Bulimia. Ce este, cauze, simptome, diagnostic, tratament, urmări
![Untitled design (3)](https://www.gralmedical.ro/storage/articles/cache/a474c8b75d503a1b7e9d09c4d0de3c1e9a15d1e25903ae965d117f0b5a7837e3.webp)
Doresc sa aflu mai multe detalii
În acest articol, poți afla ce este bulimia, care sunt principalele sale cauze, cum se manifestă și cum poate fi tratată.
- Ce este bulimia (bulimia nervosa)
- Tipuri de bulimie
- Cauzele bulimiei
- Bulimie simptome
- Cum se diagnostichează bulimia
- Tratamentul bulimiei
- Riscurile bulimiei și posibile complicații
- Cum poate fi prevenită bulimia?
Ce este bulimia (bulimia nervosa)
Bulimia, cunoscută sub denumirea medicală completă de bulimia nervosa, este o tulburare de alimentație caracterizată prin consumul unor cantități mari de alimente, într-un interval de timp scurt, urmată de accelerarea eliminării acestora.
Eliminarea poate fi făcută prin vomitare forțată, cu ajutorul laxativelor și al diureticelor sau prin exercițiu fizic excesiv. Scopul este obținerea unei siluete perfecte sau cu anumite proporții nerealiste. Persoanele care suferă de bulimie au o obsesie legată de propria greutate corporală și sunt foarte critice față de ele însele.
În cazuri grave, bulimia ajunge să pună sănătatea și viața pacientului în pericol, motiv pentru care este important să cunoști riscurile bulimiei și să afli de ce tip de ajutor are nevoie un pacient care suferă de bulimie.
Care este opusul bulimiei
Nu este corect din punct de vedere medical să discutăm despre care este opusul bulimiei, căci nu există o afecțiune care să poate fi definită astfel. Dintr-o anumită perspectivă, anorexia poate fi privită ca opusul bulimiei, pentru simplul motiv că pacientul este excesiv de preocupat de greutatea sa, dar alege să nu mănânce, pentru a o menține.
Tipuri de bulimie
Conform specialiștilor, există două tipuri de bulimie:
- Bulimia purgativă este frecvent întâlnită, ea constând în declanșarea vărsăturilor după episodul de mâncat compulsiv. Metodele purgative au ca scopuri controlul asupra greutății corporale și contracararea efectelor supraalimentării. Aceste comportamente includ nu doar declanșarea vărsăturilor, ci și utilizarea inadecvată a diureticelor, laxativelor și purgativelor, inclusiv a clismei.
- Bulimia non-purgativă este confundată, uneori, cu tulburarea de alimentație compulsivă. Totuși, pacientul care suferă de bulimie compensează în mod diferit pentru impulsul de a mânca necontrolat: postește complet pentru perioade îndelungate de timp sau exagerează în privința exercițiilor fizice. Aceste obiceiuri de compensare interferează cu viața normală a unei persoane sănătoase: discutăm despre diete extrem de restrictive sau de ore în șir de exerciții, efectuate în detrimentul unei vieți sociale normale sau al odihnei.
![](https://www.gralmedical.ro/storage/articles/articole%20martie%202023/bulimie2.jpg)
Cauzele bulimiei
Cauzele precise ale bulimiei nu sunt cunoscute. Se consideră că există o multitudine de factori care pot fi implicați în declanșarea acestei boli, de la bagajul genetic individual până la așteptările sociale nerealiste, starea de sănătate emoțională și psihică și o mulțime de alte elemente.
Factori de risc pentru bulimie
Deși cauzele declanșatoare ale bulimiei nu sunt elucidate, studiile au reușit să identifice o serie de factori de risc care sporesc riscul individual de declanșare a bulimiei:
- Factori de risc genetici și biologici: persoanele cu rude de gradul întâi care suferă de o tulburare de alimentație au un risc crescut de a dezvolta, la rândul lor, una. Această observație sugerează existența unor factori de risc genetici. Obezitatea în copilărie este un factor de risc important pentru bulimie nervoasă;
- Problemele psihice și emoționale: depresia, anxietatea și abuzul de substanțe sunt strâns corelate cu tulburările de alimentație. Persoanele care suferă de bulimie au o părere proastă despre propria persoană. Evenimentele negative și stresul sunt factori care pot contribui la declanșarea și întreținerea bulimiei;
- Dietele repetate cresc riscul individual de apariție a tulburărilor de alimentație. Un pacient bulimic ține diete extrem de restrictive între episoadele de mâncat compulsiv. Stresul, o proastă imagine de sine și plictiseala sunt alte elemente care declanșează bulimia.
Bulimie simptome
Atunci când se discută despre bulimie, simptomele comune se regăsesc în lista următoare:
- Preocuparea intensă pentru propria imagine și pentru aspectul fizic;
- Teama constantă de îngrășare;
- Episoade repetate de consum al unor porții imense;
- Sentimentul de pierdere a controlului în perioadele de mâncat compulsiv;
- Inducerea vomei sau sportul excesiv după episoadele de mâncat;
- Utilizarea diureticelor, laxativelor, purgativelor sau a clismelor după masă, deși nu sunt recomandate medical;
- Postul, restricționarea caloriilor și evitarea anumitor alimente între episoadele de mâncat compulsiv;
- Folosirea în exces a suplimentelor alimentare pentru scaderea in greutate.
Cum se diagnostichează bulimia
În cazul în care recunoști, în comportamentul propriu sau al unei persoane apropiate, simptome ale bulimiei, promptitudinea în solicitarea ajutorului medical este esențială. Diagnosticul va fi formulat în urma respectării unor etape de diagnostic:
- O discuție deschisă despre cum se manifestă simptomele pe care le experimentezi, metodele de scădere în greutate pe care le aplici, eventuale simptome fizice;
- Examenul clinic;
- Analize de sânge, urină și scaun;
- Investigații pentru identificarea unor eventuale probleme cardiace;
- O evaluare psihologică.
Identificarea simptomelor de bulimie la persoane apropiate
O discuție deschisă și sinceră despre eventualele semne de alarmă care te fac să crezi că un anumit membru al familiei suferă de bulimie este necesară. Nimeni nu poate fi obligat să caute ajutor sau să apeleze la psihoterapie, dar susținerea deschisă a unui apropiat poate fi un bun punct de plecare în acest sens.
Majoritatea persoanelor care suferă de bulimie au o greutate corporală normală sau sunt doar ușor supraponderale, motiv pentru care bulimia poate trece neobservată pentru mult timp. Semnalele de alarmă pe care ar trebui să le ai în vedere sunt următoarele:
- Îngrijorare constantă legată de greutate;
- O imagine de sine distorsionată și puternic negativă;
- Faze repetate de consum alimentar compulsiv care include alimente ce nu fac parte din dieta normală a persoanei respective;
- Etape de dietă strictă sau înfometare după reprizele de mâncat compulsiv;
- Refuzul de a mânca în public sau în fața altora;
- Mersul la baie imediat după masă; vizite îndelungate la baie;
- Sesiuni exagerate de exercițiu fizic;
- Deteriorare inexplicabilă a dinților și gingiilor;
- Modificări bruște de greutate;
- Edeme la nivelul mâinilor și picioarelor.
![](https://www.gralmedical.ro/storage/articles/articole%20martie%202023/bulimie3.jpg)
Tratamentul bulimiei
După cum o demonstrează lucrările medicale, complicațiile acesteia sunt grave și au un impact major asupra sănătății individuale. Tratamentul bulimiei este un proces complex care implică o abordare multidisciplinară și un nivel sporit de susținere din partea familiei. Există mai multe direcții de tratament care trebuie combinate pentru un rezultat optim.
Medicamente contra bulimiei
Nu există, propriu-zis, medicamente contra bulimiei. Totuși, pacientul bulimic beneficiază de utilizarea unei terapii medicamentoase pe bază de antidepresive, concomitent cu psihoterapia. În prezent, FDA aprobă exclusiv utilizarea inhibitorilor selectivi ai receptorilor de serotonină pentru tratamentul depresiei asociate bulimiei.
Psihoterapia
Psihoterapia este un element esențial al tratamentului împotriva bulimiei. Există mai multe tipuri de terapie care și-au demonstrat efectele benefice în tratarea pacienților cu bulimie:
- Terapia cognitiv comportamentală contribuie la normalizarea tiparelor alimentare și la identificarea convingerilor și comportamentelor negative și înlocuirea lor cu obiceiuri mai sănătoase;
- Terapia interpersonală se concentrează asupra obstacolelor întâlnite în relațiile cu cei apropiați, ceea ce e de natură să îmbunătățească abilitățile de comunicare și de rezolvare a problemelor în cuplu;
- Terapia familială este de natură să îi învețe pe părinți să intervină în mod corect și util, pentru a întrerupe tiparele de mâncat compulsiv ale adolescentului, ajutându-l să recâștige controlul asupra propriilor obiceiuri alimentare.
Spitalizarea
Bulimia poate fi tratată la domiciliul pacientului, dar unele cazuri severe, care prezintă complicații medicale, pot avea nevoie de spitalizare pentru stabilizare. Există unele programe care pot contribui la tratarea eficientă a bulimiei, dar majoritatea dintre acestea preferă tratamentul la domiciliul pacientului, odată ce reechilibrarea acestuia a fost realizată, iar individul nu se află în pericol imediat.
Remedii casnice
Din păcate, bulimia nu se vindecă prin ceaiuri sau cataplasme. Chiar și așa, remediile casnice sunt extrem de importante pentru succesul pe termen lung al tratamentului. Având în vedere că bulimia se tratează, majoritar, la domiciliul pacientului, este importantă propria educație în acest sens, educația familiei și stabilirea unor reguli care trebuie respectate între ședințele de psihoterapie.
- Aderă și dedică-te complet planului de tratament. Nu anula ședințele de terapie, nu ocoli planurile alimentare, nu le suplimenta în niciun fel și nu încerca să reduci porțiile, chiar dacă te fac să te simți inconfortabil;
- Informează-te cât mai mult despre bulimie. Faptul că știi o mulțime de lucruri pe acest subiect te poate ajuta, motivându-te să respecți planul de tratament indicat;
- Alimentează-te corect și sănătos. Dacă nu mănânci suficient, dacă nu mănânci ce trebuie sau dacă elimini frecvent ceea ce mănânci, discută cu medicul despre oportunitatea administrării unor suplimente de vitamine și minerale, pentru a preveni apariția carențelor;
- Păstrează cercul social. Nu te izola de prieteni sau familie, chiar dacă au tendința de a deschide discuții incomode, din dorința de a te vedea vindecat;
- Fii bun și blând cu tine însuți. Rezistă tendinței de a te cântări frecvent sau de a-ți verifica aspectul fizic în oglindă. Sunt obiceiuri care întrețin comportamentele nesănătoase;
- Fii moderat în ceea ce privește exercițiul fizic. Discută cu medicul despre tipul de activitate fizică potrivit, în special dacă sportul se află pe lista metodelor de a compensa pentru caloriile mâncate.
Riscurile bulimiei și posibile complicații
Bulimia poate declanșa o serie de complicații grave pentru sănătate, unele dintre ele ajungând să pună în pericol viața pacientului. Dintre acestea, menționăm:
- Lipsa respectului pentru propria persoană, lipsa de încredere în sine, probleme în relațiile sociale și personale;
- Deshidratare cronică, ce poate declanșa probleme renale;
- Afecțiuni cardiace: aritmii și insuficiență cardiacă;
- Afecțiuni gingivale severe și deteriorarea accentuată a gingiilor;
- Absența menstruației sau dereglarea ciclurilor menstruale;
- Anxietate, depresie, tulburare bipolară de personalitate;
- Abuz de alcool, medicamente sau droguri;
- Gânduri suicidale și suicid.
Cum poate fi prevenită bulimia?
Nu există metode consacrate de prevenire a bulimiei, dar există întotdeauna posibilitatea de a ajuta o persoană să opteze pentru un stil mai sănătos de viață sau pentru ajutor de specialitate, înainte ca lucrurile să se agraveze:
- Educarea copiilor în ceea ce privește obiceiurile sănătoase, alimentația sănătoasă, respectul și iubirea pentru propriul corp, indiferent de formele acestuia;
- Educarea încrederii în sine ținând cont de alte criterii decât aspectul fizic;
- Organizarea de mese plăcute în familie;
- Evitarea discuțiilor despre greutatea corporală. Focusul ar trebui să fie pe alegeri sănătoase și stil de viață sănătos;
- Descurajarea dietelor care implică un comportament și alegeri nesănătoase;
- Discuții regulate cu medicul de familie, care te poate îndruma către nutriționist, atunci când consideră că există o problemă legată de alimentație.
Bulimia este considerată una dintre cele mai frecvente probleme de alimentație diagnosticate în populația generală. Pentru că, spre deosebire de alte probleme de alimentație, simptomele sale nu sunt evidente, de multe ori, pacienții sunt diagnosticați târziu, după ani de zile. În cazul în care crezi că suferi de simptome caracteristice bulimiei, apelează la consiliere medicală.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bulimia/symptoms-causes/syc-20353615
- https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/bulimia/overview/
- https://www.nationaleatingdisorders.org/learn/by-eating-disorder/bulimia
- https://www.healthline.com/health/bulimia-nervosa
- https://www.healthline.com/health/bulimia/effects-on-body
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/eating-disorders/bulimia-nervosa#:~:text=points%20about%20bulimia-,Bulimia%20is%20an%20eating%20disorder.,starts%20during%20the%20teenage%20years.