Bolile metabolice- definiție, cauze, semne și simptome, prevenție
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Ce înțelegem prin boli metabolice?
Bolile metabolice cunoscute și ca boli de nutriție reprezintă tulburări ce vizează o serie de factori nutritivi, caracterizate prin reacții chimice anormale din care pot rezulta diverse modificări ale procesului metabolic. Aceste afecțiuni au pe de o parte factori ereditari (unele pot fi depistate de la naștere), dar pot fi cauzate și de boli apărute pe parcursul vieții .
Cauze:
- Endogene (ex.: secreție insuficientă de insulină),
- Exogene (ex: aport alimentar în exces)
- Mixte (combinație de cauze enogene și exogene)
- Factori ereditari-constituţionali.
Principalii factori de risc sunt:
- sedentarismul, fumatul, stresul, disfuncţiile endocrine, moștenirea genetică
Semne și simptome boli metabolice
Semnele şi simptomele prezente în bolile metabolice şi de nutriţie:
- creşterea sau scăderea în greutate, polifagie(bulimie), poliurie (eliminare crescută de urină), polidipsie (sete excesivă), inapetenţă, astenie fizică, transpiraţii, tulburări de tranzit intestinal;
Exemple de boli metabolice
Principalele boli metabolice şi de nutriție sunt:
- obezitatea - starea patologică caracterizată prin creşterea greutăţii corporale ideale cu peste 15-20% şi sporirea masei ţesutului adipos
- denutriţia este o stare patologică, caracterizată prin scăderea greutăţii corporale sub 15-20% din greutatea ideală şi prin reducerea masei ţesutului adipos şi muscular; scade şi cantitatea de apă din organism cu 30%.Forma cea mai severă este caşexia.
- diabetul zaharat este o boală metabolică cu evoluţie cronică, transmisă genetic sau câştigată în timpul vieţii, caracterizată prin perturbarea metabolismului glucidic, însoţită sau urmată de perturbarea celorlalte metabolisme (lipidic, proteic). Apare datorită unei secreții insuficiențe de insulină la nivelul celulelor pancreatice.
- dislipidemiile - dereglare a metabolismului lipidelor cu creșterea diferitelor fracțiuni lipidice
- hiperuricemia reprezintă urmarea unei perturbări adesea ereditare a metabolismului bazelor sau unui regim alimentar prea bogat în purine (carne de vânat, carne de animal tânăr- miel, ied, vițel, organe de animale: momițe, ficat, rinichi, creier sau fructe de mare, sardele, heringi); se constată creșterea asimptomatică a concentrațiilor de urați în sânge >6 mg/dl (femei) și >7 mg/dl (bărbați); se poate complica cu guta - depuneri intra și periarticulare de urați situate la nivelul pavilionului urechii, tendoanelor, burselor, a altor puncte de presiune
- sindromul X metabolic (sindromul de insulinorezistență) reprezintă o tulburare complexă a metabolismului energetic al organismului, având în centrul fiziopatologiei lui insulinorezistenta și hiperinsulinismul compensator; include HTA și tulburări ale metabolismelor: lipidic, glucidic și proteic - hiperuricemie
- intoleranţa la gluten (enteropatia glutenică sau boala celiacă) - afecțiune cronică a intestinului subțire de natură autoimună (propriul sistem imunitar provoacă afecțiunea), ce apare la persoanele cu o anumită predispoziție genetică, putându-se manifesta la orice vârstă. Procesul patogen este cauzat de intoleranță la gluten (proteină prezența în cereale precum grâu, orz, secară și uneori ovăz), fracțiunea proteică toxică fiind mai ales gliadină.
Alte boli metabolice (boli metabolice rare)
Câteva exemple de boli metabolice rare întâlnite: tirozinemia, leucinoza sau sindromul Smith-Lemli Opitz.
Metode de prevenție ale unui dezechilibru metabolic
Măsuri de profilaxie primară pentru boli metabolice și de nutriție
- educarea întregii populaţii, pentru a evita supraalimentaţia şi sedentarismul, factori de risc ai obezităţii, pentru a evita un dezechilibru metabolic
- dispensarizarea persoanelor (tinerilor) cu risc constituţional
- asigurarea unei alimentaţii echilibrate, fără excese de proteine, glucide sau lipide
Măsuri de profilaxie secundară pentru boli de nutriție și boli metabolice
- pacienţii cu obezitate vor fi educaţi să respecte regimul alimentar hipocaloric, să folosească mişcarea că mijloc de păstrare a greutăţii normale a corpului
- pacienţii subnutriţi vor fi educaţi să consume o cantitate suficientă de alimente, pentru a preveni complicaţiile bolii
- evitarea excesului de proteine (carne) de către pacienţii cu gută
- dispensarizarea pacienţilor cu boli de nutriţie şi metabolism, controlul clinic şi biologic pentru a sesiza apariţia complicaţiilor
Măsuri de profilaxie terțiară pentru boli metabolice și de nutriție
Se adresează:
- obezilor cu multiple complicaţii cardiace, respiratorii, pentru a preveni agravarea acestor stări
- pacienţilor cu gută şi/sau complicaţii renale, pentru a preveni instalarea insuficienţei renale cronice
Pentru mai multe informații sau programări ne puteți contacta la 021.323.00.00 sau programandu-va AICI.
#semne și simptome boli metabolice #boli nutriționale #alte boli metabolice #medic specialist diabet nutriție și boli metabolice #metabolism glucidic