Cancerul de san
Doresc sa aflu mai multe detalii
Metode de screening
Cancerul de san reprezinta pe plan mondial cea mai frecventa forma de malignitate in randul femeilor, fiind cea de-a doua cauza de deces in randul acestora dupa cancerul pulmonar.
Statisticile arata ca la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticata cu cancer de san. Majoritatea pacientelor sunt diagnosticate tardiv, in faze avansate, cand posibilitatile de tratament se limiteaza si pun in pericol viata.
Dr. Dan Ionut Dudus, Medic Specialist Chirurgie Generala in cadrul sectiei de chirurgie a Spitalului OncoFort ne spune ca “Principalele metode de screening sunt reprezentate de: ecografia mamara, mamografia, RMN, CT, insa cea mai importanta ramane autoexaminarea, care trebuie efectuata indiferent de varsta, pentru a creste sansele descoperirii unui nodul in faza incipienta si a creste totodata posibilitatea tratarii cu succes”.
Factori de risc in aparitia cancerului de san:
- Aparitia ciclului menstrual la varste mici
- Aparitia menopauzei la varste inaintate
- Lipsa lactatiei si a nasterilor
- Factorii familiali
- Radiatiile
- Alimentatia bogata in grasimi
Semne specifice ale aparitiei unei tumori in stadii avansate pot include:
- Aparitia unui nodul in san sau axila care persista dupa ciclul menstrual, nedureros sau care provoaca o senzatie de intepatura
- Durere si sensibilitate la nivelul sanului
- Modificari de aspect ale pielii de la nivelul sanului ca aspect, dimensiune sau temperatura
- Aparitia unei secretii anormale la nivelul sanului
- Senzatia de arsura si aparitia unei ulceratii la nivelul mamelonului
In cadrul Spitalului OncoFort puteti efectua, pe langa toate metodele imagistice de screening, odata cu descoperirea unui nodul si testele de confirmare: biopsie ecoghidata, excizionala sau incizionala.
Ulterior, cu rezultatul biopsiei se va efectua un consult oncologic si chirurgical pentru a stabili conduita terapeutica (chimioterapie, radioterapie, mastectomie, sectorectomie, ganglion santinela) care sa aduca cele mai bune rezultate si sa asigure supravietuirea pe termen lung.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).