancarimi #ce inseamna bts #boli cu transmitere sexuala simptome #pachet analize bts femei #poze cu boli cu transmitere sexuala #boli cu transmitere sexuala barbati #boli genitale barbati #analize bts barbati #infectii genitale barbati #boli venerice barbati #boli cu transmitere sexuala analize boli #venerice la femei #boli dermato-venerice poze